restauratie & geschiedenis 10kW SBR-kortegolfzender (Algemeen)

door SBRkarelSBR ⌂ @, Eernegem (België), 03.01.2019, 15:40 (1932 dagen geleden)

Beste forumlezer

Bij deze even een leuk verhaal met wat geschiedenis
en de restauratie van een unieke watergekoelde 10 kiloWatt SBR- kortegolfzender van 1930.

Ikzelf, Karel Verstringe conservator/archivaris van het SBR-radiomuseum te Eernegem vatte het restauratieproject aan op 23-06-2014. Ik restaureerde - vijf opeenvolgende zomers - één van de drie eerste commerciële watergekoelde 4 kiloWatt SBR-kortegolfzenders dewelke de communicatie tussen België en Belgisch Kongo (Zaïre) ooit verwezenlijkten.
Enkel bij warm weer was de restauratie mogelijk en sleurde ik de mastodont - hoogte 2m36 x breedte 1m01 x diepte 1m35 - over zelfgemaakte glijders naar buiten. De teller van 160 restauratie uren is zowat overschreden. Een bedrag van 1300 EURO werd besteed aan het benodigde poets- en afwerkingsmaterialen alsook nog eens aan alle bijgemaakte, gekochte of gerestaureerde onderdelen. Het project was dan ook uiterst belangrijk want er is slechts één van overgebleven. Aan de hand van foto’s in mijn SBR-archief en de nog zichtbare materialen van de zender werd er een gelijkenis gezocht om de ontbrekende onderdelen na te maken. Die onderdelen werden eerst gezocht in de eigen SBR-stock en daarna ergens anders. Indien nodig werden ze zorgvuldig nagemaakt, terwijl de eventuele gebroken onderdelen hersteld werden.
SBR (Belgiës grootste radiofabrikant ooit) produceerde in 1927 deze watergekoelde kortegolfzender van 4 kiloWatt. Een eerste werd in 1928 in het zendstation in Ruiselede geïnstalleerd, een tweede in 1929 in Leopoldville en een derde in 1930 in Stanleyville (Belgisch Kongo). Deze drie SBR-zenders waren van groot belang om alle directe berichtgevingen, zoals nieuws/pers en diverse belangrijke boodschappen, uit te wisselen zowel voor professionelen, dienstverleners en enige tijd later ook de bevolking. Dit gebeurde allemaal aan de hand van radiotelegrammen op basis van telegrafie (morse) want internet en gsm bestonden nog niet. Het ontvangststation situeerde zich te Liedekerke. De gerestaureerde zender is deze van Stanleyville en werd toen enige tijd later met een 10 kiloWatt-zendlamp uitgerust en daarbij aangepast. Hierdoor kon men krachtiger uitzenden en een nog betere verbinding te werk stellen. Een datum van 1946 op de zendlamp doet vermoeden dat de zender nog enige tijd na WO2 actief moet geweest zijn. De zender werd ooit uit dienst genomen en gedeeltelijk gedemonteerd teruggebracht naar België. Op de Expo ’58 werd deze zender tentoongesteld. Voorafgaand dit alles verzekerde SBR vanaf 1926 de communicatie vanuit haar fabriek te Vorst met Belgisch Kongo en dit concurrerend met een andere private kortegolfzender te Machelen (Robert Goldschmidt). Dit online artikel met de voorgeschiedenis van de gerestaureerde zender en met naam: COMMUNICATIESTATION UKKEL-BELGISCH KONGO kunt u lezen steeds via deze link.

Veel lees & kijkgenot ;-)

Karel


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum