Reparatie Philips kristalelement (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 31.01.2015, 13:19 (3395 dagen geleden)
Bewerkt door John Hupse †, 31.01.2015, 13:42

Hierbij een paar foto's van de reparatie van een Philips kristalelement uit 1947 die ik vanmiddag uitvoerde. Dit element werd veel door Philips toegepast in haar na-oorlogse 78-toeren grammofoons.

Wanneer je zoiets tegenkomt moet je er ernstig rekening mee houden dat zo'n element defect is geraakt:

[image]

Reparatie vereist een werkend kristal (b.v. zoals hier afkomstig uit een Ronette TO-element), een paar stukjes rubber en een schroevendraaier. Omdat de aansluitdraadjes van zo'n kristal net iets te kort zijn moet je ze verlengen met circa 5 mm koperdraad.

Maak eerst het element in- en uitwendig schoon (met een nagelborsteltje en wat zeep), inclusief de kristalvork. Monteer de twee rubbers voor de vork, en de twee rubbers om het uiteinde van het kristal in te klemmen. Monteer het kristal met een vijfde stukje rubber in de kristalvork. Leg de vork plus kristal in het element, soldeer de twee draadjes vast en monteer de deksel van het element met drie boutjes.

Klaar! Spelen maar!

[image]

De beide rubbers van het lager vervang ik bij een 78-toeren element meestal door twee lagen siliconenkous, zoals wordt gebruikt in de installatietechniek. Dit past beter dan ventielslang, en geeft wat minder kans op kristalbreuk vergeleken met de oorspronkelijke latex lagering. De resterende drie rubbers zijn gemaakt van PTT-elastiek. Dit gaat zeer lang mee omdat het element lichtdicht is. Gebruik nooit plastic voor dit doel.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum