Is dit een UGT? (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 03.10.2020, 16:22 (1308 dagen geleden)

In een Amerikaans radiootje tref ik nogal vreemde oplossingen aan. Het toestel is een Weston, type en jaar onbekend, een AA5 met 300mA gloeistroom. Het is gebouwd met vooral Amerikaanse onderdelen, maar gerepareerd met Italiaanse (Geloso) en Duitse condensatoren. En twee Philips 8045D schaallampjes die je in de USA toch ook niet veel zult aantreffen. Een uitdaging om er weer geluid uit te krijgen.

Kijk zo ziet het chassis eruit, de gelijkrichter mist en het afstemoog ook:

[image]

De uitgangstrafo is vervangen door een Amroh smoorspoel! Wat, die heeft toch minder lipjes? Geen probleem, we solderen zowel de eindbuis als de luidspreker daaraan! Als het maar vast zit. Dit lijkt me niet helemaal de goeie manier om een kapotte UGT te repareren. Als men de radio heeft aangezet na deze "reparatie" zweefde de LS natuurlijk 200V boven het chassis, maar zal niet veel stroom te verwerken hebben gehad en niet veel geluid hebben gegeven.

[image]

Hoe dit klinkt kan ik niet zeggen, want er ontbreken nog teveel onderdelen om dit uberhaupt aan te gaan zetten. En ik wil dit toch wel gaan veranderen.

Nou heb ik hier wel een klein trafootje liggen, maar weet niet of het een UGT is. Daarvoor moet hij natuurlijk een luchtspleet hebben, maar hoe zie of meet je dat? De trafo heeft aan de ene kant vier lipjes en aan de andere kant twee. Tussen de twee lipjes meet ik 4 ohm. Tussen de twee buitenste van de vier meet ik 1260 ohm en 10H inductie. Dat lijken me mooie waarden voor een UGT.

[image]

Op deze trafo zit een pleistertje met handgeschreven 7,7V. Misschien geprobeerd deze als voedingstrafootje te gebruiken? Als hij met 220V op de primaire inderdaad 7,7 eruit geeft, is de wikkelverhouding ongeveer 28, het kwadraat ongeveer 800 en dat zou voor m'n eindbuis 25L6 mooi uitkomen. Die is 4k ohm output, gedeeld door 800 wordt precies goed voor een 5 ohm luidspreker.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum