Maximum anodespanning in radio's (Techniek Radio/TV)

door Robert Gribnau, 03.10.2020, 21:16 (1308 dagen geleden)

Dag allen,

Volgens betrouwbare bronnen is ergens in de jaren twintig om veiligheidsredenen de regel van kracht geworden dat de anodespanning (zonder ingangssignaal) in radio's voor huiselijk gebruik maximaal 250 Volt mocht zijn. Zie:

- Scanning our past from the Netherlands; Bernard Tellegen and the pentode valve

- 5. Radio Tube Research and Development at Philips, 1920-1945

De regel zou er dus volgens deze bronnen (mede) voor hebben gezorgd dat Philips (Tellegen) de pentode uitvond.

Op een Engels zusterforum heb ik de vraag gesteld of aldaar ook zo'n regel van kracht was, maar tot nu toe wordt daar ontkennend op gereageerd.

Weet iemand of bedoelde regel uit de wet, of een op de wet gebaseerde regeling voortvloeide? Of was het een 'zelf opgelegde' regel (met wellicht ook/vooral markt beschermende bedoelingen, dus om export naar Nederland te bemoeilijken)? Tegen dat laatste pleit dat de regel er eerst leek te zijn, en pas daarna (of zelfs daardoor) de pentode werd uitgevonden. Ik kan me ook niet goed voorstellen dat Philips eerst een poosje de uitvinding van de pentode geheim zou hebben gehouden om de regel met de concurrentie in Nederland (of zelfs breder?) af te spreken, om pas daarna de pentode te 'onthullen'. Het verhaal gaat zelfs dat toen Gilles Holst (directeur Philips NatLab) begreep dat de uitvinding van de pentode een feit was, hij samen met Tellegen letterlijk naar het octrooibureau is gerend om de vinding zo snel mogelijk geregistreerd te krijgen. Maar dat is mogelijk een wat geromantiseerd verhaal...

Groet,
Robert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum