Telefunken Operette 50W Met FM (Techniek Radio/TV)

door Lemmingsbeest, 18.05.2008, 23:57 (5845 dagen geleden)

Heb hier van een goede vriend een Telefunken Operette 50W Met FM!!!....Heb effe erin gekeken maar mij viel al meteen op dat er een andere eindbuis in zit(Een EL6 i.p.v een EL11).Alleen op de middengolf heel zacht een zender en de em11 geeft geen licht..Moet ook nog eerst wat metingen verrichten maar wat moet ik me bij deze radio voorstellen ?...Vooral FM...Radio is van bakeliet...Heeft iemand ervaring met dit type radio's ???(ikzelf heb latere modellen met de "modernere" buizenbezetting...schema heb ik gelukkig...Alvast bedankt voor de moeite

Telefunken Operette 50W Met FM

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 19.05.2008, 07:50 (5845 dagen geleden) @ Lemmingsbeest

Beste Lemmingsbeest,

maar wat moet ik me bij deze radio voorstellen ?...Vooral FM...

Dit is een van de eerste Europese radiotoestellen met een geintegreerde AM/FM schakeling. Men gebruikte destijds een ECH11 mengbuis, zoals rond 1950 gebruikelijk was. Ik denk dat zo'n toestel vooral interessant is voor verzamelaars van vroege FM. De gevoeligheid op de UKW band is wat minder vergeleken met de schakelingen van een paar jaar later, maar bij gebruik van een centraal antenne systeem is dat geen enkel probleem.

De vervangen eindbuis (een EL6 i.p.v. de EL11) is niet correct. De EL6 is een 18 Watts buis, terwijl de oorspronkelijk gemonteerde EL11 slechts 9 Watt aan kan. Hierdoor worden zowel de uitgangstrafo als de voeding van het toestel overbelast. Het is niet aan te bevelen om het toestel op deze manier op het lichtnet aan te sluiten.

Radio is van bakeliet

Dit toestel was leverbaar in bakeliet, maar ook in hout.

--
http://www.hupse.eu/radio

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum