Is dit een gewone elco ? (Techniek Overig)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 27.08.2015, 08:45 (3187 dagen geleden) @ Buizengek
Bewerkt door Maarten Bakker, 27.08.2015, 08:59

Deze elco is van huis uit een kleine waar de gestelde eisen nog enigszins meevallen. Bovendien zit hij zo dat je hem nog makkelijk kunt vervangen.

De simpelste vuistregel: neem hier een fysiek relatief grote. 50u 12V zal je niet kunnen krijgen, maar 47u en bijvoorbeeld 50V werkspanning en geen fantasiemerk nemen (dus bijvoorbeeld geen NA of Fuhyyu of Antel maar wel BC (Vishay/BC, voormalig Philips), Panasonic of Nichicon). Wil je hem de komende jaren niet meer vervangen, neem er eentje met een wat langere levensduur (datasheet raadplegen). 1000 uur bij 85 graden is standaard, maar bijvoorbeeld 3000 uur bij 105 graden is ook goed te krijgen. Het aankunnen van een hoge rimpelstroom, vaak aangeduid met low-ESR, low impedance of high-ripple is voor een kathode-elco niet echt nodig.

Over bekerelco's (de grote afvlakelco's):
De kleine elco'tjes halen meestal de specificaties niet (rimpelstroom, levensduur). Zou je die gebruiken, dan is het zonde van het werk om ze in de bus van de oude te zetten, omdat die dan gedurende het leven van het toestel nog een paar keer openmoet als je pech hebt.

Een van de mogelijke vuistregels (zie ook lange discussie kort geleden) is dat je een bekerelco alleen vervangt als hij stuk is, en dan of door kleintjes (grotere kleintjes zijn vaak beter, en alsnog van het type dat een relatief hoge rimpelstroom aankan - er zijn ergens in die discussie een paar types genoemd, ik meen van Panasonic en Nichicon, dat zou ik ook even terug moeten zoeken) onder het chassis waar het iets koeler is en waar je ze makkelijk kunt vervangen, of door stevige types (met wat geluk kun je bijvoorbeeld 2 print-bekerelco's in de oude bus kwijt, of je gebruikt bijvoorbeeld een nieuwe bekerelco - met een beetje geluk is die ook net iets kleiner dan de bus van de oude).


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum