Probleempje met Bocama 224b (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 30.08.2016, 11:40 (2833 dagen geleden) @ Willem.H.N

Je hebt de tegenkoppeling gehalveerd door de beide tegenkoppelweerstanden twee maal zo groot te maken. Hierdoor zal een instabiele versterker iets stabieler worden, maar niet veel.

Wanneer je vrijwel alle onderdelen vervangt, om welke reden dan ook, dan zal je als het gaat om een tegengekoppelde versterker de fasecorrectie opnieuw moeten bepalen. Ik zei dit al in mijn vorige posting. De enige weg is dan nog om zowel de frequentie- als het faseverloop te gaan meten, en de gewenste fasecorrectie opnieuw te bepalen. Het is niet anders.

Wanneer je dit te veel werk vindt kan je de blokgolf methode gebruiken. Hiermee krijg je een globaal beeld van de stabiliteit van je versterker.

Op de ingang van de eindversterker sluit je daarbij een toongenerator aan in de stand "blokgolf" met een frequentie van 5 of 10 KHz. Op de uitgang van de versterker sluit je je oscilloscoop aan, zodanig dat je de blokgolf goed kunt zien op de beeldbuis.

[image]

Figuur 2 laat de blokgolf zien aan de ingang van de versterker, figuur 3 is de blokgolf aan de uitgang. Bij een goede versterker zie je slechts een kleine "overshoot" (doorschieten) aan de uitgang, deze mag niet meer zijn dan 5% van de hoogte van de blokgolf (AB). De "recovery time" (hersteltijd) moet minder zijn dan 25 us, dat is bij 5 kHz een kwart van het vlakke deel van de blokgolf (dus een kwart van BE).

Wanneer je de overshoot niet goed kunt zien bij 5 kHz kan je een blokgolf van 10 kHz gebruiken

Je kunt nog veel meer zien met deze blokgolf methode, maar het bovenstaande is het belangrijkste wanneer het gaat om stabiliteit.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum