Hulp bij buizentester VCM 163 (Gezocht)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 21.07.2018, 12:06 (2106 dagen geleden) @ electronenbuizen

Hallo Wim,

In het kader van de jonge onderzoeker heb ik eerst de roosterspanning gemeten bij 2V ingestelde waarde en dat gaf 0,994 VDC aan op de electronische voltmeter en daarna heb ik de roosterspanning gemeten met de AVO 8 en dat leverde 0,84 VDC op Dus 15% te laag.

Bij gebruik van een elektronische voltmeter schrijft AVO voor een AVO Electronic Voltmeter te gebruiken of een equivalent mean electronic voltmeter.

Het venijn zit hier in het woord mean, de meter moet goed een gemiddelde DC waarde kunnen aangeven en dat gaat lang niet in alle gevallen goed. Uit jouw meting kan ik niet opmaken of de door je gebruikte electronische meter dat wel goed doet. M.a.w. klopt die 0,994 V wel?

Als je 1 Volt roosterspanning met een AVO 8 hebt gemeten dan stond die waarschijnlijk op de 3V stand; de Ri van de meter is dan 60 kOhm. Nu is het roostercicuit in AVO buizentesters relatief laagohmig, om de invloed van roosterstroom op de meting te minimaliseren, maar de invloed van de meter zal dan verhoudingsgewijs toch groot zijn. Die invloed kun je uitrekenen en vervolgens kijken of de gemeten waarde c.q fout klopt.

Bij het calibreren van de roosterspanning, bij bijv. een AVO 4 gebeurt dat op 52,5 Volt gemiddelde waarde, staat de AVO 8 op een hoger bereik (100V), de Ri van de meter is dan 2 MOhm en vormt dus geen noemenswaardige belasting meer. Je zit dan bovendien ook nog vóór de roosterspanningsdeler, die wordt dus niet belast door de AVO 8.
Daar naast mag er een fout in de roosterspanningscalibratie zitten (2% meen ik zo uit het hoofd) maar die probeer je natuurlijk zo veel mogelijk te elimineren.

Vr. gr., Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum