The Gridless Triode (Techniek Overig)
door Wolfgang , 05.01.2025, 08:33 (14 dagen geleden)
Bewerkt door Wolfgang, 05.01.2025, 08:41
Herm heeft ons zijn onbekende buis met drie electrodes maar zonder stuurrooster laten zien.
353029
Dit was de eerste versie (okt. 1906) van Lee de Forest, hier als lf-versterker:
Drie maanden later heeft De Forest een duidelijke verbetering bedacht en een rooster tussen de gloeidraad en anode geplaatst. Sommige buizen fabrikanten wilden dit nieuwe stuurrooster patent 879532 omzeilen, om kosten te besparen natuurlijk. Dus toch maar de eerste versie met die twee platen, waar de gloeidraad dicht bij de stuurplaat (Control Electrode) is opgehangen. Hier een voorstelling, hoe het allemaal werkt:
Dit soort buizen waren toen voor korte tijd op de markt want de prestaties zijn ondermaats! Een uitzondering waren de zendbuizen van Heintz & Kaufman (USA) die de naam „Gammatron“ droegen. Later maakten zij ook normale buizen met stuurrooster, die eveneens de naam „Gammatron“ meekregen.
Misschien als aanvulling: Vele jaren geleden heb ik mij zo'n zeldzame buis laten maken van iemand, die de kennis en apparatuur hiervoor heeft. Het is een helgloeier, maar voor de foto heb ik de spanning sterk verlaagd.
De onderstaande kromme maakt duidelijk, hoe laag de steilheid van mijn replikaat is.
Gr. Wolfgang
The Gridless Triode
door Herm Willems , Maastricht, 05.01.2025, 09:30 (14 dagen geleden) @ Wolfgang
Dank voor deze heldere uitleg Wolfgang. Ik denk dat de meeste mensen -ook ik- er tot gisteren vanuit gingen dat de allereerste triode er zo uitzag. Met een rooster als stuurelektrode dus.
Dit is de single wing van de Forrest. Bron: https://www.carnets-tsf.fr/tubes-electroniques.html
The Gridless Triode
door MarcelvdG , 05.01.2025, 11:28 (14 dagen geleden) @ Wolfgang
Sommige buizen fabrikanten wilden dit nieuwe stuurrooster patent 879532 omzeilen, om kosten te besparen natuurlijk. Dus toch maar de eerste versie met die twee platen, waar de gloeidraad dicht bij de stuurplaat (Control Electrode) is opgehangen.
Ik vind het een heel helder verhaal op deze twee zinnen na. Als De Forest octrooi op beide versies had, kon hij toch ook licentiekosten vragen aan fabrikanten die de eerste versie maakten? Of eiste hij dat fabrikanten die de tweede versie maakten dubbel betaalden, 1 keer voor het maken van een triode en 1 keer voor het gebruik van een stuurrooster?
The Gridless Triode
door Wolfgang , 05.01.2025, 12:12 (14 dagen geleden) @ MarcelvdG
Bewerkt door Wolfgang, 05.01.2025, 12:33
Als De Forest octrooi op beide versies had, kon hij toch ook licentiekosten vragen aan fabrikanten die de eerste versie maakten? Of eiste hij dat fabrikanten die de tweede versie maakten dubbel betaalden, 1 keer voor het maken van een triode en 1 keer voor het gebruik van een stuurrooster?
Hi Marcel
Je hebt gelijk, het is nú niet goed te achterhalen wat toen speelde....
Ook Robert Gribnau heeft het al opgemerkt:
Hoefden de fabrikanten die de eerste manier gebruikten dan niet te betalen op grond van het patent dat De Forest in oktober 1906 heeft aangevraagd?
Om het nóg ingewikkelder te maken:
De Forest heeft in de latere versie pat 879532 niet alleen het stuurrooster ingevoerd, maar ook de eerste versie met die twee platen herhaald!! Dus dubbel op.
Ik denk dat dit op aanraden van zijn patent juristen is gedaan, maar hoe moeten wij dat verificeren ??
EDIT:
Mijn conclusie: Omdat de eerste methode geen goede eigenschappen vertoonde, heeft De Forest ook geen interventies ondernomen tegen die handvol fabrikanten....
Gr. Wolfgang
The Gridless Triode
door MarcelvdG , 05.01.2025, 14:36 (14 dagen geleden) @ Wolfgang
Als je de octrooischriften leest, zie
https://patents.google.com/patent/US841387A/en
en
https://patents.google.com/patent/US879532A/en
dan zie je dat het eerste octrooi een octrooi op versterkers is en het tweede op detectors. Het ging dus om een andere toepassing.
In het eerste octrooi staan ook allerlei varianten die nooit wat geworden zijn, zoals gasgevulde buizen met elektroden die bewegen onder een extern magnetisch veld. De triode als versterkerbuis is in de laatste octrooiconclusie zo algemeen beschreven dat de variant met een rooster er eigenlijk ook al onder valt: een buis waar de lucht uit gepompt is met drie elektroden waarvan er een verhit wordt.
The Gridless Triode
door Wolfgang , 05.01.2025, 16:04 (14 dagen geleden) @ MarcelvdG
Als je de octrooischriften leest dan zie je dat het
eerste octrooi een octrooi op versterkers is en het
tweede op detectors. Het ging dus om een andere toepassing.
Beste Marcel,
Het eerste octrooi (1906) met besturing uitsluitend met een plaat laat in Fig.2 een detector, en in Fig.4 een lf versterker zien. Dus beide toepassingen. "Amplifying Feeble Currents"
Het tweede octrooi (1907) laat in Fig.1 een detector met het nieuwe rooster, en in Fig.2 ook een detector, maar dan weer met de oude plaat zien. Het geheel noemde De Forest "Space Telegraphy".
Ik denk dat het vooral om de constructie van een buis ging. Dat was de grote vooruitgang tegenover de "Valve" van Fleming eerder.
Gr. Wolfgang
The Gridless Triode
door MarcelvdG , 05.01.2025, 17:36 (14 dagen geleden) @ Wolfgang
Bewerkt door MarcelvdG, 05.01.2025, 17:43
Als je de tekst leest van het eerste octrooi, zie je dat de buis in Fig.2 niet als detector bedoeld is. T'' is de detector.
"In Fig.2 I have shown the line F as constituting the local circuit of a wireless-telegraph receiving system including the battery B'' and oscillation-detector T'', the latter being connected in series with an antenna V and the earth E'."
Alle octrooiconclusies beginnen ook met: "In a device for amplifying electrical currents", die van het tweede octrooi beginnen met: "An oscillation detector comprising".
The Gridless Triode
door Wolfgang , 05.01.2025, 18:13 (14 dagen geleden) @ MarcelvdG
Beste Marcel,
Ik geef je gelijk
Ik heb altijd "T" als Transformer aangezien.
Dan is dus het tweede octrooi van 1907 alleen voor de hf-detectie geldig?
Ik heb gelezen, dat Heintz & Kaufman voor hun grote zendbuizen (een paar honderd watt) het liefst een stuurrooster à la De Forest wilden gebruiken. Maar daarover kregen zij de grootste russie met RCA, die hebben namelijk het octrooi van De Forest overgenomen!
Dit heeft ertoe geleid dat zij toch maar twee stevige platen van tungsten voor hun Gammatron's moesten gebruikten.
Gr. Wolfgang
The Gridless Triode
door Robert Gribnau , Konongo, Ghana, 05.01.2025, 19:44 (14 dagen geleden) @ Wolfgang
Ik heb nog wat gezocht naar de mogelijkheid dat de rechten op het eerste patent (841387) en het tweede patent (879532) al snel in verschillende handen terecht zijn gekomen. Lee De Forest werd eind 1906 immers uit het bedrijf 'gebonjourd' dat nota bene zijn naam droeg ( = "De Forest Wireless Telegraph Company" ).
Maar volgens de passage op bladzijde 135 van het boek "History of Communications-Electronics in the United States Navy" van L.S. Howeth uit 1963, behield De Forest bij zijn gedwongen uitkoop eind november 1906 de rechten op zijn op dat moment al aangevraagde, maar nog niet toegekende patenten. Daar vielen dan de patenten met nummers 841387 en 869532 onder. Zie:
History of Communications-Electronics in the United States Navy
Dit sluit overigens niet uit dat de rechten op deze twee patenten nadien nog in verschillende handen terecht zijn gekomen. Maar daar vond ik tot nu toe nog geen spoor van.
Dat het al dan niet moeten betalen voor een van deze beide patenten af zou hangen van de in die patenten beschreven mogelijke toepassingen (versterker of detector), vind ik zelf wat lastig. Want wat nou als een fabrikant van een buis de mogelijke toepassing(en) van de buis in kwestie in het midden liet?
Dit vind ik nou mooie puzzels!
--
Groet,
Robert
The Gridless Triode
door MarcelvdG , 05.01.2025, 20:55 (14 dagen geleden) @ Wolfgang
Beste Wolfgang,
Dan is dus het tweede octrooi van 1907 alleen voor de hf-detectie geldig?
Eigenlijk heb je een octrooigemachtigde nodig om dit soort vragen te beantwoorden; het verbaast mij elke keer weer op wat voor triviale varianten toch octrooi wordt aangevraagd en verleend. Dat geschreven hebbende:
Het tweede octrooi gaat alleen over detectie, maar na publicatie ervan hoorden triodes met een rooster tot de stand der techniek, en in de laatste octrooiconclusie van het eerste octrooi werden alle buizen met drie elektroden waarvan er 1 verhit wordt al geoctrooieerd. Ik denk dat dat bij elkaar wel redelijk dekkend was; het lijkt mij althans moeilijk vol te houden dat het als versterker gebruiken van een triode met rooster zodanig vernieuwend was dat het niet of niet helemaal onder De Forests octrooien zou vallen.
Ik heb gelezen, dat Heintz & Kaufman voor hun grote zendbuizen (een paar honderd watt) het liefst een stuurrooster à la De Forest wilden gebruiken. Maar daarover kregen zij de grootste russie met RCA, die hebben namelijk het octrooi van De Forest overgenomen!Dit heeft ertoe geleid dat zij toch maar twee stevige platen van tungsten voor hun Gammatron's moesten gebruikten.
Als ze een reden konden verzinnen waarom dat, voor hun toepassing in ieder geval, in een of ander opzicht een verbetering zou zijn vergeleken met de triodes van De Forest, dan konden ze er een afhankelijk octrooi op aanvragen. De Forest of RCA was dan verplicht om onder (naar mening van de rechter) redelijke condities een licentie aan ze te verlenen - zo was het althans midden jaren '90 in Nederland geregeld, ik weet niet hoe het precies zat in de Verenigde Staten aan het begin van de twintigste eeuw.
Met vriendelijke groeten,
Marcel