Het Reuzen-Uutje Philips BX645U 1954 (Algemeen)

door NitramAton @, 15.02.2023, 00:28 (430 dagen geleden)

Dag Forum,

op 14 2 2023 werd door Gerard Tel, in de zaal Driebergen, een lezing ingehouden. Zijn onderwerp was Het Reuzen-Uutje Philips BX645A 1954.Hoe kan Philips aantonen welk land een product gemaakt is, BX bijvoorbeeld, Nederland. Ook liet hij zien waar de zenders zitten.

Het was een gezellige avond.

Groeten,
Martin Nota

[image][image][image][image][image][image][image][image][image][image][image][image]jpg[/img][image][image]9bf5.jpg[/img][image][image][image][image][image][image][image][image][image][image][image][image][image][image]

Het Reuzen-Uutje Philips BX645U 1954

door Gidi Verheijen ⌂ @, Buchten, 16.02.2023, 01:24 (429 dagen geleden) @ NitramAton

De prefix BX vinden we in de periode waar het hier om gaat bij Philips-toestellen die in Nederland of België zijn geproduceerd. Deze prefix geeft dus geen uitsluitsel over het land van herkomst.
De letters voor (en eventueel ook achter) het serienummer geven wel uitsluitsel. Bij de BX645U (en BX645A) is dat vrijwel zeker de letter E van Eindhoven.
Zie het typeplaatje hieronder. In dit geval staat er bovendien nog de tekst "Importé de Hollande - Made in Holland" op het typeplaatje, zodat van enige twijfel helemaal geen sprake is.

[image]

Van de BX645U (en BX645A) zijn mij geen toestellen bekend die in België gemaakt zijn. Bij in België gebouwde toestellen vinden we voor het serienummer de letter L (van Leuven) of de letters PL (van Philips Leuven). Op het betreffende typeplaatje ontbreekt dan natuurlijk de hiervoor genoemde tekst. Zie hieronder het voorbeeld van een BX548A.

[image]

Van de gelegenheid maak ik gebruik nog eens te wijzen op mijn oproep in dit forum mij voor mijn onderzoek foto's te sturen van typeplaatjes van Philips-radiotoestellen, die in Nederland of het buitenland zijn gemaakt.
Zie LINK.

Het Reuzen-Uutje Philips BX645U 1954

door gerard ⌂ @, Zeist, 16.02.2023, 10:49 (429 dagen geleden) @ Gidi Verheijen
Bewerkt door gerard, 16.02.2023, 11:15

De prefix BX [..] geeft dus geen uitsluitsel over het land van herkomst.

Op de Radiocafé-avond is besproken dat de tweede letter door Philips werd gebruikt als landcode. Met wat nuanceringen erbij. Bijvoorbeeld dat de "tweede letter" soms uit twee letters bestaat (zoals DK voor Denemarken of SF voor Finland). Ook dat Nederland en België voor het typesysteem als èèn regio met code X werden gezien.
Zie Philips Type Numbers. Dat verhaaltje verwijst naar the December 1957 issue of Philips Review. Inmiddels is me duidelijk dat die verwijzing niet klopt. Ik heb het artikeltje (van 1 of 2 bladzijden) ooit in bezit gehad maar ben het kwijt. Het moet natuurlijk in een of ander Philips blad uit 1957 staan... Maar welk?

Zie het typeplaatje hieronder.

Hier is het typeplaatje van mijn BX645U:

[image]

Het typenummer staat ook vermeld op dia 4 van de diaserie over BX645U. In het toestel vond ik de datumcode 56 22.
Het typenummer begint met een A, dit zal mogelijk een stad aanwijzen maar ik weet niet welke.

De vermogensopname, volgens typeplaat 46W, klopt nog akelig nauwkeurig! Afhankelijk van of je afstemt op een sterke zender (door de AVC werking neemt de stroom door de HF buizen dan af, dus ook de totale vermogensopname) ligt het verbruik tussen 45,9 en 46,2W. Op de RC avond konden we dat aflezen op een meegebrachte centiWatt-meter.

Meestal verbruiken buizentoestellen een paar Watt minder dan de waarde op het typeplaatje, ik denk door veroudering van de buizen. Bij transistortoestellen bepalen ze de waarde op de typesticker denk ik met een dobbelsteen, want vaak wordt bv vermeld 7W maar meet je 1,5W en als je hem keihard zet 4W (en als je hem uit zet 1W).
Het vermogen kan ook weer wat toenemen door de hogere netspanning. De gloeidraden gebruiken al meer vermogen, maar daardoor worden ook de kathodes heter en de buisstromen significant hoger. Dat effect (totaal onschuldig omdat het binnen de toleranties valt) treedt in mijn radio niet op omdat ik de twee schaallampjes van 19V door 24V types heb vervangen en 10V extra spanning wordt zo weggewerkt.
Blijkbaar heffen bij mij alle effecten elkaar aardig op.

oproep in dit forum mij voor mijn onderzoek foto's te sturen van typeplaatjes

Kun je het plaatje downloaden uit dit bericht?
Stuur me anders even mail via het envelopje.

Het Reuzen-Uutje Philips BX645U 1954

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 16.02.2023, 12:49 (429 dagen geleden) @ gerard
Bewerkt door Maarten Bakker, 16.02.2023, 13:06

De prefix BX [..] geeft dus geen uitsluitsel over het land van herkomst.

Op de Radiocafé-avond is besproken dat de tweede letter door Philips werd gebruikt als landcode. Met wat nuanceringen erbij. Bijvoorbeeld dat de "tweede letter" soms uit twee letters bestaat (zoals DK voor Denemarken of SF voor Finland). Ook dat Nederland en België voor het typesysteem als èèn regio met code X werden gezien.

Land van productie (serienummer) en land van commerciële specificatie (typenummer) kunnen inderdaad verschillen, zoals Gidi hierboven al schrijft: "Geeft dus geen uitsluitsel over het land van herkomst". Land van herkomst is in die context het land waar de fabriek stond.

Er is vaak wel een correlatie, het ligt voor mij voor de hand dat de verkoopafdeling hun modellen als eerste keus dichtbij lieten produceren.

Het typenummer begint met een A, dit zal mogelijk een stad aanwijzen maar ik weet niet welke.

Het serienummer, neem ik aan. Hoewel ik er geen keiharde documentatie van heb, ga ik ervan uit dat de A naar Acht verwijst want de E verdwijnt en de A verschijnt op het moment dat er daar druk gebouwd werd. Weliswaar stond daar geen fabriek, maar wel een veem en distributiecentrum (waarschijnlijk inclusief rollen typestickers en bakken met merkspijkers). Ook ben ik in een document uit 2005 tegengekomen dat Acht toen de letters AK gebruikte.

Daarmee heb je ook al gelijk weer een (relatief zeldzame) uitzondering op de regel dat de letters in het serienummer altijd het land van herkomst aangeven. Ik heb producten gezien uit Brugge, Wetzlar, Krefeld en Norrköping die toch een typesticker uit Acht droegen. Mogelijk alleen maar in Nederland van een merkspijker, typesticker en/of verpakking voorzien. Of misschien daadwerkelijk afgebouwd in Nederland (chassis in een meubel gemonteerd o.i.d.).

P.S. Merk in de context van de letter X of cijfers 22 in het typenummer (*), ook op dat in België gefabriceerde Philipsproducten vaak de tekst "MADE IN HOLLAND" droegen. Pas eind jaren '70 kwam daar een eind aan.

(*) na 1965 werd de "land"letter in het typenummer vervangen door een cijfercombinatie die overeenkwam met het coderingscentrum van de 12NC van het betreffende land of business unit.

Het Reuzen-Uutje Philips BX645U 1954

door gerard ⌂ @, Zeist, 16.02.2023, 12:49 (429 dagen geleden) @ gerard

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum