ervaring producten uit China (Algemeen)

door kris @, Gent België, 04.04.2018, 23:44 (2213 dagen geleden) @ John Hupse †

de prijs zegt weinig, het gaat om de manier van meten. Ik heb t.b.v. een lezing wat metingen gedaan met een digitale Agilent U1701B capaciteitsmeter van circa 200 euro, maar die doet het net zo beroerd als de bekende Chinese printplaatjes met Duitse hobbysoftware wanneer het gaat om het meten aan historische toestellen.


de prijs zegt inderdaad weinig. Ik kocht ooit een hele mooie HP brug voor 10 euro van Kwakkelstijn op een beurs. (de brug zag er wel niet uit maar het is goed gekomen)

Anderzijds ben ik het niet zo eens met je antwoord. Uiteraard moet je een 60 jaar oud component niet meten met een frequentie waarvoor het niet bedoeld was. Maar een meetbrug, of dat nu een philiscope is of een moderne processor gestuurde brug moet bij dezelfde meet frekwentie tot hetzelfde resultaat komen, anders is het geen brug..

Ik bezit per toeval een waaier van bruggen (van heel oud tot heel nieuw) en die zijn het altijd eens bij het meten van oude/nieuwe componenten. ik houd voor dat doel ook een hele reeks oude onderdelen bij. Meters die het brugprincipe niet hanteren (zoals ingebouwd in vele DMM) gaan net daarop flippen, dat was me 35 jaar geleden al opgevallen.

Het heeft te maken met het onrechtstreekse meetprincipe van de DMM. teveel andere eigenschappen van de condensator hebben evenzeer invloed op het meetresultaat, een brug laat zich daar iet aan "vangen".

Meten bij 50 Hz is niet verkeerd maar heeft een enorm nadeel : voor kleinere waarden moet je een vrij grote meetspanning aanbrengen. Je moet met die oude 50Hz bruggen dus goed opletten als je wat modernere onderdelen meet. 1kHz bruggen zijn daarom al een jaar of 50 de standaard.

Het grootste voordeel (want dat is er ook) van de goedkope chinees en de DMM is dat je niet naar het evenwicht moet zoeken. Je leest gewoon de waarde af van het display, zonder enige extra handeling.

maar..er bestaan ook "automatische" meetbruggen. Die zoeken zelf hun evenwicht en combineren dus modern gemak met nauwkeurigheid. de IT 2240 van heathkit is er zo eentje (intussen ook al 30 jaar oud)
zoek er zo eens eentje of bouw hem na. (er zit geen micropocessor in)

groeten

Kris


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum