Erres KY507 met LF oscillatie (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 16.06.2023, 14:25 (322 dagen geleden)

Heeft iemand een tip om te beginnen aan een Laagfrequente (circa 1 a 2 Hz) oscillatie in een Erres KY507?

Eerder schreef ik over de gebroken koolbaan in dit toestel.

Een vervangende potmeter zou het mooist zijn.

Een vervangende optmeter voor de Erres KY507 kon worden besteld bij Ben Dijkman en ik heb er meteen een nieuw netsnoer bijgevraagd voor de veiligheid. De Em4 was zoals te verwachten volkomen door zijn licht heen, maar tussen mijn oude troep lag nog een NOS EM4 die ik er in heb gezet. Resultaat: prima werkende volume- en toonregeling, mooie kast, prima gevoelige ontvangst en een kattenoog waar je ongeveer een zonnebril bij nodig hebt.

Op Vanderheem.nl staat het schema van de KY507.

Helaas genereert het LF deel met een zeer laag tempo, ongeveer 1 tot 2 keer per seconde gaat de voedingsspaning op en neer en hoor je ook het ruisniveau veranderen. Je hoort de oscillatie ook op grammofoonstand dus het zit wel echt in het LF deel.
In een eerder toestel maakte ik dit ook mee, het komt vaak voor als de afvlakelco van de negatieve voeding C3 te weinig capaciteit heeft. Maar daar zit nu 330uF (en ik denk niet dat een te grote waarde hier oscillatie kan geven).
Wat ik lastig vind in de aanpak is dat de UGT van dit toestel is vervangen. Er zat een Erres UGT met op de primaire een antibromwikkeling en op de secundaire een tegenkoppelwikkeling. Deze UGT is vervangen door een Muvolett 7043, op zich geschikt voor de EL41 maar heeft geen aftakkingen.

De servicedoc vermeldt geen waarden voor schermroostercondensator en weerstand voor B3, dus R15 en C45. Bij een MF trap zit vaak 50n of 100n, hier zit 100nF maar is dat genoeg voor een LF pentode?
Kan een pulsering in de voedingsspanning komen door een zwakke AZ41?

Ik wil deze tremolo er natuurlijk graag uit hebben, maar weet niet zo goed waar ik moet beginnen.

Erres KY507 met LF oscillatie

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 16.06.2023, 15:47 (322 dagen geleden) @ gerard

Is C41 nog goed? Dit is de elco die over het negatief staat. eventueel tijdelijk overbruggen met een nieuwe....

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl

Erres KY507 met LF oscillatie

door Peter1952 @, 16.06.2023, 16:42 (322 dagen geleden) @ Leo Snoeren

Het hikken kan ook komen door faseverschuiving door de tegenkoppeling.
Je schrijft dat de originele uitgangstrafo vervangen is door een 7043. De originele trafo heeft ook secundair een aftakking.
Je kunt dus niet allebei de tegenkoppel aansluitingen aan de volle secundaire aansluiten.
Ik heb dat zelf wel eens opgelost door m.b.v. twee weerstanden een afakking te maken.
Koppel eerst de tegenkoppeling eens los en kijk dan of het probleem over is. Als je beide tegenkoppel aansluitingen los neemt, dien je wel de onderkant van de volumeregelaar met massa te verbinden.

Controleer ook eens C37, als die slecht is kan er koppeling optreden tussen de EL41 en de EAF42. Mischien moet die wel een grotere waarde hebben.

Groeten,
Peter

Erres KY507 met LF oscillatie

door Jan Bus @, Amersfoort, 16.06.2023, 17:34 (322 dagen geleden) @ Peter1952

Ik denk ook aan C37. Bovendien is er wat vreemds aan de hand met deze schakeling: De spanningsdeler R20/21 voor de negatieve roosterspanning van de EAF42 ligt aan massa via de secondaire wikkeling van de UGT. Waarom is dat? Sluit R20 eens direct aan op de massa. Dit kan ongewenste koppelingen voorkomen. Verder wil ik nog opmerken dat de 7043 een eenvoudige UGT is die weinig tegenkoppeling toelaat. Er wordt nu sterker tegengekoppeld omdat de volledige secondaire wordt gebruikt ipv een aftakking. Misschien is dat teveel. Mooier zou zijn een vervangende Erres UGT.

Met groet, Jan

Erres KY507 met LF oscillatie

door Ger Fust ⌂ @, Monnickendam, 16.06.2023, 16:59 (322 dagen geleden) @ gerard

Met https://vanderheem.nl/ kom je ergens anders terecht.
Gelukkig werkt de link wel goed en kom je hier terecht: https://www.vanderheem.info/ky507.html schema onderaan.
Voor andere toestellen zie de sitemap: https://www.vanderheem.info/sitemap.html

--
"Tubes are for Music, transistors are for TV and electronics in general"

Erres KY507 met LF oscillatie

door gerard ⌂ @, Zeist, 17.06.2023, 09:56 (321 dagen geleden) @ Ger Fust

Bedankt voor alle tips en ik ben best wel een beetje verder gekomen, of niet, of toch wel, maar misschien ook niet....

Leo wees op C41, de afvlakelco van de negatieve voeding. Deze had ik in mijn vraag per ongeluk C3 genoemd, deze was al vervangen door een 330uF elco en een nog grotere parallel houden maakte geen verschil.

Peter wees op het tegenkoppelcircuit en Jan zei dat het een vreemde schakeling was. Er zitten eigenlijk twee tegenkoppelingen in.
Hoofdtegenkoppeling is dat de onderkant van de volumepot op een aftak van de UGT zit (docu zegt netjes dat dit vier van de 80 windingen zijn, dus 1/20 van de spanning). De UGT is vervangen door eentje zonder die aftak en de volumepot is geaard aan de onderkant.
Dan is de spanningsdeler voor de negatieve voorspanning van B3 ook op de UGT aangesloten. De docu zegt hierover dat dit is gedaan voor extra tegenkoppeling van de lage tonen. Ik vind dat een beetje vreemd verhaal want die R20 en R21 zijn 1 Meg, en het knooppunt is ontkoppeld met 100nF dus zelfs van vrij lage tonen zal weinig overblijven.

Ik had de aansluitingen van de UGT trouwens omgewisseld. Omdat het TEGENkoppeling heet, zou ik denken dat het signaal op R20 in TEGENfase moet zijn met de bovenkant van de volumepot. Dat heb ik gecontroleerd met een dubbelloops oscilloscoop en dat klopte niet, maar na omdraaien ziet het er zo uit. Kanaal 1 geel is verbonden met de top van de volumepot en kanaal 2 blauw is het signaal op de bovenkant van R20, dus de LS:

[image]

Nu zijn dus de tegenkoppeling en het oorspronkelijke signaal in tegenfase. Of heb ik hier nog een misser mee gemaakt?

Na al jullie tips te hebben gehoord ben ik begonnen met even de AZ41 en EL41 te verwisselen maar dat gaf geen verschil. C41 was al gecheckt en in orde. C37 van 100n is natuurlijk vervangen (categorie: "goed bereikbare teercondensator";). Tegenkoppelingwikkeling loshalen kon niet want die bestaat al niet meer.

R20 loshalen van de UGT maakt geen verschil (negatieve voorspanning van B3 is dan tijdelijk 6V natuurlijk) en verbinden aan de massa ook niet. Maar hoera, even een grote condensator uit de bak graaien en parallel aan C37 zetten: oscillatie weg! Wat staat er op dat ding, 1,5uF! Dan blijft er van de tegenkoppeling natuurlijk niets meer over. Hulpcondensator weer weg en... de oscillatie komt niet meer terug!
Nou is het altijd fijn als een probleem weg is maar... liever begrijp ik ook wat er dan gebeurd is want iets wat helemaal vanzelf verdwijnt kan ook helemaal vanzelf weer terugkomen als de oorzaak niet weggenomen is. Het enige wat ik kan bedenken is dat die nieuwe C37 misschien niet helemaal jofel vastgesoldeerd zat en door het duwen met de hulp-C contact is gaan maken? Beetje vreemd verhaal.

Ik ben nog wel gecharmeerd van het idee om de hoofdtegenkoppeling te herstellen door een weerstandsspanningsdeler vanuit de UGT te maken. Hoe hoog/laagohmig moet zoiets zijn? De tegenkoppelspanning was ongeveer een twintigste van de uitgangsspanning. Als ik nou een 4k7 weerstandje pak en een 220R, de laatste natuurlijk aan de massakant, en ik maak de volumepot aan het knooppunt, zou dat wat kunnen worden? Of kan het geluid beter gaan klinken als ik juist een iets groter deel van het signaal terugvoer?

Ger, sorry dat ik je site verkeerd noemde, ik heb hem de afgelopen maand heel vaak bezocht om info voor een lezing over Erres te verzamelen.

Gerard.

Erres KY507 schaal?

door gerard ⌂ @, Zeist, 17.06.2023, 19:53 (321 dagen geleden) @ gerard

De Erres KY507 werkt weer uit de kunst.
Het minst mooie eraan is nu de schaal.
Iemand die er eentje kan missen voor de Erres KY507?

Erres KY507 schaal?

door hans @, Hoorn, 17.06.2023, 21:35 (320 dagen geleden) @ gerard

Gerard,

Volgens mijn boekhouding is dit een schaalglas uit een 505, maar het lijkt me de goede. Wellicht is er een specialist op het forum die dat kan bevestigen.
Ik kan hem meenemen naar Driebergen. Zeist kan ook, want daar ga ik ook altijd door.

[image]

EDIT
Ik heb het antwoord zelf al gevonden. De bereiken zijn een klein beetje verschoven per model. Voor gewoon gebruik waarschijnlijk geen probleem, maar voor de purist een schandvlek.

--
raaf apenstaart multiweb punt nl

Erres KY507 schaal?

door gerard ⌂ @, Zeist, 17.06.2023, 21:50 (320 dagen geleden) @ hans

Volgens mijn boekhouding is dit een schaalglas uit een 505, maar het lijkt me de goede.

Hij is misschien een centimetertje korter maar het is een dingetje waar ik heel blij van zou worden! Ik stuur je een PM.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum