Kleur kast Philips 333A (Algemeen)

door hoedendoosch @, Amsterdam, 14.07.2023, 17:02 (290 dagen geleden)

Welke kleur heeft (had) een Philips 333A ? Bij gebrek aan vergelijkingsmateriaal is het denk ik een grote gok. Ik ken 2 toestellen die overleefd hebben. 1 daarvan laat ik buiten beschouwing omdat deze overgeschilderd is (waarschijnlijk naar voorbeeld van de andere 333A.)

Ik heb het toestel op onderstaande afbeelding in mijn bezit. Afbeelding is zoals dit in 2016 op Java is aangetroffen. In de tussentijd is de kast opnieuw gekleurd en gedeeltelijk opnieuw voorzien van fineer. Ik heb dit weer verwijderd en de kast is nu bij een professionele hersteller. Proces gaat enige tijd duren. Eerste stap is herstellen fineer en verwijderen vochtvlekken.

Daarna komt het kleuren en lakken aan de orde, maar hoe ga ik de originele kleur best mogelijk benaderen ? Is de kleur op onderstaande afbeelding wel origineel ? Ik herken het in ieder geval niet als een kleur van Philips toestellen uit die tijd. Hebben de tropen het toestel roodbruin doen verkleuren ?

Wie kan mij voorzien van goede raad ?

Pim.

[image]

[image]

--
En nao 't straevele ein bietje zônneschien.

Kleur kast Philips 333A

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 14.07.2023, 18:28 (290 dagen geleden) @ hoedendoosch

Ik zou uitgaan van deze wat roodachtige kersen kleur.
Midden deel is weer wat donkerder.
En de kast overlangs in 2 tinten, zoals te zien op je 2e foto.
Met dan die lichtere strook in midden.

We hebben alleen de zwartwit folder foto op NVHR.
De foto van Philips 333A Buatan Thn 1936. Pameran Radio Antik di Museum Kota Bandung
En je zult de 333A van RMorg bedoelen die betreft kleur in die zelfde tint is terug gebracht.
Hoewel niet die kersen kleur.

Is precies anders om.
Wat toch kan duiden op die rood achtige kersen kleur.

Werd vaker toegepast die verschillende tinten bij zelfde type toestel.

Ik zou uitgaan van deze 2 foto's.
En midden stuk niet te bruin maken, je ziet hier nog duidelijk de houtnerf tekening.
Kleur midden stuk op Rmorg, wat bij jouw dan de kast kleur zou moeten zijn. is hier
veel te licht bruin.

Wel de randjes zwart maken, luidspreker rooster en rond de schaal.

[image]

--
"I haven't even turned this on to see if it works because as long as I don't it might"

Kleur kast Philips 333A

door hoedendoosch @, Amsterdam, 14.07.2023, 19:03 (290 dagen geleden) @ Maurice

Hallo Maurice,

het model op RM is mijn radio, door mij geupload zoals ik het gekregen (geruild) heb in Indonesië afgelopen juni. Men heeft in 2016 de kast hersteld. Dit toestel is als zodanig tentoongesteld in Bandung in februari 2019 met de "aangepaste" kleuren. Omdat het herstel met "waaibomen" fineer is uitgevoerd (zie de laatste foto het grijze fineer) zie je dat in 2019 de bovenkant van de radio nog redelijk strak is. Maar de tropen zijn onverbiddelijk. Anno 2023 is het nieuwe fineer weer losgekomen van de kast en is de bobbel op de bovenzijde groter.

[image]

[image]

[image]

Overigens ben ik verbaasd over de kwaliteit van het fineer/kast, de enige reden dat het fineer op de radio slecht is, is de inwerking van vocht op de bovenzijde. Deze radio heeft jarenlang in een verlaten huis gestaan met waarschijnlijk lekkage van het dak op de bovenzijde van de radio. De zijkant/voorkant van de radio zijn in een verrassend goede staat. Zo heb ik hier ook de kast van een Philips 304A staan. Deze radio heeft altijd in de tropen gestaan in Sumatra. Chassis zwaar verroest en beyond repair. Maar de kast is behoudens de bovenzijde nog in een zeer goede staat.

Pim.

--
En nao 't straevele ein bietje zônneschien.

Kleur kast Philips 333A

door Geri @, Bennekom, 17.07.2023, 19:23 (287 dagen geleden) @ hoedendoosch

Dag Pim,

Gezien het bouwjaar van deze radio is die waarschijnlijk niet gevernist maar gepolitoerd. Als dat zo is, kun je makkelijk de oorspronkelijk kleur met veel zekerheid weer tevoorschijn roepen. Schuur een oude plek waar de politoer nog het beste is met zeer fijne watervaste schuurpapier goed op en doe er met de politoerdot een paar laagjes blanke politoer overheen. Je ziet dan waarschijnlijk weer de originele kleur. Met verschillende kleuren politoer kun je dan de kast na het ontdoen van de oude politoer en voorbehandelen in de oude staat terugbrengen.
Ik koop al mijn politoerspullen bij bij Meubel Uniek in Meppel. Zij hebben ook een goed boekje over politoeren. Hopelijk zijn daarom je foto's van de kale kast niet de huidige situatie van kast die je nog moet opknappen.
Ik weet niet of je ver van Bennekom woont, anders wil ik je ook wel op weg helpen.
Geri

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum