Verzamelaar vs Handelaar. (Algemeen)

door bzuidgeest @, Breda, 01.10.2023, 14:46 (210 dagen geleden)

Hallo,

Ik schrijf dit bericht omdat ik onlangs werd aangesproken omdat ik een "handelaar" zou helpen. En voor een aantal hier en andere forums voor verzamelaars lijkt handelaar een vies woord te zijn. Ik ben het daar niet mee eens. Het voelt voor mij alsof iemand het gaspedaal de schuld geeft van te hard rijden.

Het grootste euvel lijkt te zijn dat handelaren te veel vragen voor hun handel, of de prijs zouden opdrijven. Of te duur zijn.

Ik zou willen stellen dat dit niet de schuld is van de handelaren maar van de verzamelaren. Ofwel de mensen in onze eigen groep. De handelaar haalt zijn prijsstelling uit andere verkopen op a.o het internet. En baseert zich op inkoop plus een marge. Die man of vrouw moet uiteindelijk voorraad houden en kosten maken voor promotie etc etc en zijn gezin voeden, net als vele anderen onder ons. Ze hebben zelden een goed idee van antieke apparatuur.

Als je als verzamelaar niet wil dat de prijzen als maar hoger worden hoef je maar 1 ding te leren. En dat is weglopen van een mogelijke aanwinst..

Mijn Persoonlijke regels zijn hiervoor:

1. Wees altijd beleefd en netjes tegen een handelaar en informeer hem of haar.
Veel antiek handelaren hebben geen idee van het apparaat, de issues er mee en de dingen die waarde verminderen of vermeerderen. Wees beleefd, bespreek die punten met hen. Leg uit waarom een catawiki of ebay of marktplaats prijs niet op hun apparaat van toepassing is. Leer ze ook dingen als niet in te pluggen zonder checkup etc etc. Noem ze geen rotte vis voor hun prijs, dat jaagt ze alleen maar in het harnas voor de volgende em jou. Blijven ze onredelijk, laat je nummer achter en ga weg.

2. Leg een fatsoenlijk bod neer.
Ligt dat niet in je vermogen, meld dat en bied niet. Je kan niet alles hebben. Wellicht zijn ze bereid om naar je te luisteren of iets minder te accepteren, maar zo niet, niet boos worden. Ze hebben ook een gezin om te voeden. Als iedereen dat doet verkopen ze niet en zakken ze vanzelf. Dit werkt ook op marktplaats en zo. Laat je interesse horen, accepteren ze dat niet. Laat je nummer achter en ga weg. Ik heb meermalen gehad dat de hoogste bieders op marktkplaats het lieten afweten of bij afhalen alsnog probeerden te zakken. Dan komt jou naam ineens weer positief boven.

3 Gun het een ander
Ga niet overbieden of boven een redelijke prijs zitten. Het enige wat je bereikt is het naaien van een medeverzamelaar door de prijs voor de rest op te drijven. Dat betekend dat je dingen moet laten gaan. Jammer dan. Als ze claimen dat iemand anders hoger bied, jammer dan, laar je niet opjagen. Alles van na de oorlog is 13 in het dozijn, er komt wel een volgende. Dat is moeilijker bij zeldzame dingen, maar daar zijn musea en bezoek aan medeverzamelaars voor. Als je het als een van Gogh gaat behandelen dan krijg je bijbehorende prijzen.

4 Wees niet zelf de ergste handelaar.
Ik vind verzamelaars een ramp om mee te praten over prijs. Een lage prijs zien ze als een belediging van hun trots. Echter sinds wanneer is passie voor iets en de liefde die verzamelaars claimen voor de hobby in geld uit te drukken? Je verkoopt aan een medeverzamelaar om de toekomst van je trots veilig te stellen. Niet om er rijk van te worden. Als je een verzameling in bulk aan een handelaar wegdoet besef dan dat die een risico neemt om er mee te blijven zitten. Als je verkoopt aan een handelaar is dat vaak niet omdat je het zelf zo makkelijk kwijt raakt. Als je restaureert voor een ander, dan mag je, je eigen prijs zetten voor onderdelen en uren, maar als het je om behoud gaat, dan bereik je meer met een lagere prijs. Anders gaat het rustig in een prullenbak als niet economisch om wat aan te laten doen. En dat is zonde. De financiële prijs is nooit in lijn met de emotionele prijs. Die laatste is veel hoger en kan je niet verwachten in geld.

4. Het is een passie en een hobby, investeringen in zoiets hoef je niet terug te verwachten. Niet anders dan bij old-timers en wat al niet. Als je financiële winst verwacht dan ben je wat je verfoeit: een handelaar, niet een verzamelaar.

Deze regels werken wat mij betreft voor ieder platform waarop gehandeld word. En nee het werkt niet als niet iedereen dat doet, maar als genoeg het doen zal het zeker prijsgroei afremmend werken. En het is ook iets wat de groep lange tijd moet volhouden.

Ik kan het niet afdwingen, ik post het hier om mijn kijk op zaken te delen (en wellicht mensen en de markt positief te beïnvloeden). Het is hoe ik er zelf in sta, de rest moet ieder voor zichzelf bepalen. Je mag me rotte vis noemen voor deze tekst of wellicht iets positief ter verbetering bijdragen. Alleen dat laatste ga ik naar kijken.

Verzamelaar vs Handelaar.

door Ben ⌂ @, Waddinxveen, 01.10.2023, 18:29 (210 dagen geleden) @ bzuidgeest

Wat je schrijft is je persoonlijke mening en dat zal hier best gewaardeerd worden.
Maar ieder mens is toch anders en zo ook hun mening .
In de regels van dit forum is een prijs voor een item ingebakken om biedingen te voorkomen.
Dat geeft een mate van zekerheid en voorkomt onderhandelen en teleurstellingen.
Aangeven dat er ergens iets te “halen” valt is verder nooit een probleem geweest.
Het blijft tenslotte een hobby waar je op dit forum kennis kunt uitwisselen.
Groet, Ben

--
Een helikopter overzicht heeft pas zin als je niet te hoog vliegt.

Verzamelaar vs Handelaar.

door hoedendoosch @, Amsterdam, 01.10.2023, 20:49 (209 dagen geleden) @ bzuidgeest

Ik ga niet de hele post lezen, veels te lang. Maar ik ben wel van mening dat TS er juist aan gedaan heeft e.e.a. onder de aandacht te brengen. Ook al betreft het een commercieel bedrijf dat de spullen aanbied. Als liefhebbers van oude rechniek, in dit geval oude radio’s zou het behoud hiervan op de eerste plaats moeten staan. Beter als dat het hele zaakje in de container zou verdwijnen. Ik weet wel, er is genoeg oude zooi bewaard gebleven, maar wie weet zit er in deze partij net dat unieke toestel waar de liefhebber zich over ontfermd. Commercie hoort erbij, het is geen doodzonde en iedereen kan zelf bepalen wat hij of zij voor een toestel over heeft. Amen.

Pim

--
En nao 't straevele ein bietje zônneschien.

Verzamelaar vs Handelaar.

door Forumbeheer @, 01.10.2023, 21:12 (209 dagen geleden) @ bzuidgeest

Aangezien het 'forumbeheer'-forum gelukkig weer werkt (damk Maarten!), verzoeken wij u de gedachtewisseling - indien gewenst - aldaar voort te zetten.

Op dit 'radioforum' wordt de draad gesloten.

Forumbeheer
.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum