Telefunken Rhythmus (Techniek Radio/TV)

door Loek @, Exloo, 27.02.2021, 12:34 (1154 dagen geleden) @ ffeilers

Hallo Frans,

Je hebt al verschillende goede tips gehad zoals het per stuk vervangen van condensatoren. Echter ik mis nog een goede tip en dat is: Knip de onderdelen los zodat er een stukje draad blijft staan waarop je de nieuwe condensator kan vast solderen met zelf gemaakte soldeer veertjes.

Als je de condensator er niet uit knipt maar los soldeert dan moet je meestal wat wrikken. Als dit wrikken gebeurt bij aansluitingen bij de spoelen dan gaat dit soms fout en beschadigd je de spoel.

Heb je meer ervaring en ga je zeer voorzichtig te werk dan kan het los solderen wel maar dan blijft het altijd goed opletten.

Verder ben ik zelf niet zo'n voorstander om alles eerst te vervangen en dan de radio pas aan te zetten. Op de NVHR radio reparatie dagen (helaas al een lange tijd niet geweest) komen veel radio's die na vervangen niet meer werkte. De oorzaak was dan vaak verkeerd gemonteerde onderdelen.

Het beste is toch eerst de radio via een gloeilamp en variac voorzichtig aan zetten en kijken/luisteren wat die doet.

Doet hij niks ja dan houd het op. Wordt er iets te heet rook etc dan eerst naar sluitingen zoeken en oplossen

Maar speelt hij wel met brom of vervorming etc dan kan je daarna de benodigde condensatoren stuk voor stuk vervangen. En na iedere vervanging de radio even aanzetten. Hij moet dan alleen maar beter worden Komt er dan niets uit , en dus eerst wel, dan heb je iets verkeerd gedaan.

Met vriendelijke groet,

Loek


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum