restauratie & geschiedenis 10kW SBR-kortegolfzender (Algemeen)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 05.01.2019, 12:58 (1937 dagen geleden) @ John Hupse †

hoe werden die morsetekens tegen 200 woorden per minuut gedecodeerd aan de ontvangstkant ?

de punten en strepen werden meestal afgedrukt op een strook papier....
Het toestel dat de strook papier beschrijft heet een elektrische telegraaf.

Misschien wel even goed om dieper in te gaan op wat je hier zegt, m.n. om duidelijk te maken dat dit op
elektro-mechanische wijze, zoals destijds gebruikelijk, praktisch niet te realiseren is.

Er bestaan verschillende methoden om de snelheid van morse telegrafie aan te geven.
Het aantal malen per minuut dat het woord PARIS wordt uitgezonden, met juiste tekenlengtes, met juiste tussenpozen binnen de letters, met juiste tussenpozen tussen de letters, en ook met juiste tussenpozen tussen de opvolgende woorden, is er één van. Ieder woord met één woordpauze beslaat de lengte van 50 (korte) morse eenheden (dot). De duur van tussenpozen binnen letters zijn elk gelijk aan die van een dot.

Als het woord PARIS op deze wijze 10 X opvolgend binnen een minuut wordt uitgezonden, is er sprake van een snelheid van 10 woorden per minuut (wpm). Er zijn in totaal dan 500 'korte eenheden' binnen 60 seconden verzonden. Een morseschrijver moet om de dots, met in dit geval een duur van 60/500= 0,12 sec, nog te kunnen weergeven die snelheid kunnen volgen.

In het geval van 200 woorden per minuut moet de morseschrijver nog 20 X sneller zijn, m.a.w. hij moet een resolutie hebben van 6 msec om de dots (en overige tekens) nog leesbaar weer te kunnen geven.

Een ander woord waarmee de snelheid wel gemeten wordt is CODEX. Met dezelfde regels als bij PARIS daarop losgelaten beslaat dit woord 60 korte eenheden. Als je met CODEX meet is de snelheid daardoor 20% hoger dan bij het woord PARIS.

Vr.gr., Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum