Philips 826A opnieuw lakken (Algemeen)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 02.02.2008, 16:52 (5936 dagen geleden)
Bewerkt door Hans Op den Camp, 02.02.2008, 17:34

Sinds kort heb ik er een 826A bij; het broertje van de 836A, maar dan zonder ingebouwde luidspreker

[image]

De lak ziet er na 75 jaar niet zo fraai meer uit en ik wilde eigenlijk het hout helemaal kaal maken (zonder de fineerlaag te beschadigen) en opnieuw van een aantal blanke laklagen voorzien.
Schuren lijkt me een riskante bezigheid omdat het door Philips gebruikte fineer heel erg dun is.
Ik heb ook gemerkt dat de lak zacht wordt als je er met spiritus aan zit. Dit kende ik niet van houten Philips kasten uit die tijd.
Waarschijnlijk is de kast later een keer opnieuw gelakt met vernis op schellakbasis. Ik vraag me af hoe je dat er af krijgt; met afbijtmiddel of wordt het eindeloos weken en spoelen met spiritus. :-(

In een later stadium ga ik met het chassis aan de slag. De radio speelt (nog) niet maar ik verwacht weinig tegenslag, want het ziet er allemaal erg origineel uit. Zelfs het oude snoer en de oorspronkelijke netstekker zijn nog aanwezig.

[image]

Dat oude hard geworden snoer wil ik wel gaan vervangen. Wel een beetje jammer, maar zo'n oud toestel moet ook veilig zijn en betrouwbaar kunnen spelen.

[image]

Ik kon het niet laten om het chassis uit de kast te halen en het stof te verwijderen. De 32mF elco's zien er netjes uit, maar toch vertrouw ik ze niet.
Eerst moet echter de kast van nieuwe blanke lak worden voorzien en ik ben benieuwd of iemand goede ervaring heeft met een bepaald merk of soort vernis, of dat een spuitbus met blanke lak een beter resultaat geeft.

Tot slot voor de verzamelaars van serienummers!!!!! Fijn weekend, Hans;-)

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum