schaalplaat HAKAFOON (Algemeen)

door jarno, 31.12.2007, 08:55 (5953 dagen geleden)

[image]
ik ben vandaag de schaalplaat van mijn HAKAFOON radio geen bekijken en tot mijn verbazing kwam ik een heel bekand radio station tegen. het station van radio kootwijk.

schaalplaat HAKAFOON

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 31.12.2007, 10:00 (5953 dagen geleden) @ jarno

Radio Kootwijk staat zelfs twee keer op deze schaal, op 415 meter en op 1875 meter.

De zender in Kootwijk is nog tot 1950 in de lucht geweest, de laatste jaren ter ondersteuning van de zender in Jaarsveld. Waarschijnlijk is jouw Hakafoon uit de periode van vlak na de bevrijding.

--
http://www.hupse.eu/radio

schaalplaat HAKAFOON

door henkk @, 31.12.2007, 10:16 (5953 dagen geleden) @ jarno

Volgens mij gewoon slordig gerommel!

Henk

schaalplaat HAKAFOON

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 31.12.2007, 10:59 (5953 dagen geleden) @ henkk

Vlak na de oorlog was er veel onzeker, ook op het gebied van de radio. Er konden pas in 1948 nieuwe afspraken worden gemaakt over de indeling van de Middengolf (Kopenhagen). In de tussentijd werd er veel geimproviseerd, als de MG zender in Jaarsveld uitviel nam Kootwijk de uitzendingen van Hilversum tijdelijk over op een naburige frequentie.

Omdat er toch veel behoefte was aan radio stak men gewoon de handen uit de mouwen, en komen nu veel dingen uit die tijd provisorisch en zelfs rommelig over. Er moest veel gebeuren in korte tijd. Historisch gezien is deze periode van wederopbouw natuurlijk wel zeer interessant.

--
http://www.hupse.eu/radio

schaalplaat HAKAFOON

door ruud, 31.12.2007, 12:39 (5953 dagen geleden) @ John Hupse †

Bij mijn weten heeft er nooit een MG zender in Kootwijk (Moet zijn Radio Kootwijk, is echt heel ver van Kootwijk) gestaan.
Vlak na de oorlog werd volgens Vijzelaar op en rond frequentie 720 kHz veel in NL gezonden zoals Eindhoven en Lopik, maar Kootwijk niet.

Wellicht is de schaaltekenaar op het verkeerde been gezet omdat regelmatig op de LG, wel vanuit R. Kootwijk, en de 720 kHz vanuit Jaarsveld hetzelfde programma werd uitgezonden. En heeft hij allebij de schaalplaatsen maar Kootwijk genoemd.

schaalplaat HAKAFOON

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 31.12.2007, 14:48 (5953 dagen geleden) @ ruud

De gebouwen rond de zender Kootwijk staan inderdaad een eindje van de bewoonde wereld.

Waarschijnlijk heb je gelijk, en doelde de maker van de Hakafoon met Kootwijk op het radioprogramma, en niet op de plek waar de zender stond.

Op heel veel schalen zie je dat. Met Hilversum b.v. duidde men in de jaren '20 de plek aan waar de NSF zender stond. Maar later bedoelde men met Hilversum het radioprogramma, de zender stond toen immers in Jaarsveld.

Met de komst van een tweede radioprogramma ontstond een probleem. Men loste dit aanvankelijk op door het oude programma "Hilversum" te blijven noemen, terwijl het tweede programma Kootwijk en/of Jaarsveld werd genoemd. Op deze Tungsram schaal uit 1938 kan je dat goed zien, ook schrijft men hier Zender Kootwijk in plaats van alleen Kootwijk.


[image]

--
http://www.hupse.eu/radio

schaalplaat HAKAFOON

door ruud, 31.12.2007, 15:15 (5953 dagen geleden) @ John Hupse †

Radio Kootwijk is nu gemeente Apeldoorn, ik weet niet of dat vroeger ook zo was.
Kootwijk zelf ligt verder af van R. Kootwijk dan Apeldoorn.

Die oude schalen blijven leuk.
De uitdrukking kilometer/hectometer etc lijkt mew typisch Belgisch, ik zie ook dat hier veel Belgische kanalen voor de kleinde regio-zendertjes staan, zoals R Antwerpen/ t Kerkske.

R Normand is radio Normandie, een commerciele Franse commerciele zender gericht op Engeland, ja ook toen al.

EEn schrijffoutje op de schaal??
Schenecyady moet Schenectady zijn, plaats in VS
ruud

schaalplaat HAKAFOON

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 31.12.2007, 15:37 (5953 dagen geleden) @ ruud

Ruud,

De Tungsram schaal is een replica, je hebt het schrijffoutje wel erg snel gevonden! Ondertussen heb ik een echte schaal in mijn bezit, daarop is het goed gespeld.

De schaal lijkt inderdaad Belgisch, hoewel het toestel door Tungsram Tilburg (Radio Record) werd geimporteerd en aangepast.

--
http://www.hupse.eu/radio

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum