vervangers condensatoren en weerstanden (Techniek Overig)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 04.09.2015, 09:17 (3179 dagen geleden) @ Cornelis B-B.

Een ratel-C die in een trafogevoed toestel over de gelijkrichter zit, kun je niet blind door een onstoorcondensator vervangen. Het kan eventueel als het origineel 630V was of lager, maar niet als het origineel 1000V was. Het kan eventueel ook als de trafospanning onbelast duidelijk lager is dan de 250VAC of 275VAC die doorgaans op de ontstoorcondensator aangegeven staat.

Een ontstoorcondensator kun je als je hem wilt vergelijken met een normale condensator beschouwen als een condensator met werkspanning ergens rond 700V, dus net even dat beetje meer dat hem geschikt maakt om aan het net te hangen. Vooral niet overgedimensioneerd.

Het sterkste punt van een onstoorcondensator is electrische veiligheid, het éénna sterkste punt is storing opvangen. Gebruik je hem op een plaats waar hij continu wat grotere pieken of stromen ziet, is het met wat pech toch snel afgelopen vooral als de spanning op het randje is. Juist omdat een ontstoorcondensator veilig moet zijn, is hij zo geconstrueerd dat hij bij net iets te grote pieken of kleine materiaalfoutjes, zelfherstellend is. In moderne apparaten waar zo'n condensator misbruikt wordt voor een verkeerde functie, komt het regelmatig voor dat het apparaat na een paar jaar niets meer doet omdat de condensator geen capaciteit meer overheeft (google: Senseosyndroom).


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum