Rekenen met buizen (Techniek Overig)

door Andy Janssen @, Born (limburg), 06.04.2015, 12:30 (3317 dagen geleden)

Hallo Iedereen,

Door het wachten op onderdelen voor mijn versterker, ben ik maar alvast begonnen met het volgende project: Een rekenmachine met buizen.
Het doel van dit project is een rekenmachine te maken die minimaal kan optellen, aftellen, vermenigvuldigen en delen en dat met alleen buizen en relais als actieve componenten.

De rekenmachine wordt gebaseerd op een registersysteem. De getallen worden klaar gezet in een reek decatrons en vervolgens worden de getallen van register verwisseld. Er zijn zeker snellere manieren om dit te doen, maar ik vind de manier waarop wel leuk. Ik had ook flipflops kunnen toepassen, maar zo zie je tenminste iets bewegen.

Eerder heeft Eleen mij geholpen met de AND schakeling: http://www.nfor.nl/archief/index.php?id=190663 en sinds dien ben ik hem zo ver gaan bouwen dat er een werkend geheel is uitgekomen.
De hele schakeling is gebaseerd op een eerder ontwerp van de stappenrelaisklok: http://www.nfor.nl/archief/index.php?id=176592

En dit is dan het resultaat tot nu toe. Een schakeling die twee getallen kan optellen en aftrekken. Door het gebrek aan decatrons is het even gebleven bij alleen de eenheden en de tienden.

[image]

[image]

De schakeling werkt prima en zelfs heel nauwkeurig. Ik heb slechts één keer meegemaakt dat er een puls te veel was doorgekomen. En dat ondanks het hoge antennegehalte.

Als straks het filmpje op Youtube geupload is zal ik die even posten. Dat schept wat meer duidelijkheid.

De volgende stap is het fixen van het negatiefprobleem (komt terug in filmpje) en het maken van een 3e register voor het vermenigvuldigen. Dit derde register moet dan het tweede aftellende register gaan aanvullen, omdat vermenigvuldigen een functie is van optellen.

Groetjes Andy :-)

--
Een slecht werkman geeft zijn gereedschap de schuld... :)


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum