geen storingen meer...eindelijk!! (Techniek Overig)

door gerard ⌂ @, Zeist, 28.05.2015, 07:20 (3265 dagen geleden) @ son111

Ik heb een rol coax? kabel liggen die is gebruikt om een schotel tv antenne te verbinden met de tuner in de huiskamer. Is dit een 50 ohm kabel en is deze kabel geschikt om draadantenne/actieve sprietantenne te verbinden met AM radio's?


De impedantie van draadantennes en AM-ingangen is hoger, enkele duizenden ohms. De officiele oplossing is dan: neertransformeren bij je antenne en weer optransformeren bij je radio. Dat kun je doen met een 1:3 autotransformator. Je wikkelt bv 12 slagen om een ferrietstaaf met een tap op de vierde wikkeling. Aarde en mantel van coax gaan onderaan, coax midden op de tap, en de antenne op het eind.

Uitgebreidere kortegolfontvangers hebben vaar een 75 ohm ingang, dan hoef je alleen maar neer te transformeren bij je antenne.

Maar als de ingang en de antenne op zich met elkaar kloppen, is het niet direct schadelijk om een "klein stukje" kabel met andere impedantie ertussen te hebben. Wat is klein? Ik heb wel eens horen zeggen: voor een verbinding korter dan een tiende van de golflengte maakt het niet zoveel uit. Als je een kortegolfantenne door je tuin spant, zit je daar al gauw aan dus zal je die transformators erin willen hebben.
Maar voor een langegolf of middengolf zou je die coax kunnen gebruiken als de afstand tot je antenne minder is dan een meter of twintig (sorry Ruudtx, 18,9m).


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum