enkel triode gitaar voorversterker (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 21.08.2015, 16:17 (3193 dagen geleden) @ Tonmeister Henk †

ik denk inderdaad dat de in dit patent genoemde olie-papier condensatoren niet nodig zijn voor het hier toegepaste hoog-af filter. Je kunt natuurlijk naar hartelust hiermee experimenteren, maar het effect van het condensatortype in deze schakeling is werkelijk nihil. Ik heb nog recent een aantal testjes hiermee gedaan, de toegevoegde waarde van een olie-papier condensator ten opzichte van een verliesarme condensator valt volkomen weg tegen het effect van de voorafgaande "gelijkrichterschakeling".

Wanneer je deze condensatoren vervangt door normale verliesvrije condensatoren met dezelfde waarden zal de werking van het filter zeker niet minder worden.

Ik kan mij overigens prima voorstellen dat het uiterlijk en de afwerking van deze schakeling van enig belang is, en dat dit de werkelijke reden is voor deze onderdeelkeuze.

Ik wil hier nog wel een opmerking maken over volgende tekst die in het patent te lezen is:

C1 is a Russian military surplus K40Y-9, or capacitor advertised as a Mylar, tin foil or aluminum foil, paper in oil capacitor, rated at 400 to 630VDC. An antique “polystyrene” paper in oil capacitor, rated at 400 VDC with an identification number of 38FS452 may also be used.

Mijn opmerking hierbij is dat een K40Y9 condensator een papier/olie condensator is en dus geen Mylar (polyester) condensator. En dat een polystyreen condensator papier in olie zou bevatten lijkt me eveneens onzin.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum