Probleempje met Bocama 224b (Techniek Overig)

door Piet van der Pol @, Alblasserdam, 30.08.2016, 17:29 (2833 dagen geleden) @ Willem.H.N

Dag Willem,

Het netwerkje, dat ik bedoel, heb ik even rood omcirkeld.
Dit is voornamelijk verantwoordelijk voor de stabiliteit.

Ik heb gezien, dat je inmiddels ook wat metingen gedaan hebt. Ik weet niet, of de blokgolf aangesloten is op de volume-potmeter, of op een ingang (via de voorversterker).
Sluit je aan op de volume-potmeter, dan kun je de eindversterker het beste beoordelen. Sluit je aan via de voorversterker, dan heeft de toonregeling ook grote invloed op de vorm van de blokgolf.

De blokgolf in jou metingen, heeft wel een vergrote voorflank, wat betekent dat de frequentie karakteristiek niet recht is. Maar er zit geen uitslingering op (zie plaatje van John Hupse), zodat de versterker op dat punt niet onstabiel lijkt.

Ik begrijp dat de versterker met weerstanden op de uitgang stabiel is, en met aangesloten boxen soms onstabiel. Een aangesloten luidspreker geeft altijd meer slingering in de blokgolf, dan een weerstand, omdat de luidspreker ook inductie heeft, en een akoestisch bewegend systeem. En als de box een 2- of 3-weg systeem heeft, wordt het nog complexer. Maar het mag niet tot onstabiliteit leiden. Een fout in de box kan echter ook tot instabiliteit leiden.

Ik heb het gemerkte schema bijgevoegd.

Piet

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum