KL/GRS-3002 (Techniek Overig)

door Mans Veldman @, Leidschendam, 09.06.2023, 16:12 (323 dagen geleden)
Bewerkt door Mans Veldman, 09.06.2023, 16:19

Bij toeval ben ik via ruil in bezit gekomen van een vd Heem panorama ontvanger GRS-3002. Techn. manual zit er ook bij en ontvanger werkt prima.

In gebruik geweest bij Koninklijke Landmacht in de jaren '60 (leid ik af uit manual), maar op internet is er weinig over te vinden. Ik ben op zoek naar aanvullende informatie. Waar gebruikt (waarschijnlijk verbindingsdienst), met welk doel, etc.

Op de uitgebreide site van Ger Fust is de ontvanger nog niet te vinden, maar dat schreef Ger zelf al in een ander topic. https://nfor.nl/index.php?mode=thread&id=323452#p323474

[image]

[image]

Filmpje op you tube: https://youtu.be/TFcji_fB6U0

Ik ben benieuwd naar aanvullende informatie.

gr. Mans

--
Stuff is the junk you keep -- Junk is the stuff you throw away

KL/GRS-3002

door Piet van der Pol @, Alblasserdam, 09.06.2023, 19:15 (323 dagen geleden) @ Mans Veldman

Hallo Mans,

Heel wat jaren geleden heb ik een vergelijkbaar apparaat gehad. Het apparaat kwam samen met andere oude apparaten. Ik wist totaal niet wat het was. Ik dacht dat het een soort spectrum analyser was. Het was ook nog in werkende staat, althans, voor zover ik het kon beoordelen. Maar de kast was niet zo strak als jou uitvoering. Ik herinner mij ook niet het onderste deel, zoals dat bij jou zit, met dat roostertje erin. Verder waren de openingen rond de beeldbuizen rond. Ik heb het apparaat toen maar gesloopt, en de nodige onderdelen hergebruikt. Misschien was het een prototype van jou apparaat....

Piet

KL/GRS-3002

door MartijnR @, Groningen, 09.06.2023, 19:50 (323 dagen geleden) @ Piet van der Pol

Dat apparaat is ontwikkeld door TNO Waalsdorp. Varianten ervan staan ook in hun museum
Hier de panoramaontvangers

Museum Waalsdorp is een enorm interessant museum wat helaas wat moeilijk toegankelijk is. Ik ben een paar jaar geleden geweest en kreeg een privé rondleiding van een paar uur! Fotograferen was niet toegestaan. Telefoon inleveren. Legitimatie (ook van tevoren) verplicht. TNO Waalsdorp doet allerlei onderzoeken t.b.v. defensie. Vandaar.
N.b. de hele website van museum Waalsdorp is buitengewoon informatief en een (langdurig) bezoek waard.

KL/GRS-3002

door MarcelvdG @, 12.06.2023, 08:33 (320 dagen geleden) @ MartijnR

Als ik het goed begrijp, is een panoramaontvanger dus een combinatie van een spectrum analyser met 1 of meer gewone ontvangers.

KL/GRS-3002

door Ger Fust ⌂ @, Monnickendam, 12.06.2023, 00:24 (320 dagen geleden) @ Mans Veldman

Mans, Allereerst gefeliciteerd met dit bijzondere apparaat.
Ik neem aan dat het manual alleen de gebruiksaanwijzing is, de service documentatie van dit soort apparaten was meestal vele centimeters dik.

LS
Zoals Mans Veldman al meldde is er nog geen info over dit apparaat op mijn Van der Heem website te vinden, enerzijds ligt dit aan de computerproblemen die ik de laatste jaren heb i.v.m. de site, maar anderzijds ook omdat ik van de GRS-3002 nauwelijks informatie heb. Wel heb ik enkele foto's van het front, maar verdere info heb ik helaas nog niet.
Wel kan ik verwijzen naar de 1e panorama-ontvanger die Van der Heem fabriceerde, nl. de HTC-4001 Radiospectroscoop, zie ook: https://www.vanderheem.info/htc-4701.html
De HTC-4701 is ontworpen door de heer F.G. (Frans) van der Meulen. zie bijgaande foto's:
[image]
De man met bril is de heer Van der Meulen de andere man op de foto rechts is de heer Aarnoudse.

De heer Van der Meulen heeft ook meegewerkt aan de ontwikkeling van de marifoon HTC-2305, de bekende GRC-3030 en aan de GRS-3002.
[image]
Hierboven nog een originele VDH foto van de GRS-3002 bij de introductie op de Firato september 1963:
Ook hier zien wij als 3e van links de heer F.G. van der Meulen, links onder de heer W. Aarnoudse van de proefwerkplaats, 2e van links (met sigaret) is de heer G.L. Besaris die van april 1964 t/m september1966 chef was over de diverse in het land verspreide Technische Diensten, o.a. in Alkmaar. De scan van deze originele foto heb ik in 2008 van de heer Besaris gekregen na hernieuwd contact, met de volgende toelichting;
"Op die Firato was Van der Heem te gast op de Stokvis-stand, met de bedoeling het technische niveau van de fabrikant van de Erres producten aan een groter publiek te tonen."

In 1963 werkte de heer Besaris op de afdeling Technische Adviezen "Totdat hij de opdracht kreeg een "Starfighter Landingsspel" als een soort publiekstrekker voor de Firato te ontwikkelen. Het resultaat in de testfase is op de eerste foto te zien. (zie link hieronder) De succesvolle piloot kreeg een soort brevet uitgeprint met "vluchtgegevens". zie: https://www.vanderheem.info/starfighter-landing.html


Waarschijnlijk heeft Mans Veldman met zijn handleiding nu meer info dan ik.

Ger Fust

--
"Tubes are for Music, transistors are for TV and electronics in general"

KL/GRS-3002

door Mans Veldman @, Leidschendam, 12.06.2023, 17:21 (320 dagen geleden) @ Ger Fust
Bewerkt door Mans Veldman, 12.06.2023, 17:35

Hallo Ger,

Fijn dat je reageert, ik had mijn hoop een beetje op jou gevestigd :-) Bedankt voor de foto's en wie-is-wie. Ik zal ook naar de htc-4701 op jouw site kijken.

Het handboek dat ik heb is van de landmacht echelon 1 en 2, leuk detail hieronder...

Hoofdstuk 4
Onderhoud
Algemeen

10. Het is het 1e en 2e echelon niet toegestaan de radio-installatie te openen.

Desondanks is het toch een vrij compleet boek: bediening, storingen, onderhoudsrichtlijnen, werking (inc. blokschema's), afregel procedures, schema's, foto's, tekeningen, stuklijsten.

@MartijnR: ik heb toch de indruk, en het verhaal van Ger onderbouwd het, dat dit toch een ontwerp/ontwikkeling van vd Heem is. Het principe was natuurlijk bekend en bij vd Heem zaten slimme ingenieurs waarvan een aantal ook zendamateur waren. D.W. (Dick) Rollema, PA0SE, H. (Harry) Grimbergen, PA0LQ allebei bekend in radioamateur kringen kende ik persoonlijk. Grimbergen heeft met anderen o.a. aan de wieg van de GRC-3030 gestaan.

--
Stuff is the junk you keep -- Junk is the stuff you throw away

KL/GRS-3002

door Ger Fust ⌂ @, Monnickendam, 13.06.2023, 13:20 (319 dagen geleden) @ Mans Veldman

Hallo Mans,

Nog een kleine aanvulling van mijn kant; in 2008 heb ik op een NVHR-beurs kennis mogen maken met Ir. D.W. (Dick) Rollema. In 2009 liet hij mij via e-mail weten dat de BVD, nu AIVD, ook een GRS-3002 heeft gehad.

Er waren op het Telco laboratorium diverse afdelingen, zoals er op deze pagina;
https://www.vanderheem.info/afd-telco-laboratorium.html foto onderaan te zien is.
Op deze foto is rechtsboven in de hoek D. Rollema te zien, hij had de leiding over deze afdeling.

Tussen 2008, de start van mijn website, en 2012 heb ik met diverse medewerkers van het Telco laboratorium e-mail contact gehad. Helaas zullen een aantal van hen, i.v.m. gevorderde leeftijd, inmiddels overleden zijn.

Het filmpje op YT is wel wat kort, misschien een idee om nog een 2e, wat uitgebreidere, te maken?

Veel succes met het in stand houden van dit mooie apparaat.

Ger

--
"Tubes are for Music, transistors are for TV and electronics in general"

KL/GRS-3002

door Mans Veldman @, Leidschendam, 13.06.2023, 23:45 (318 dagen geleden) @ Ger Fust

Ger, het is deze dagen wat te warm om op zolder te knutselen, maar ik zal t.z.t. uitgebreide foto's maken en jou die toesturen zodat je die evt. op jouw site kunt gebruiken.

gr. Mans

--
Stuff is the junk you keep -- Junk is the stuff you throw away

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum