Foto onderzijde - meer buisjes (Gezocht)

door Eleen @, Deurne (BE), 29.12.2017, 20:43 (2321 dagen geleden) @ Laurens
Bewerkt door Eleen, 29.12.2017, 20:50

[image]

Mooi uitgekiend ontwerp met gebruikmaking van een ouder chassis
Zo zie ik de buisbezetting...


Het is vrijwel zeker een class B2 (uitsturing met roostervermogen) versterker.
De impendantie van de trafo sluit vrij goed aan bij een minder gekende instelling voor 2x 807 PP met Va = 850V. / Vg2 = 250V. Met 2 buizen heb je dan 11,5 kOhm, met 4 stuks in parrallelPP wordt het 5750 Ohm. Het driver vermogen wordt hier door middel van een aan de eindbuizen voorgeschakelde cathodefollower geleverd. Dit is een bekend schema en werd ondermeer gebruikt in versterkers voor gebruik op ondermeer kermis attractie's.

Voor een lange levensduur van de met kwikdamp gevulde gelijkrichtbuizen (type 83)is inderdaad een korte voorverhitting van de kathode nodig, zeker omdat het hier zeer waarschijnlijk een afvlakfilter zonder ingangssmoorspoel betreft en er relatief grote condensatoren als buffercapaciteiten zijn gebruikt.
Vermoedelijk heeft elke trafo zijn eigen gelijkrichterbuis en staan beide trafo/gelijkrichtereenheden in serie voor het leveren van de hoogspanning. De 'onderste' eenheid levert dan tevens de lagere hoogspanning voor de schermroostervoeding en de voortrappen.

Het lijkt me onwaarschijnlijk dat er een ingang voor MD pickup aanwezig zou zijn. Ik denk eerder aan een soort lijn-ingang. Alhoewel het hier een klasse B versterker betreft, vind ik het predikaat 'biertentversterker' fel overtrokken. Een goed ontworpen klasse B versterker kan best een goed geluid produceren.

Mvg, Eleen

EDIT: Als driver/cathodefollower buis heb ik ECC82 vermeld; dit lijkt echter ook een E88CC te zijn

--
Ik ben nog op zoek naar een PW4032 Philips Counter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum