Terugloop vraag naar oude radio's? (Algemeen)

door Klaas, 02.06.2008, 19:38 (5816 dagen geleden)

Hallo allemaal,

Wat ik de laatste tijd constateer is dat op Marktplaats de mooiste radio's en bijzondere tv's wel erg lang te koop staan!:-(

Vaak wordt na weken, of zelfs maanden, niet eens geboden op de mooiste exemplaren! Ikzelf heb geen ruimte voor al dit moois, maar er zouden toch kopers moeten zijn voor sommige toestellen? Is soms de vraag naar oude radio's weg, of is de markt al verzadigd? Toch zonde voor sommige toestellen. Als je beseft wat enkele toestellen allemaal meegemaakt moeten hebben.... Misschien zouden de radio's zelf moeten kunnen vertellen, inplaats van moderne zenders te laten horen. Ik denk dat ze wel een boek vol kunnen vertellen...:-D

Heeft iemand hier een verklaring voor?

Klaas.;-)

Terugloop vraag naar oude radio's?

door Maarten Gudde @, Randwijk, 02.06.2008, 19:46 (5816 dagen geleden) @ Klaas

Klaas,

Ik denk gewoon dat er te veel zijn. Er worden zolders opgeruimd en dan worden er radio's gevonden. Iedereen denkt "laten we het op internet zetten".
Helaas zie je een verschuiving van het echte oude spul naar de wat jongere radios uit de jaren '50 - '60.

Maarten.

--
Maarten Gudde

Terugloop vraag naar oude radio's?

door Marcel, 02.06.2008, 19:47 (5816 dagen geleden) @ Klaas

Hallo Klaas,


Ach, zoals je misschien op school wel eens geleerd hebt, gaat alles in golfbewegingen. Zo ook de belangstelling voor oude radio's, maar ook het geld wat mensen te besteden hebben, en hun keuze waaraan ze het uit willen geven.

Momenteel is het een slappe tijd qua radio-vraag (over het algemeen). De gelegenheid om voordelig een mooie radio te kopen, zou ik zeggen.


Groeten van Marcel ;-)

www.buizenradiomuseum.nl

Terugloop vraag naar oude radio's?

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 02.06.2008, 19:48 (5816 dagen geleden) @ Klaas

Klaas,

zal ook de tijd wel zijn, is immers geen winter.


De nodige verzamelaasr hebben al veel thuis staan sinds MP is uitgevonden gaat het steeds harder die verkopen.

Eerst dacht ik ook bij vele radio's pff snel kopen want die komt niet meer zo snel voorbij zetten.

De oude rommel komt met bakken te gelijk van zolder op moment.
puntje 830A zeldzaam?/ ze staan er regelmatig in alle mate van gesteldheid.
2534? hoeveel moet je er hebben.

Dus ook de gretigheid is er wel van af.
En enkel opstapelen is ook niet echt zinvol.
je moet er wel mee aan de slag ook.

Terugloop vraag naar oude radio's?

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 02.06.2008, 19:55 (5816 dagen geleden) @ Klaas

Je wilt ook niet weten hoe vaak een advertentie niet weg wordt gehaald nadat het spul verkocht is.

Voor >99% van de bevolking is het oude zooi die ze het liefst in de container zouden willen gooien, maar in de hoop dat de andere 1% er misschien wat voor over heeft, toch maar te koop aanbiedt. Die <1% markt is gauw verzadigd, dus dan houdt het op en blijf je lang met de spullen zitten.

Verder is het vaak zo dat veel spullen niet worden verkocht door op de pagina zelf een bod te plaatsen. Als ik iets verkoop reageer ik daar in eerste instantie ook niet direct op. Bellen of mailen met de adverteerder om je interesse te tonen komt toch wat serieuzer over.

Zie het ook een beetje als een uithangbord voor jezelf. Zet een mooi toestel 'te koop' al dan niet als lokkertje. Is uiteraard ook niet de bedoeling, maar gebeurt ook.

Inderdaad zie je soms ook met bepaalde regelmaat steeds weer dezelfde (rommel) opnieuw verschijnen.

En sommige dingen lijk je aan de straatstenen nog niet kwijt te kunnen.

En dan nog de factor prijs. Sommige mensen zijn bereid voor een goed toestel een goede prijs te betalen (of te vragen). Niks mis mee, maar als het aangebodene van wat mindere kwaliteit is en er dan nog steeds de hoofdprijs betaald moet worden, tja. Dan houdt het op. Het blijft toch voor een groot gedeelte op afstand kopen zonder precies te weten wat het is.
Honderd kilometer rijden om er achter te komen dat het toch niet is wat je zoekt zal voor de meesten erg teleurstellend zijn.

En als laatste: je moet gewoon geduld hebben, en opeens loop je zo tegen iets moois aan voor weinig. Of komt er iemand die graag iets wil hebben waar hij al lang naar op zoek was.

Groeten,

Matthias

Terugloop vraag naar oude radio's?

door Klaas, 02.06.2008, 20:07 (5816 dagen geleden) @ Matthias Meijer

Duidelijke taal!

Net zoiets als digitale televisie. Teveel zenders is ook niet goed! Ik vond vroeger Nederland 1 kijken op de camping, met zo'n ouderwetse antenne, die je na elke storm weer goed moest buigen eigenlijk ook veel leuker!

Jammer eigenlijk..........;-)

Terugloop vraag naar oude radio's?

door Paul Brouwer @, Haarlem, 02.06.2008, 20:06 (5816 dagen geleden) @ Klaas

Hallo Klaas,

Wat is een mooie radio? Een vraag die hier al eens vaker gesteld is.
Het antwoord verschilt per persoon. De drijfveer is vaak nostalgie.

Echter een zeldzame radio of een in een perfecte staat verkerende 30-er jaren
Philips blijft zijn waarde houden c.q. opbrengen.

Met toestellen vanaf ± 1954 wordt het al gauw "leuk om eens te repareren" om
daarna in een hoekje te verdwijnen of wederom op MP te belanden.

Ook ik heb diverse BX'en van Philips staan die nooit datgeen op zullen brengen
wat ik erin geïnvesteerd heb. In mijn beleving is dat worst. Mijn gevoel
en zaligheid zit in dat toestel en blijft voor mij van onschatbare waarde.

Ondanks het feit dat je met afgedankte gebruiksvoorwerpen te maken hebt is en
blijft het "wat een gek ervoor geeft".

Groet,
Paul

--
[image]

Terugloop vraag naar oude radio's?

door Jan van weeterloo, 03.06.2008, 03:46 (5816 dagen geleden) @ Klaas

Op Marktplaats staan radio's die elke week weer worden geplaats. Blijkbaar zijn er mensen die dat handig vinden:-( Daardoor lijkt het heel veel, als je regelmatig kijkt zie je dat de echte 'zolderopruimer' sterk ondervertegenwoordigd is t.o.v. de handelaar. En die zolderopruimer heeft soms zeer irreele ideeen over de prijs. Een paar maanden terug stond er nog een Duitse radio, een 1060 van Nordmende als ik me niet vergis, een radio als de Blaupunkt Granada. Wilde de beste mevrouw €100 voor hebben. Het ding was behoorlijk beschadigd door krassen en gebruikssporen. Ik vond dit erg gortig, stuur een mail... stond het ding er na gewijzgd voor 80 te koop:-D Zo zijn er legio voorbeelden te noemen van mensen die de verwachting hebben dat een oude radio een goudmijn is. Een vrouw hier uit de buurt bood januari dit jaar een Telefunken Concertino 6 aan. Wilde daar minimaal 40 euro voor. Ik reagerde er op en bood €25. Niet te bespreken. Mail over gewisseld, uitgelegd dat het dit echt niet ging worden. Het ding dook telkens weer op, op MP maar ook op ander plaatsen waar je dit kan zetten. Maand geleden kreeg ik een mailtje dat zij en haar gezin (let op de woordkeus) besloten hadden de radio toch aan mij te gunnen Ik heb haar teruggemaild dat ik inmiddels geen belangstelling meer had en wenste haar en haar gezin veel plezier met de radio...
Maar ook van Marktplaats, voor redelijke prijs al 4 Blaupunkt Sultans voor een redeljke prijs, van 10 tot max 20 euro:MUS: Dus ik blijf nog ff kijken;-)

Terugloop vraag naar oude radio's?

door Gerard Jongbloed ⌂ @, Bergen NH, 03.06.2008, 03:58 (5816 dagen geleden) @ Klaas

Het wegvallen van interesse is mij ook opgevallen. Zelf denk ik dat het verzamelen van oude buizenradio's - uitzonderingen daargelaten - toch vooral wordt gedaan door de generatie die zich deze toestellen nog herinnert. En ja, verzamelaars van die generatie worden een jaartje ouder, gaan kleiner wonen, krimpen hun verzameling in of ruimen die zelfs op. Groeiend aanbod dus bij dalende vraag.

Terugloop vraag naar oude radio's?

door Nico den Haak, 03.06.2008, 05:51 (5815 dagen geleden) @ Klaas

Hoi Klaas,

Voor een groot deel van de "markt" heb je wel gelijk. De opknapradio's zijn in prijs gedaald. De echte sleutelaars zijn inmiddels al rijk voorzien, en hebben een flinke verzameling. Zij hebben geen behoefte aan meer van hetzelfde, dus de vraag zakt, het aanbod in de opknapper blijft gelijk of stijgt zelfs iets. Trek je conclusie.

Bij veel aanbiedingen staat de kwaliteit of zeldzaamheid niet in verhouding tot de vraagprijs. Voor een afgeragde jaren 50 BX bijvoorbeeld 50 Euro vragen heeft geen zin. Dit gebeurd constant, en door lieden die van geen toeten of blazen weten. Het ding staat uiteraard eindeloos te koop, da's dan meer een kwestie van gezond verstand om iets dergelijks niet voor 50 euro aan te schaffen.

Met de titel van je stukje scheer je wel alle radio's van alle kwaliteiten over één kam, en dat geeft een onjuist beeld van zaken. Niemand zit inderdaad te wachten op de zoveelste half incomplete 2534 voor teveel geld, een reden dat een dergelijke "aanbieding" ook niet wordt verkocht. Zelf heb ik ook min verzameling ingekrompen, vanwege ruimte en de mogelijk aankoop van een Rockola Jukebox...

Eerst ruimte en financiele middelen genereren, ik heb me ook tot doel gesteld dat hobby uit hobbygeld betaald moet worden. Een jukebox is ook groot, dus aardig wat radio's zijn al weg. Ook gaat mijn belangstelling steeds meer uit naar de echte toptoestellen van vooral Philips, en ook Telefunken. Die blijven, ennatuurlijk ook de Erressen ;-) Dit betekend dat bij mij uit de verzameling nu radio's verkocht worden, die een paar jaar geleden absoluut niet weg mochten.

Ik overweeg zelfs om een aantal unieke radio's op te ruimen, gewoon vanwege het feit dat ze al lang genoeg hier hebben gestaan. Voor een eerlijke, goede en bijzondere radio in echt goede complete staat blijft altijd belangstelling. Niet die kaalgeplukte dingen die je overal vooral op MP ook, tegenkomt :-(

Verzamelaars zijn ook niet gek weet je, zij hebben dankzij internet veel meer aanbod, dus zoeken logischerwijs ook de beste aanbieding uit. Pas had ik een mooie en heel goede 2531 en 2019 speaker als set te koop. Een toestel waar er best veel van zijn, toch door haar goede conditie en mede ook de goede (originele) buizen, was de belangstelling groot. Binnen enkele dagen had ze dan ook een nieuw baasje gekregen. Van een veelvoorkomend toestel worden alleen de betere exemplaren voor een goede prijs verkocht, de opknappers gaan voor scherpe prijzen ook heus wel weg.

Kwaliteit wint altijd, mensen moeten zich wel realiseren dat voor een opknaptoestel geen topprijs verlangt kan worden. En daar zit em volgens mij vooral de kneep! Men denkt dat wanneer (natuurlijk een mooi en compleet exemplaar), een knappe prijs opleverd, zij voor een incompleet, maar wel optisch redelijk uitziend lijk ongeveer hetzelfde kunnen krijgen. Iets wat getuigt van heel weinig realiteitszin ben ik bang. De markt is natuurlijk op dit moment rustiger vanwege het mooie weer, een autoklassieker verkoop je ook slecht in de winter...

Groet,

Nico den Haak.

Terugloop vraag naar oude radio's?

door Achim @, Stadskanaal, 03.06.2008, 07:21 (5815 dagen geleden) @ Nico den Haak

Hoi Nico

Als je gaat opruimen en je hebt een mooie 990x staan ...

Groet/Achim

Terugloop vraag naar oude radio's?

door Jan van weeterloo, 03.06.2008, 07:42 (5815 dagen geleden) @ Achim

Voor minder gaat Achim niet:-D

Terugloop vraag naar oude radio's?

door Nico den Haak, 03.06.2008, 13:04 (5815 dagen geleden) @ Achim

Hoi Achim,

Jij weet ze wel uit te zoeken, ;-) de 990 mag absoluut niet weg. Radio's in deze catagorie vormen naast enkele bijzondere modellen uit de jaren 30, nu juist het zwaartepunt van mijn huidige verzameling. Soms zelfs letterlijk :-P

Groet,

Nico.

Terugloop vraag naar oude radio's?

door Achim @, Stadskanaal, 03.06.2008, 14:49 (5815 dagen geleden) @ Nico den Haak

Hoi Nico

Ik zoek al een tijdje een goed exemplaar heb al meerdere gehad maar dat waren meer restauratie objecten met gebroken maskers of andere gebreken dus als er nog iemand een goede heeft en kwijt wil mail maar eff

groet/Achim

Terugloop vraag naar oude radio's?

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 03.06.2008, 09:51 (5815 dagen geleden) @ Klaas

ikzelf heb geen ruimte voor al dit moois

De realiteit is dat de meeste andere verzamelaars ook geen ruimte hebben voor al dit moois.

Een van de voordelen van de radiohobby is dat je met relatief weinig geld al een flinke verzameling kan opbouwen. Het herstellen van dergelijke toestellen kost echter veel tijd, bij het vergaren van toestellen wordt dit vaak over het hoofd gezien.

Door de opkomst van Ebay en Marktplaats, en door de toename van het aantal markten etc. is het allemaal nog gemakkelijker geworden. Het aanbod is de laatste jaren hierdoor duidelijk toegenomen. Dit is natuurlijk gunstig voor de prijzen van toestellen.

Aan de vraagkant zie je een verschuiving naar toestellen uit de jaren '60 en '70. Is niet zo gek omdat mensen gemiddeld zo tussen hun 35ste en 45ste levensjaar belangstelling gaan vertonen voor een dergelijke hobby.

Er is dus een nieuw marktevenwicht aan het ontstaan. De betere toestellen uit de jaren '20 en '30 blijven echter hun waarde behouden, zoals Nico al aangaf.

--
http://www.hupse.eu/radio

Terugloop vraag naar oude radio's?

door ivan @, tongeren, 03.06.2008, 14:55 (5815 dagen geleden) @ John Hupse †

PLAATS PLAATS EN NOG EENS PLAATS

Alles hangt af van de wettige vechtgenote !
Als ik hier een radiootje wil plaatsen staat er wat tegenover : plaatsbespreking
- wie stoft dit " gedrocht " wekelijks af - wat krijg ik in de plaats - brengt het wat op enz enz.....

Wat doe ik dan : ga eens lekker uit eten , wandelen langs een lingeriewinkel , halen daar wat piepkleine attributen uit , lopen nog even binnen in een ijssalonnetje- vreten daar een drietal bolletjes ijs -gaan dan recht door naar huis - maken de wip van ons leven en :

S Anderedaags mag ik mijn radiootje plaatsen
Overmorgen moet ik er weer een andere verkopen

Alles krijgt zijn beloop
Van " terugloop " geen sprake

Innige deelneming

Terugloop vraag naar oude radio's?

door Willem.H.N @, Enschede, 03.06.2008, 16:35 (5815 dagen geleden) @ ivan

Zo te lezen zit je nog in de wittebroodsweken.:-D :-D :-D :-D :-D
grt.whn.

Terugloop vraag naar oude radio's?

door Dominic @, 03.06.2008, 16:53 (5815 dagen geleden) @ Willem.H.N

Gelukkig is de mijne ook gek van 50's, jukeboxen en oude radios :P Ze vind het prachtig.

Dominic

Terugloop vraag naar oude radio's?

door Ramon Pool, 04.06.2008, 04:15 (5815 dagen geleden) @ Dominic

Dag Dominic,

Wat een lust is dat he?
De mijne vindt het meeste ook erg leuk spul...
Voordeel dat ze van haar ouders de liefde voor antiek (net als ik) mee heeft gekregen...

Je moet ze weten te vinden ;-)

Groeten,

Ramon

Terugloop vraag naar oude radio's?

door ivan @, tongeren, 03.06.2008, 17:15 (5815 dagen geleden) @ Willem.H.N

Neen, 41 jaar gelukkig getrouwd, dat kunnen er niet vele nadoen. Een minpunt :
Ze houdt niet van oude radios.:-P :-P :-P

Terugloop vraag naar oude radio's?

door Willem.H.N @, Enschede, 03.06.2008, 17:30 (5815 dagen geleden) @ ivan

Dan heb je nog een leuke fantasie van de jaren '70.;-)
grt. whn.

Terugloop vraag naar oude radio's?

door Francesco, 03.06.2008, 19:54 (5815 dagen geleden) @ ivan

Hallo Ivan, mijn waarde landgenoot,

hopelijk komt vrouwtjelief nooit op dit forum terecht:-P ...want dan zal het meteen de laatste "wip van je leven zijn":-P .

Ik ben eerder voor de denkpiste van het rationeel denken;-) : als volgt:
als je niet getrouwd was, moest je niet vragen achter plaats, en beter nog...
al het geld dat je spendeert aan lingerie en ijsjes (daar wordt ze trouwens dik van, en jij moet er mee rondlopen:-D ) en etentjes...daar kun je veeel radio's en onderdelen voor kopen:-D :-D !

Helaas woon ik nog bij mammie, en hoewel er al flink wat in het huis verspreid staat en er af en toe subtiel nog iets bij komt (och, die stond er toch allang!:-D ), is plaatsgebrek hier ook een bekend iets...maar dat gaat voorbij zijn, als ik later alleen ga wonen:-D !

Kiezen tussen een vrouw en radio's..makkelijk! Die mét volumeknop natuurlijk!:-D

groeten,

Francesco;-)

Terugloop vraag naar oude radio's?

door Nico den Haak, 04.06.2008, 06:48 (5814 dagen geleden) @ Francesco

Hoi Francesco,

Radio's worden pas écht leuk wanneer je begrijpt hoe ze in elkaar steken. Zelf heb je dat volgens mij ook allang ondervonden. Het wordt pas echt leuk, wanneer je begrijpt hoe het funcioneerd. Logisch ook :-D Uit je reactie maak ik wel op dat de uitvoering (volgens jou) zonder volumeregelaar nog tamelijk onontgonnen terrein voor je is.

Met andere woorden, ziet er wel leuk uit, toch snap ik er nog niet zoveel van. En wat moet een mens ermee :-|

Misschien een leuk idee om je ook eens extra in die materie te verdiepen. Wellicht kom je er achter dat het allemaal niet zo onbegrijpelijk en zwart/wit is als het schijnt. Neem van mij aan dat het een heel boeiende materie zijn kán, als je er maar moeite voor doet ;-)

Veel succes :-P

Nico.

Terugloop vraag naar oude radio's?

door Francesco, 04.06.2008, 09:06 (5814 dagen geleden) @ Nico den Haak

Hallo Nico,

:-D dat is zo geweldige beeldspraak, dat ik niet meer weer waar het over gaat!
Volgens mij dus over radiotechniek?
Materie ben ik al aardig in verdiept...bedankt Handboek der Radiotechniek, Rens & Rens, 7 delen!:-D

Groeten,

Francesco:-P

Terugloop vraag naar oude radio's?

door Ramon Pool, 04.06.2008, 10:26 (5814 dagen geleden) @ Francesco

Nico,

Uit deze reaktie blijkt heel duidelijk dat Francesco nog wat info mist ja...

Francesco, met "de uitvoering zonder volumeknop" doelde jij volgens mij zelf op het vrouwelijke geslacht... Nico heeft het hier dus ook over... Leuke materie om je in te verdiepen inderdaad, letterlijk en...;-)

Groeten,

Ramon

Terugloop vraag naar oude radio's?

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 04.06.2008, 11:04 (5814 dagen geleden) @ Nico den Haak

Het leukste is dat je er geen gebruiksaanwijzing bij krijgt, laat staan een service manual. Je mag dus lekker zelf uitzoeken waar alle knopjes voor dienen ;-) De door Francesco nog niet ontdekte volumeregeling zit bij de meeste exemplaren bij mijn weten ergens goed verborgen in het servicemenu (kan zijn dat hij in de hotel-modus verwerkt zit: bij Philips eerst naar kanaal 38 schakelen en dan de juiste toetscombinatie proberen).

Terugloop vraag naar oude radio's? Benzineprijs?

door eric span'berg, 03.06.2008, 19:00 (5815 dagen geleden) @ Klaas

Bij mij speelt vaak mee het niet willen verzenden, door verkopers. Terwijl dat in het buitenland nooit een probleem lijkt...

Leuke radio's worden nooit in mijn omgeving aangeboden (Rdam) maar altijd in Maastricht, Nijmegen, Delfzijl, Hoorn etc. En ik wil niet mijn auto gebruiken voor één radio.

Daarnaast denken verkopers vaak echt te hoge winsten te kunnen maken op het moment, waardoor spullen, vermoed ik, onverhandeld blijven.

Afschaffen van het MP-systeem en over gaan op Ebay (verplicht verkopen bij een bod) zou de zaak gunstig veranderen.

Mvg Eric

Terugloop vraag naar oude radio's? Benzineprijs?

door Sven Zijlemaker, 04.06.2008, 04:25 (5815 dagen geleden) @ eric span'berg

Nou enkel op ebay kunnen bieden lijkt mij niks, ik bel meestal of stuur een e/mail (vindt ik toch handiger dan maar te bieden tot het niet meer te betalen is) en op ebay kan dat allemaal niet althans naar mijn weten.


Groeten, Sven Zijlemaker

Terugloop vraag naar oude radio's? Benzineprijs?

door Jan Bus @, Amersfoort, 04.06.2008, 11:32 (5814 dagen geleden) @ Sven Zijlemaker

Inderdaad, dat ben ik met je eens. Even mailen of bellen geeft een veel beter uitgangspunt. De aanbieder weet dan dat je geïnteresseerd bent en zal dan eerder geneigd zijn met je in onderhandeling te gaan. Mijn ervaring is dat heel veel bieders op je aangeboden waar nog geen kopers zijn. Ze laten domweg niets meer horen, wanneer je hun het artikel gunt.

Groet, Jan.

Terugloop vraag naar oude radio's? Benzineprijs?

door fred @, 04.06.2008, 19:57 (5814 dagen geleden) @ Jan Bus

ja dat is markt plaats waar iedereen serieus of niet op kan reageren .waar je soms iets koopt wat niet overeen komt met de foto of radio,s zonder achterwand waar je dan naar vraagt en als antwoord krijgt dat deze niet op de foto stond :FY: maar de echte;-) oude radio ,s zijn volgens mij nog wel in trek..
als je op koopjes uit bent kun je soms op beurzen toch ook leuke dingen vinden en kun je meestal toch zien wat je koopt

Terugloop vraag naar oude radio's?

door Pieter Vos @, 06.06.2008, 17:57 (5812 dagen geleden) @ Klaas

De dalende vraag naar radio's kan natuurlijk ook veroorzaakt worden door het verdwijnen van interessante MG zenders. Toen Radio10 en Arrow nog op de AM waren, toe was voor de gemiddelde burger een middengolfradio nog wel interessant. Nu moet hij het doen met die akelige reli-pop. En in Vlaanderen zijn de 540 en 1512 kHz ook stil geworden.

Bovendien heeft de gemiddelde burger echt niet de kennis en gereedschap om een defecte buizenradio vakkundig te repareren. Dus weg met dat oude "rotding". Op bijvoorbeeld internet radio heb je ook nog eens veel meer keus aan stations.

Omdat ik er zelf de leeftijd voor heb, vind ik Radio 5 (door de week en overdag) nog best leuk. Ook BigL laat ik regelmatig uit mijn radio's klinken. Maar meer en meer maak ik ook gebruik van mijn MG mini zendertjes met muziek en spraak naar eigen keuze.

Gerard Jongbloed schreef:

"Het wegvallen van interesse is mij ook opgevallen. Zelf denk ik dat het verzamelen van oude buizenradio's - uitzonderingen daargelaten - toch vooral wordt gedaan door de generatie die zich deze toestellen nog herinnert. En ja, verzamelaars van die generatie worden een jaartje ouder, gaan kleiner wonen, krimpen hun verzameling in of ruimen die zelfs op. Groeiend aanbod dus bij dalende vraag."

Dat spreekt mij aan. De radio hobby is voor mij vooral een stuk jeugd sentiment. Mijn collectie bestaat ook uit het soort toestellen waarmee ik in mijn jeugd in aanraking ben geweest. Waarom heb ik een BX560? Die had een oom en tante van mij ook en die oom werkte zelf bij Philips. Bovendien, op de radio jongens club waar ik als 15 jarige nog bij geweest ben (1967) stond ook een BX560A.

Verder is het zo dat ik bij aankopen ook let op de reiskosten en reistijd die het afhalen van een radio gaat meebrengen. Een transistor radio heb ik nog wel eens laten opsturen maar bij een buizen radio liever niet. Een keer heb ik dat wel eens laten doen met een Waldorp 139 en na een kleine reparatie bleek dit toestel heel goed te spelen.

Maar slechte kopen heb ik helaas ook wel gehad. Ook onder verzamelaars kom je prutsers tegen. Zo heb ik eens een radio gekocht bij een verzamelaar waar bij nader onderzoek bleek dat de AZ41 heel slecht was (nog maar ca 150 volt op de voedingselco) en met een lekke rooster condensator naar de EL41.

Tenslotte is het zo dat - nu ik inmiddels een aantal favoriete toestellen in bezit heb - ik nog kieskeuriger ben geworden. Plaatsgebrek speelt ook bij mij een belangrijke rol.

Pieter.

Terugloop vraag naar oude radio's?

door franzel, 19.07.2008, 12:06 (5769 dagen geleden) @ Pieter Vos

Hoi Pieter,

Het is inderdaad zo dat er minder interesse is voor oude radio's, toch ben ik
in het bezit van 2 lampenradio's die ik graag terug spelende zou krijgen ,het
betreft een telefunken concertino 8 en een saba freudenstadt 125, ken jij iemand die mij hiervan een schema kan doormailen aub, alvast bedankt,
oude radiogroeten uit Antwerpen,
Franzl

Terugloop vraag naar oude radio's?

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 19.07.2008, 15:22 (5769 dagen geleden) @ franzel

Franzl, ik heb de schema's geplaatst op http://www.nvhr.nl/schema.asp onder Telefunken Concertino8 resp. Saba Freudenstadt125

--
http://www.hupse.eu/radio

Terugloop vraag naar oude radio's?

door franzel, 19.07.2008, 17:44 (5769 dagen geleden) @ John Hupse †

Hallo John ,
Ik was blij verrast zo vlug een reactie te krijgen, fantastisch,
je bent van harte bedankt, nu kan het sleutelen beginnen!
Groetjes,
Frank:-)

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum