geen storingen meer...eindelijk!! (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 28.05.2015, 08:19 (3265 dagen geleden) @ gerard

De impedantie van draadantennes en AM-ingangen is hoger, enkele duizenden ohms.

de ingangsimpedantie van een AM-omroepontvanger is sterk afhankelijk van het ontwerp. Er bestaan weliswaar standaards voor, maar men heeft zich daar nooit zo aan gehouden.

Bij oude toestellen is niet zelden de antennebus min of meer rechtstreeks aangesloten op een afgestemde antennekring. De ingangsimpedantie is dan zeer hoog (minimaal enkele honderden Kohms). Ook wanneer de antennebus via een kleine seriecondensator (10 tot 100 pF) is aangesloten op de antennekring is de ingangsimpedantie zeer hoog.

Bij zeer oude toestellen wordt de antennedraad vaak via een instelbare verlengspoel afgestemd op de golflengte van de zender. In dat geval is de impedantie niet eenvoudig te voorspellen, denk hierbij b.v. aan glijspoelontvangers en oudere kristalontvangers.

Bij latere toestellen is er meestal sprake van een inductieve antennekoppeling. Deze kan op verschillende manieren worden gerealiseerd. De ingangsimpedantie kan hierbij nogal variëren. Een transformatieverhouding van 1 op 3,75 (zoals b.v. bij de Amroh 402 spoel) leidt tot een ingangsimpedantie van circa 50 Kohm bij 1 MHz.

Wat betreft het gebruik van coax kabels voor AM-omroeptoestellen zal het duidelijk zijn dat het effect hiervan grotendeels door de capaciteit van zo'n kabel wordt bepaald. Wanneer de uitgangsimpedantie van de toegepaste antenneversterker voldoende laag is (een paar honderd ohm) is het effect van de kabelcapaciteit meestal klein.

In de praktijk kan het direct aansluiten van een antenneversterker op een oud radiotoestel echter slecht uitpakken, afhankelijk van de schakeling. Wanneer de antennebus direct is verbonden met een afgestemde kring zal de uitgangsimpedantie van de versterker parallel komen te staan met deze kring, waardoor het toestel niet meer op een zender kan worden afgestemd.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum