Buizentester type TV 10 (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 08.03.2015, 15:06 (3359 dagen geleden) @ Gilbertus
Bewerkt door John Hupse †, 08.03.2015, 15:16

PS: heb van Hans reeds een Engelstalige militaire gebruiksaanwijzing gekregen maar de gegevens zijn uiteindelijk geschreven voor militaire doeleinden.

dat klopt, het gaat immers om een militaire buizentester. Een militaire buis wijkt, inhoudelijk gezien, echter niet of nauwelijks af van een civiele buis. Er worden hoogstens andere magazijngegevens vermeld. Het is wel zo dat typisch Europese buizen zoals de EL84 in de Verenigde Staten nauwelijks voorkomen.

De TV10 meet bij versterkerbuizen (zoals b.v. de EL84) de steilheid van de buis. Wanneer het gaat om diodes (signaaldiodes en gelijkrichters) wordt overgestapt op een niet-standaard stroommeting. Verder is een kortsluittest aanwezig, plus een gastest.

Ook kan de netspanning traploos worden gecorrigeerd ("Line Adjust" ). Dit moet je vlak voor elke meting instellen.

Een omrekentabel van de meteruitslag en de Range naar de steilheid heb ik hieronder geplaatst. Je kunt bij de TV10 de steilheid immers niet direct op de meter uitlezen. Na het uitvoeren van wat hoofdrekenoefeningen lukt dit de meeste mensen overigens toch vrij aardig, let hierbij op de 4 onderste meterschalen.

[image]

De TV10 is qua gebruik vrijwel gelijk aan de TV7. Een beschrijving van de TV7 staat op mijn website http://www.hupse.eu/radio/Militair_TV7.htm

Mijn doel is te weten te komen hoe het toestel eigenlijk werkt

In de gebruiksaanwijzing wordt dit onderwerp behandeld in hoofdstuk 4. Wanneer je hier specifieke vragen over hebt wil ik ze best beantwoorden.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum