Over radiotechniek en mooie oude radio's (slot) (Algemeen)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 05.07.2008, 06:29 (5780 dagen geleden)

Hallo allemaal, iedereen bedankt voor zijn reactie op mijn forumvraag http://www.nfor.nl/archief/index.php?id=11693. Als sommigen van ons dachten dat ik het onderwerp "prijzen van oude radio's" voor de zoveelste keer wilde aanhalen, dan hadden die het mis. Nee, het ging over "mooie oude radio's" en de mogelijke teruglopende belangstelling daar voor.
Nou, die vraag is nu meer dan voldoende beantwoord, dank zij jullie vele reacties.
Reacties die vaak lijnrecht tegenover elkaar staan, waaruit blijkt dat de radiohobby op veel manieren kan worden beoefend. Ook via de e-mail probeerden forummers mij te overtuigen van hun gelijk. Maar wie heeft er nu eigelijk gelijk??
Iedereen op zijn eigen manier dus.
En dat is het mooie van onze "springlevende veelzijdige" hobby, waar iedereen op zijn eigen manier plezier aan kan beleven, zonder in hokjes geplaatst te worden. Begrip voor elkaars belangstelling opbrengen kost eigenlijk helemaal niet zoveel moeite :-) .

Dan blijft er tot slot van dit verhaal alleen nog over om iets over mijn eigen belangstelling te vertellen; mijn bewuste jeugd-radio-herinnering speelt zich af in het begin van de 60-er jaren en nog afgezien van wat een mooie en gezellige tijd dat was, heb ik helemaal niks met die toestellen met een hoog plasticgehalte uit mijn jeugd. Door veel te lezen ben ik de allereerste Nederlandse fabrieks toestellen gaan waarderen.

[image]

Nog afgezien van het lo-fi :-D geluid wat ze produceerden spreekt vooral de vormgeving in Art Deco - stijl uit die tijd mij bijzonder aan.

De 2634 bijvoorbeeld, een ontwerp van Louis Kalff vind ik één van de mooiste Philips toestellen uit die tijd.

[image]

Ook ben ik gecharmeerd van de vele bakelieten Philips, NSF en Siera U-toestelletjes die vanaf 1941 tot 1956 zijn uitgebracht. Voorlopig kan ik nog jaren vooruit om mijn nostalgisch/technische verzameling compleet te krijgen en te restaureren. En het is ook wel eens leuk om zo'n U-tje als een bijzonder kadootje weg te geven voor een verjaardag.
De oude radiohobby is voor mij pure ouderwetse techniek en nostalgie en niet om audio van hoge kwaliteit te beluisteren, want daarvoor bestaan er tegenwoordig modernere alternatieven ;-) .
Een fijn weekend iedereen. M.vr.gr. Hans


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum