EM80-84 nog geproduceerd? (Techniek Overig)

door gerard ⌂ @, Zeist, 25.02.2015, 10:23 (3370 dagen geleden) @ John Hupse †

dat Fred een dergelijke buis bezit, maar wanneer het inderdaad om een nieuwe buis gaat moet het een Chinese buis zijn van het type 6E2 die recent is overgestempeld.

Je hebt natuurlijk ook "nieuw" in de betekenis: "ongebruikt". Meestal wordt daarvoor in onze hobby de aanduiding NOS (afkorting van New, Old Stock) voor gebruikt.

Voor NOS onderdelen is relevant of zo ongebruikt al verouderen. Een papiercondensator of roosterbatterij doet dat WEL; dus het heeft geen zin om condensators te vervangen door NOS van hetzelfde soort. Ook elco's slijten bij mijn weten van het bewaren (maar zijn soms te regenereren).

Maar een afstemoog doet dat bij mijn weten NIET, en volgens mij is een NOS afstemoog net zo goed als een nieuwe in betekenis: "recent vervaardigd". Van afstembuizen heb ik gehoord (misschien kan iemand dit bevestigen of ontkennen) dat het verouderingsproces wel doorzet wanneer de buis eenmaal een poosje is gebruikt; dus dat je een radio kan wegzetten met werkend afstemoog en veertig jaar later terugvindt met een lui oog. Maar dat andere buizen niet verder verouderen zolang ze ongebruikt zijn.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum