ervaring producten uit China (Algemeen)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 01.04.2018, 23:41 (2217 dagen geleden) @ gertjanrhe
Bewerkt door Maarten Bakker, 01.04.2018, 23:48

In mijn ogen het grootste probleem is niet eventuele matige of wisselende kwaliteit maar het ontbreken van datasheets of onduidelijkheid dat eventueel aanwezige datasheets echt betreking hebben op de geleverde onderdelen. Onderdelen waarvan de meeste of bijna alle eigenschappen onbekend zijn, gebruik ik alleen voor "very light duty", eigen knutselwerkjes. Niet als er wat hogere spanningen of stromen lopen en niet als ik een reparatie voor iemand anders doe.

Dat gezegd hebbende komen er echt wel reputabele merken uit (de omgeving van) China. Bijvoorbeeld Sun Tan condensatoren, traditioneel uit Hong Kong, hebben over het algemeen een goede naam en er zijn ook gegevens van te vinden. Voor het origineel repareren van oude tr*nsistorradio'tjes eigenlijk onmisbaar (voor zover je ze ooit hoeft te vervangen).

Toch zal ik voor reparaties vaak geneigd zijn om een paar cent meer voor een Japans of Europees onderdeel te betalen - het loont niet om van allerlei onderdelen zowel de budgetvariant als de iets duurdere variant op voorraad te hebben.

Philips wist dat laatste al toen ze ooit het serviceonderdelenprogramma opstelden. In een toestel kon soms best een iets goedkopere weerstand of condensator gebruikt zijn, maar als er al een wat zwaardere of betere maar goed passende variant in het serviceprogramma zat, was dat het onderdeel dat in de documentatie terecht kwam.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum