radioplaatje

Nederlands Forum over Oude Radio's

Onafhankelijk medium voor liefhebbers en verzamelaars van oude radio's en gerelateerde zaken.

radioplaatje
menuknop Forum  menuknop Gebruiksaanwijzing menuknop Artikelen  menuknop Forumbeheer 
menuknop Links  menuknop Archief 1999-2007  menuknop Donateurs  menuknop Tips & Trucs 

Inhoud Artikelen

Artikelen


Regelbare gestabiliseerde voeding van 60-200 Volt

door Karel de Reus


Al enkele jaren maak ik gebruik van de onderstaande schakeling van een gestabiliseerde gelijkspanningsvoeding, eigenlijk een regelbaar PSA. Dit apparaat is vooral handig voor het voeden van batterij radio's en voor het testen van buizenschakelingen welke niet teveel stroom trekken. De uitgangsspanning is regelbaar van ca. 60 t/m 200 Volt. I.v.m. de maximale dissipatie van de EL84 kan bij 60 Volt ca. 20 mA en bij 200 Volt ca. 45 mA afgenomen worden.

reg voeding

Het schema:

De EL84 dient hier als regelbare "serieweerstand" , afhankelijk van de uitgangsspanning en de belasting staat tussen anode en kathode een spanning van 150 tot 290 Volt. 290 Volt is voor een EL84 behoorlijk hoog maar geeft in de praktijk geen problemen. De EF89 dient hier als regelaar, d.m.v. twee 15 Volts zenerdioden wordt de kathode op 30 Volt gehouden. Een spanningsdaling aan het rooster zal een (lagere) anodestroom in de 220k anode weerstand veroorzaken en daardoor het rooster van de EL84 wat minder negatief maken. Het gevolg is dat de EL84 wat verder uitgestuurd wordt. De bromrimpel op de uitgang wordt via de 0,1 uF toegevoerd aan het rooster van de EF89 hetgeen een bijzonder goede rimpelonderdrukking geeft. De gloeispanning voor de EL84 en EF89 worden van aparte 6,3 Volt wikkelingen afgenomen omdat de kathode spanningen van deze buizen nogal verschillen, hierdoor zou de spanning tussen gloeidraad en kathode gevaarlijk hoog worden.

I.p.v. de brugcel kan natuurlijk ook een gelijkrichtbuis genomen worden, b.v. een AZ41 als men over een 4 Volts wikkeling beschikt, of een EZ80 welke op dezelfde wikkeling als de EL84 kan worden aangesloten. De transformator moet dan wel 2x 260 Volt zijn. (normale radiotrafo)

Bron: Radio Electronica mei 1957

K. de Reus