Bandspreiding op BX300U (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 18.07.2023, 20:13 (286 dagen geleden)

Deze week heb ik een Philips BX300U toestelletje zitten repareren en heb ontdekt dat deze een heel uitgekiende bandspreiding heeft op de korte golf. De meeste Uutjes uit die tijd hebben een complete KG band, waar dus 12MHz op een piepklein schaaltje is geperst zodat je vrijwel onmogelijk een gewenste zender kunt vinden.

Bij de BX300U is de kortegolf beperkt tot de 31m band en de 25m band. Beide banden zijn ongeveer een halve MHz breed en ze liggen ruim anderhalve MHz uit elkaar, zodat je, met een beetje speling aan beide kanten, een KG met deze twee omroepbanden kunt maken waar de KG band ongeveer 3MHz lang is. De twee omroepbandjes nemen dan samen ongeveer een derde van de schaal in:

[image]

Op de schaal van de BX300U zijn de bandjes veel breder getekend en is de ruimte ertussen (waar natuurlijk geen omroepstations zitten, dat stuk daar heb je dus niks aan als AM-luisteraar) veel smaller:

[image]

Let ook even op de kleine "meter"-getallen die bij de KG schaal staan. Als je van de 25 en 26 links stapjes neemt die ongeveer even groot zijn, zie je dat je veel te snel bij de 31 en 32 bent, het lijkt wel of er een paar meters uit de schaal zijn geknipt!

Dat is inderdaad wat er is gebeurd en Philips heeft dit heel leuk gedaan door te wisselen tussen "normale" en "spiegel" ontvangst. Spiegelontvangst betekent dat je soms, bij het afstemmen op een frequentie X, een station hoort dat werkt op frequentie X+904 kHz. De oscillator werkt op X+452, en de mengbuis brengt alles naar de MF trap dat daarmee 452 verschilt. Dat zijn X en de spiegelfrequentie X+904.

[image]

In dit plaatje heb ik weergegeven met een rode streep, hoe de Oscillator verstemt als je de wijzer over de schaal beweegt. Links komt hij tot ca. 11,7MHz en rechts tot ca. 9,7MHz. De 31m band zit recht en wordt op de normale manier ontvangen, dwz. dat er frequenties worden ontvangen die 452kHz ONDER de oscillatorfrequentie liggen (groene lijn). De 25m zit links, maar wordt als "spiegel" ontvangen, dwz de ontvangfrequentie ligt 452 kHz BOVEN de oscillatorfrequentie. Om de antennekring een beetje in de pas te houden, moet die natuurlijk wat meer oplopen dan de oscillator, hem inhalen als het ware (blauwe lijn, niet opgemeten).

Op deze manier lijkt het alsof je over een bereik van bijna drie MHz kunt afstemmen, maar de stationspatiering en het afstemgemak zijn alsof je maar 2 MHz afstemt. Het middenstuk is er dus inderdaad "uitgeknipt". Voor wie denkt dat dit wel een vrijwel onmogelijk af te regelen systeem is volgt een klein citaat uit de servicedoc:

[image]

Dit zeer uitgekiende en goedwerkende systeem staat nergens in de servicedoc beschreven. Sowieso vond Philips het al meestal niet de moeite of de oscillatorfrequentie boven of onder de ontvangfrequentie ligt. Laatst is hier een Erres KY515 gespot in een kringloop, die het volgens mij ook heeft (en daarnaast een complete KG band). Iemand die deze gekocht heeft en dat eens na kan meten? Het is dacht ik een paar jaar geleden wel eens kort genoemd hier (maar dat kon ik niet meer terugvinden).

De Philips BX300U is trouwens een heerlijk toestel, het heeft ingebouwde antennes en zonder er verder antennes op aan te sluiten, ontvangt het diverse Engelse zenders (ook Droitwich op 198kHz), LPAMs en veel 25m/31m stations.

Bandspreiding op BX300U

door Hans Op den Camp @, Leusden, 18.07.2023, 20:51 (286 dagen geleden) @ gerard

Dag Gerard,

Die KG schaalverdeling heb je heel scherp opgemerkt en mij was het nog niet eerder opgevallen. Maar nu je het hebt vermeld op het forum ben ik mijn Philips u-radiootjes uit beginjaren 50 eens nader gaan bekijken en zie ik dat niet alleen Philips, maar ook de NSF U-radiootjes uit die tijd zo'n schaalverdeling hebben. Dat kan ook niet anders, want het zijn gewoon Philips uutjes in een ander kastje :-)

[image]
[image]

en idd heerlijke radiootjes met ingebouwde antenne waar je veel meer mee kunt ontvangen dan met de uutjes van een paar jaar eerder. Ach ja, zo gaat het en de techniek staat niet stil, ook vroeger niet en is er in een paar jaar heel veel progressie gemaakt op radiogebied.

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]

Bandspreiding op BX300U

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 18.07.2023, 21:27 (286 dagen geleden) @ gerard

Gerard,
Dat heb je mooi uitgezocht.

Zelf toestelletje al ettelijke decennia in bezit, vroeger speelde het wel eens, maar
die teerknollen he....
Zal toch eens op de ToDo lijst zetten en van de plank eens afhalen.

Philips had echt af en toe aardige dingen bedacht bij de diverse modellen.
Dit met deze band spreiding truuk is toch een goede gedachte om toch afstemmen op
de korte golf wat gebruiksvriendelijker te maken.

Het staat ook netjes in de folder aangegeven.
Echter ook ik heb me daar nooit zo intensief mee bezig gehouden , het hoe en wat.

Dank voor je uitleg, weer wat geleerd.

[image]

--
"I haven't even turned this on to see if it works because as long as I don't it might"

Bandspreiding op BX300U

door Alco Bouwense @, Vlissingen, 18.07.2023, 21:52 (286 dagen geleden) @ gerard

Gerard,

Hier ben ik ook al eens tegen aangelopen.
Maar dan bij een BX290U uit 1949. Daar werkt de kg volgens het zelfde principe.
Van de BX290U is het hf gedeelte het zelfde, als de BX300U; in de BX300U zitten de nieuwere types mf-trafo's gemonteerd.
Deze truc van philips doet mij o.a. denken aan iets soortgelijks bij BX430A met de oscillatorspoel, welke dienst doet voor lg en ook voor mg.
Toch slim gevonden.

Bandspreiding op BX300U

door Henk Waardenburg @, Doesburg, 19.07.2023, 08:53 (286 dagen geleden) @ gerard

Gerard,

Dat heb je weer slim geanalyseerd!
Ook ik had er nooit bij stilgestaan hoe deze bandpreidingsmethode werkt.
Wat jij gedaan hebt zou ik niet "reversed engineering" willen noemen maar "reversed investigative research" ofwel: achteraf slim bekeken;-)

Groeten,

Henk W.

Bandspreiding op BX300U

door gerard ⌂ @, Zeist, 19.07.2023, 09:51 (285 dagen geleden) @ gerard

Ik reageer even in 1 berichtje op jullie aanvullingen. Aanleiding voor mij om hier even in te duiken was de recente ontdekking van een Erres in een kringloop, waar je op de foto kunt zien dat deze bandspreiding hier ook is toegepast. Toen zag ik opeens dat ik al bijna een jaar een BX300U had staan, van Marktplaats gepikt, met dezelfde bandspreiding.

[image]

Hans zegt dat hij meerdere UUtjes uit die periode heeft met deze schaalverdeling. Ik had juist wat Rimlock-Uutjes zitten bekijken, BX380U, BX200U, BX210U, KY513, KY553, en vond het verder een beetje allemaal hetzelfde. Al deze zijn Lang/Midden/Kort met volledige kortegolf van zo ongeveer 16 tot 55 meter dus een heel gepriegel om af te stemmen. Ook allemaal hetzelfde suffe bandschakelkrukje onder de afstemknop.
Hans, je signaleert ook progressie op radiogebied: de Rimlock-Uutjes ontvangen veel beter dan de eerste generatie, Sleutelbuis-Uutjes. Denk je dat dat komt door de betere antennes of doordat de buizen beter waren?

Maurice, die teerbollen haal ik er altijd allemaal uit. Dus als je ze hebben wilt ....

[image]

Vanwege hevige brom (die ook op het oscillatorsignaal zat) heb ik de voedingselco vervangen. De netschakelaar was kapot, maar toevallig had ik nog 1 zo'n schakelaartje liggen dat je voorop de potmeter moet schuiven. Ballastweerstand was onderbroken, dus R2/3/4 vervangen door een condensator van 1,6uF. Wel laten zitten, je moet hem anders met een snijbrander weghalen want solderen gaat niet:

[image]

Verder kraak en kraak alom, even een tip voor alle Rimlock buizen: buispennen en voeten even grondig afpoetsen met ammonia! Snoer vertoonde breuken en barsten dus een nieuw snoer erop. Afstemming werkte niet door slip, touwtje anders opgelegd.

Ja, die folder. In die tijd kwam het "tweede toestel" op, moest dus verplaatsbaar zijn binnen het huis daarom werken zonder buitenantenne.

Alco's BX290U is vrijwel hetzelfde als de BX300U, alleen een jaar eerder uitgebracht. Ik heb een artikeltje liggen van Philips over de raamantenne, die is dacht ik in de 290 aangepast aan de antennespoel met een of andere impedantietrafo, maar die ontbreekt dan weer bij de 300.

Henk, je opmerking over "reversed investigative research" brengt me weer terug bij m'n eerdere verwondering over dat dit nergens beschreven staat in de servicedocs. Ik heb jaren terug een paar buizentoestellen voorzien van een frequency counter en wilde dan weten of de oscillator hoger of lager dan de ontvangfrequentie staat. In maar 1 Philips servicedoc heb ik daarover een korte mededeling gevonden! Bij deze bandspreiding is een digitale aanwijzing natuurlijk heel lastig goed te krijgen, je zou halverwege de schaal moeten omschakelen tussen 452kHz erbij en eraf.
Misschien stonden er meer technische foefjes uitgelegd in de Philips technische tijdschriften, en vond men dit voor servicetechnici niet zo interessant. Hoewel, er worden ook soms weer dingen uitgelegd in de servicedocs die sowieso duimendik erbovenop liggen en andere mysterieuze onderdelen worden dan weer niet verklaard.

Bandspreiding op BX300U

door Alco Bouwense @, Vlissingen, 19.07.2023, 15:15 (285 dagen geleden) @ gerard

Gerard,

De BX300U heeft wel degelijk dezelfde raamantenne met speciale antennekoppelspoelen !
Kijk maar op het schema.

Bandspreiding op BX300U

door Alco Bouwense @, Vlissingen, 19.07.2023, 17:59 (285 dagen geleden) @ gerard

Oh ja, ik vergat nog het volgende in mijn vorige reactie.
Het feit, dat uutjes met rimlock buizen veel beter presteren dan de uutjes met loctal buizen, ligt aan het volgende.
Philips heeft bij de toestelletjes met rimlock buizen ook andere, instelbare mf trafo's geīntroduceerd. Bij de uutjes met locktalbuizen zitten de oudere niet instelbare, "gerilde" mf-trafo's. En dat was geen succes ! Bovendien waren er hier ook problemen met de parallel condensatoren. Dat was ook geen succes. En dan hebben we ook nog de oudere afstemcondensators met het kogeltje in een tin bedje als lager te dienen voor de rotor as. Het komt voor, dat na vele jaren het tin inklinkt, zodat de rotorplaten niet meer precies in het midden zitten tussen de statorplaten. Weg gelijkloop van beide secties. Tel dit bij elkaar op en je hebt dan meerdere oorzaken, waarom de uutjes met de loctalbuizen een stuk slechter presteren.

Bandspreiding op BX300U

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 19.07.2023, 19:50 (285 dagen geleden) @ gerard

..."Maurice, die teerbollen haal ik er altijd allemaal uit. Dus als je ze hebben wilt ...."

Gerard, nee hoor, ik heb zelf een bak vol van die teerknollen.:-)
Het zijn van die zaken waar je gewoon eens aan moet beginnen.
Even goed staat toestelletje zeker al sinds begin jaren 1980 bij mij in de verzameling mooi te wezen.

Zo staan er wel meer van die toestellen hier.
Voorlopig een B4X23A met een snoei vervelend probleem wat af en toe optreed, dan weer dagen weg is.
Zowel AM als FM valt EM80 afstem functie weg.
Niet voor eerst defect, plakkers van een reparatie bedrijf uit verleden spreekt boekdelen.
Als ook inwendige aan vervangen en omgebouwde netwerken, zoals gehele toon netwerk.
2011 reeds al hier geweest ivm terugkomende uitvallen de FM af en toe in de zoveel dagen.

Projecten te over hier.

--
"I haven't even turned this on to see if it works because as long as I don't it might"

Bandspreiding op BX300U

door Frans MX @, Velsen-Zuid, 19.07.2023, 11:38 (285 dagen geleden) @ gerard

Dank hiervoor! Een mooi staaltje van elektronische schatgraverij. Met daarbij de uitleg,daar geniet ik nou van.

Bandspreiding op BX300U

door Andries van Dekken. @, Surhuizum, 19.07.2023, 20:54 (285 dagen geleden) @ gerard

Het staat wel in de serv.doc.dat alle golflengtes z.g.n bovenmenging hebben
behalve de 25 meterband.En de C in serie met de afstemC werkt ook mee.
And

--
Keapje 'n Erres, kinne jo werres

Bandspreiding op BX300U

door gerard ⌂ @, Zeist, 20.07.2023, 07:55 (285 dagen geleden) @ Andries van Dekken.

Het staat wel in de serv.doc.dat alle golflengtes z.g.n bovenmenging hebben
behalve de 25 m

Inderdaad, ik zie het nu pas, zowel bij de BX290U als de BX300U!
Had ik me nou al dat uitzoek- en meetplezier kunnen besparen…

Bandspreiding op BX300U

door Andries van Dekken. @, Surhuizum, 20.07.2023, 10:48 (284 dagen geleden) @ gerard

Gerard,het is niet in negatieve zin bedoeld,je hebt het op een heel mooie en te
begrijpen manier uitgelegd compleet met grafische voorstelling.
Het is in wezen een mechanisch/electronische omschakeling van menging.
Wel typisch dat hier ook net de MF frequentie van de FM band in valt.
Daar zou ook nooit een zender,volgens afspraak,actief mogen zijn.
grt An3s

--
Keapje 'n Erres, kinne jo werres

Bandspreiding op BX300U inventor Henri Blok

door gertjanrhe @, Gooi, 21.07.2023, 09:05 (284 dagen geleden) @ gerard
Bewerkt door gertjanrhe, 21.07.2023, 09:16

Hier heb je de 'originele' tekening:
[image]
Ook bij Philips is er een mens achter de uitvinding.
Henri Blok in dit geval.

Henri et al bedacht meer: https://patents.google.com/?inventor=Blok+Henri&sort=old

En als de één wat patenteert komt daarna de ander weer met iets mooiers/anders:
https://patents.google.com/patent/DE944200C/en?q=(band+spreading)&assignee=telefunk...

--
De techniek was in de jaren 40 veel verder dan menigeen zich bewust is

Bandspreiding op BX300U inventor niet Henri Blok

door gerard ⌂ @, Zeist, 21.07.2023, 13:54 (283 dagen geleden) @ gertjanrhe
Bewerkt door gerard, 21.07.2023, 14:01

Dat patent beschrijft een andere uitvinding voor bandspreiding. Het combineren van variabele condensatoren en spoelen om de afstemcurve van een kring te laten verlopen met vlakke en steile delen. Overgang van bovenmenging naar ondermenging zie ik er niet bij staan.
Het geeft wel aan dat afstemming op de korte golf in die tijd flink in de belangstelling stond van uitvinders. Deze uitvinding lijkt meer op hoe de bandspreiding werd verkregen in de Philips BX660X. Daar heb ik ook wat Reverse Investigative Research naar gedaan.

Bandspreiding op BX300U inventor niet Henri Blok

door Andries van Dekken. @, Surhuizum, 21.07.2023, 14:43 (283 dagen geleden) @ gerard

Bekijk ook eens Fig.1 in de serv.doc van de BX480.
And

--
Keapje 'n Erres, kinne jo werres

Bandspreiding op BX300U inventor Henri Blok

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 21.07.2023, 17:11 (283 dagen geleden) @ gertjanrhe

Dank voor die link.
Wat een goud mijntje aan informatie.
Leuk om te lezen en de diverse vernuftige ideeën.

Zie dan ook onderaan pagina de vervolg links wat je weer verder brengt aan ideeën
Band-spread tuning circuit for radio receivers

--
"I haven't even turned this on to see if it works because as long as I don't it might"

Bandspreiding op BX300U inventor Henri Blok

door gertjanrhe @, Gooi, 21.07.2023, 20:47 (283 dagen geleden) @ Maurice

google patents is prachtig.
Jij bent ook van de auto's; moet je eens kijken wat meneer Kettering (van de ontsteking) allemaal uitvond.

--
De techniek was in de jaren 40 veel verder dan menigeen zich bewust is

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum