Versterker met indicatorbuisjes (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 10.04.2015, 10:30 (3313 dagen geleden) @ Leo Bolier

De ohmse weerstand van mijn 7K Muvolet trafo is nog net geen 500 ohm. Waar ga ik nu de mist in ?

over de optimale aanpassingsweerstand van een eindbuis is op het internet veel onzin te vinden. Deze weerstand is voor een enkele pentode gelijk aan de anodespanning gedeeld door de anodestroom. Dat komt omdat de inwendige weerstand van een pentode eigenlijk altijd veel groter is dan de belastingsweerstand. De 500 ohm die je primair meet op je transformator is de gelijkstroomweerstand van de primaite wikkeling, deze is altijd veel kleiner dan de belastingsweerstand. Anders zou een te groot deel van het uitgangsvermogen hierin verdwijnen (in warmte worden omgezet).

Bij een eindtriode ligt het iets ingewikkelder. Hier is de inwendige weerstand juist kleiner dan de belastingsweerstand, waardoor een groot gedeelte van het uitgangsvermogen verdwijnt in deze inwendige weerstand. Een neveneffect hiervan is dat de optimale aanpassingsweerstand voor een eindtriode altijd kleiner is dan die van een gelijkwaardige pentode (de inwendige weerstand staat immers parallel aan de belastingsweerstand). Meestal wordt 50 tot 70% van het theoretisch haalbare uitgangsvermogen omgezet in warmte via de inwendige weerstand van de eindtriode.

Maar met slechts 1 weerstand in het gloeicircuit ligt één zijde van de gloeidraad toch altijd op roosterpotentiaal

nee, wanneer je de weerstand van 100 ohm verplaatst naar de andere kant van de gloeidraad wordt de NRS 3 volt lager (dus -3,5 Volt). De extra -3 volt is in dat geval afkomstig van de spanningsval over de weerstand van 100 ohm. De gloeidraad wordt hierdoor 3 volt "opgetild".

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum