Telefunken Rhythmus (Techniek Radio/TV)

door Loek @, Exloo, 28.02.2021, 13:48 (1153 dagen geleden) @ ffeilers

Hallo,

Voor wat betreft de twee belangrijke condensatoren die jij noemt.

Stel dat de koppel condensator lekt. Dan zal de eindbuis te veel stroom gaan trekken het geluid wordt vaak veel slechter maar als je de radio niet te lang in deze situatie laat aan staan dan gaat er niets defect.

Je zou dan zelfs een eenvoudige meting kunnen doen tussen de kathode en het eerste rooster om te controleren of de negatieve spanning de juiste waarde heeft.

Is dat niet zo dan is het leuk (dat vind ik) dat als je dan de koppel condensator vervangen heb wel de juiste negatieve waarde aanwezig is. Op deze manier krijg je ook steeds wat meer inzicht in hoe alles werkt.

De tweede condensator (op de uitgang transformator naar aarde) zou bij sluiting een te hoge stroom door de uitgang transformator kunnen geven en daardoor stuk kunnen gaan.

Maar verhoog je de netspanning voorzichtig via een variac en gloeilamp in serie dan zal ook dat niet zo snel gebeuren. Immers je ziet de gloeilamp al snel oplichten en stopt dan met verhogen van netspanning.

Zelf vindt ik het ook prettig om tijdens het langzaam opdraaien van de netspanning op de voeding elco mee te meten of de gelijkspanning evenredig meeloopt.

Natuurlijk is het verstandig om beide condensatoren te vervangen als deze van het papier type zijn. Maar ik schat jou in als beginnende hobbyist en wil je dan fouten voorkomen kijk dan eerst wat de radio doet en ga daarna stuk voor stuk onderdelen vervangen. En er zijn ook condensatoren sommige noemen dit teerknollen die lek mogen zijn zonder dat deze schade aanbrengen. Ook in de werking merk je er bijna niets van.

Zelf heb ik al jaren een U radio van Philips (Philetta) waar nog steeds een paar papier condensatoren in zitten. Deze speelt nog iedere morgen naast mijn bed.

Mijn mening is wil je alle onderdelen in een oude radio met nieuwe specificaties hebben dan kan je maar beter een nieuwe kopen. Het is juist leuk als er nog condensatoren in zitten die al 60 jaar dienst doen. Het moet natuurlijk wel verantwoord/ veilig zijn.


Met vriendelijke groet,

Loek


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum