Vraag over een BX653A (Techniek Radio/TV)

door Broertje Jan @, voorst, 12.03.2023, 10:24 (403 dagen geleden)

Werk momenteel aan een BX653A met als klachten> 1 vervorming van het geluid (klinkt als door de neus geluid).
klacht 2 afstem oog reageert op het geluid.
En als derde klacht nare brom bij volle bass.

Had toestel opgehaald bij de klant (ouder echtpaar hadden het toestel als nieuw gekocht).

Bij het uit elkaar halen van het toestel merkte ik meteen al dat meneer schijnbaar meer bass wilde..met een kroonsteen had meneer extra draden aan de lage tonen luidspreker gemaakt die uit de kast kwamen denk voor een extra luidsprekers.

Verder viel mij op dat aan alle instel bussen was gedraaid meeste lak was er al af.

Na de teer knollen te hebben vervangen,meteen maar de voeding elco (3x50uf) eruit gehaald,die was goed lek aan de onderkant zelfs de u1 voeding draad was erg verbrand ook maar meteen vervangen.
[image]

Toestel langzaam opgestart via mijn regelbare varicap..inderdaad geluid naar tien min. spelen nare brom en ik rook ook nog een teer geur..uitgang trafo lage tonen sluiting vermoed ik,ook die vervangen.
[image]

Voeding spanning is goed geen brom te zien op de scoop,levert netjes rond 300volt gelijk spanning.

Nu het toestel via Tips & Trucs het af regelen is begonnen viel mij op dat dat niet zo makkelijk ging vooral de FM werkte niet mee..maar is verder meten dan.

Ef 85 pootje 7 maar 86volt..weerstand R21 erg verlopen.
Maar mijn vraag waarom parallel 2 weerstanden van 30k wat is de bedoeling hiervan?:CAP: zie het ook bij de buis Ef 89 pootje 8 ook parallel die ook een zware afwijking had van rond 320k.
[image]
[image]
[image]


Groetjes Jan

--
Jan

Vraag over een BX653A

door Peter1952 @, 12.03.2023, 10:46 (403 dagen geleden) @ Broertje Jan

Wat die parallel geschakelde weerstanden betreft: Philips deed dat bij verschillende toestellen. Kennelijk waren er toen geen weerstanden van voldoende vermogen beschikbaar. Opvallend is ook dat dat allemaal composiet niet-Philips weerstanden zijn.
Bij latere toestellen met eigen merk weerstanden kwam dat niet meer voor, hoewel ik heel soms wel parallel geschakelde weerstanden in latere toestellen aantrof.
Je kunt ze zonder meer vervangen door enkele weerstanden van dubbel vermogen, die twee parallel geschakelde weerstanden van 30 kOhm vervang je door 15 kOhm. Een 1/2 W. weerstand op die plek is prima, hoeft echt geen 1 watter te zijn.
Het is standaard bij alle toestellen uit die tijd dat de composiet weerstanden verlopen zijn. Geldt niet alleen voor anode- en schermrooster weerstanden, ook de kathode weerstanden en weerstanden in het toonregelcircuit zijn verlopen.

Deze toestellen geven een bijzonder goed geluid als ze goed in orde zijn.

Groeten,
Peter

Vraag over een BX653A

door Peter @, Chaam, 12.03.2023, 10:47 (403 dagen geleden) @ Broertje Jan

Hoi Jan,

Parallel zetten van weerstanden kan in het algemeen verschillende reden hebben:
- vermogens spreiding over twee weerstanden ipv 1, handig als 1 weerstand het vermogen niet aan kan. In dit geval 2 stuks zelfde waarden is bij benadering 2x 1/4e Watt samen maakt dat 1/2e Watt weerstand.
- een afwijkende waarde maken die niet gemakkelijk of standaard verkrijgbaar is. Lijkt hier niet het geval
- misschien bij de fabrikant een probleem met beschikbaarheid bepaalde waarden, tekorten materialen.

Groeten, Peter

Vraag over een BX653A

door Broertje Jan @, voorst, 12.03.2023, 11:10 (403 dagen geleden) @ Broertje Jan

hartelijk dank voor uwe antwoorden is mij nu duidelijk waarom,nooit aan gedacht dat er toen die tijd een te kort of geen keuze was en de tip wat betreft de toon regeling wist ik nog niet dank u..:OK:

--
Jan

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum