Versterker met indicatorbuisjes (Techniek Overig)

door Leo Bolier ⌂ @, Goor, 09.04.2015, 18:38 (3314 dagen geleden)

Uit het grijze arbeidzame verleden had ik een partij DM160 gasgevulde indicatorbuisjes overgehouden. Deze werden in de jaren 70 gebruikt als bit aan/uit indicatie in computers.
Het zijn triodes met inderdaad een triode karakteristiek. -3 Volt op het rooster zet de buis uit. Met 0 Volt licht hij maximaal op.
Een half jaar geleden had ik op een beurs in een opwelling een paar miniatuur penthodes type JAN5672 (DL620 schijnt equivalent te zijn) gekocht.

Ik had me al eens afgevraagd of je nu met die gastriodes ook een versterkertje zou kunnen bouwen. Vandaag geprobeerd en zowaar: het lijkt inderdaad te werken.
Het is nog niet echt in orde maar het begin is hoopvol.
Met een 4 volt DC voeding maak ik met serieweerstandjes de benodigde gloeispanningen. Later hoop ik de NRS in orde te maken door een wat hogere spanning te kiezen en de gloeidraden steeds tussen twee weerstanden op het gewenste niveau te brengen.
Ook is de UGT nog niet goed, de JAN5672 vraagt een aanpassing van 20...30K; ik had alleen een 7K trafo.

Desalnietemin heb ik iets werkends. De spanningsversterking van het geheel is circa 200x bij een bandbreedte van globaal 20kHz. Ik ga er zeker nog verder mee spelen maar vooral vind ik het een leuk experiment.
[image]
Het voorlopige schema
[image]
Detail van de versterker
[image]
De testopstelling


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum