enkel triode gitaar voorversterker (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 20.08.2015, 08:55 (3194 dagen geleden) @ robot797

ik dacht dat het een r-c filter was om de bas tonen eruit te filteren

Je hebt "gegoogeld" in de afdeling "patenten", en daar een schakeling gevonden die juist dient om extra tonen toe te voegen aan de tonen die een elektrische (bas)gitaar normaal al produceert. Men noemt dergelijke extra tonen meestal "boventonen", of met een deftig woord "harmonischen". Normaal worden dergelijke tonen al in het instrument zelf gevormd, maar je kunt bij een elektrische (bas)gitaar ook extern het geluid nog flink beïnvloeden.

Wanneer dit het effect is dat je wenst is deze schakeling geschikt, en hoef je de schakeling dus niet te veranderen. De halve 12AX7 werkt als een gelijkrichter, en met het instelbare hoog-af filter in het anodecircuit kan je het effect nog wat bijregelen. Dit filter werkt tevens als volume regeling, waardoor deze schakeling ook als booster kan worden gebruikt.

Je mag de schakeling natuurlijk best veranderen, maar in dat geval is het handig wanneer je zelf weet wat het doel zou moeten zijn van de wijziging. Je kunt bijvoorbeeld zonder problemen de nogal ouderwetse olie-papier condensatoren en de dikke-film condensatoren vervangen door meer courante types die je bijvoorbeeld omwikkeld met bruin pakpapier of met een stukje cadeaupapier naar keuze.

In de praktijk wordt er dus vooral geëxperimenteerd. Dat wil zeggen dat men probeert om een onbekend geluidseffect te veroorzaken, liefst een effect "that was never heard before". Vaak gaat het in de praktijk dan echter om effecten die al veel eerder op de plaat werden gezet door bekende artiesten zoals Jimi Hendrix en Noel Redding.

Beginnende gitaar musici in dit genre streven vaak naar een "clean yet distorted sound". Dit betekent dat je een flinke hoeveelheid vervorming aan het signaal toevoegt die voornamelijk bestaat uit even harmonischen.

B.v. Eric Clapton en Jimmy Page gebruikten meestal een booster amplifier met een enkele germanium transistor. De sound van hun solo partijen wordt vaak omschreven als "thick and creamy". Hiervoor is de schakeling die je hebt aangetroffen op de google website ongeschikt.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum