Geen radio vlooienmarkt Rosmalen meer... (Algemeen)

door Hans van Kampen @, Voorhout, 19.11.2022, 23:42 (386 dagen geleden)

die tot in 2019 in maart was wat zeer valt te betreuren.

Bredero had het er al over in de topic van Rudy van de Heyden (Okazzsam) waarin Leo Snoeren het bevestigde. Voor diegene die het was ontgaan.

Ontzettend jammer, ik begin deze jaren 20 echt te haten, alles gaat naar de knoppen en niets lijkt meer te zijn wat het was :-(

Hans

Geen radio vlooienmarkt Rosmalen meer...

door Roland Huisman @, Zwolle, 20.11.2022, 10:07 (386 dagen geleden) @ Hans van Kampen

Ik weet niet meer om welke beurs het nou exact ging, maar bij een soortgelijke beurs was het ook maar de vraag of het nog door zou gaan. Maar dat had echter niets met covid te maken. Dit zou zijn omdat iemand met het reeds betaalde geld van de standhouders er vandoor zou zijn gegaan.

Wellicht zijn er hier mensen welke kunnen aangeven waar deze misstanden nu ook alweer plaats hebben gevonden.

Groeten, Roland

Geen radio vlooienmarkt Rosmalen meer...

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 20.11.2022, 14:16 (386 dagen geleden) @ Roland Huisman

Dat was een gerucht over Rosmalen, maar ik heb daar geen duidelijke bevestiging van. Ik kan me voorstellen dat er van het geld van de standhouders al wat kosten vooruit zijn betaald zodat er onvoldoende geld is om iedereen alles terug te betalen, maar ik kan me ook voorstellen dat er alom klachten zouden zijn geweest als niemand iets terug had gehad. De waarheid zal dus wel ergens in het midden liggen. Ik ken in elk geval 2 of 3 standhouders aan wie ik het nog eens na zal vragen als ik ze spreek.

Geen radio vlooienmarkt Rosmalen meer...

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 20.11.2022, 15:53 (385 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Ik ken in elk geval 2 of 3 standhouders aan wie ik het nog eens na zal vragen als ik ze spreek.

Ik kan natuurlijk alleen maar voor mijzelf spreken en vermelden dat na de laatste annulering het vooruit betaalde bedrag bij mij tot op de laatste cent keurig is teruggestort zonder daar ook maar om te hoeven vragen. :OK: :OK:
Heel erg jammer dat deze beurs verdwijnt, ik ben er ca. 35 jaar geweest (voor de insiders: nog in de tijd dat je een knijper op je neus nodig had :-D ) en heb er ongeveer 25 jaar zelf een kraam gehad.
Het leukste (en meest opvallende) vond ik altijd dat je er de meest gekste dingen kon verkopen. (en kopen natuurlijk ;-) )
m.vr.gr.
Anton van den Oever

Geen radio vlooienmarkt Rosmalen meer...

door Bredero ⌂ @, Roosdaal - Vlaanderen, 20.11.2022, 10:58 (386 dagen geleden) @ Hans van Kampen

Wat de reden van het stopzetten van de vlooienmarkt in Rosmalen mag zijn weet ik niet, maar wat wij hier bij ons in Vlaanderen kunnen vaststellen is dat het dezelfde richting uitgaat. Maar hier kunnen wij de oorzaak wel vermoeden en zeker vaststellen, namelijk de jonge generatie heeft geen belangstelling meer voor ouder radiomateriaal, voor het ogenblik is het de oudere generatie die aanwezig zijn. De toekomst is dus niet verzekerd.

Geen radio vlooienmarkt Rosmalen meer...

door Roland Huisman @, Zwolle, 20.11.2022, 11:17 (386 dagen geleden) @ Bredero

Zo gaat dat veel hobby's... De jeugd van nu gaat later teruggrijpen op datgene waar ze nu zelf mee opgroeien.

Geen radio vlooienmarkt Rosmalen meer...

door soundman2 @, Wouw, 20.11.2022, 14:49 (386 dagen geleden) @ Roland Huisman

Er is wel weer jong grut, dat de eerste videospelletjes (ping-pong) verzamelt.:-)

Geen radio vlooienmarkt Rosmalen meer...

door Roland Huisman @, Zwolle, 20.11.2022, 16:24 (385 dagen geleden) @ soundman2

Er is wel weer jong grut, dat de eerste videospelletjes (ping-pong) verzamelt.:-)

Inderdaad :-D

Ik ben één van die mensen welke door de jaren heen meer geïnteresseerd is geraakt in de historische digitale techniek dan de oude radio's. Maar ik loop dan ook al 30+ jaar mee in de verzamelaarwereld... Dan ben je ook wel een keer uitgekeken op die radio's en TV's hoor.

Voor historische computers wordt tegenwoordig grof geld betaald. En dan hebben we het met gemak over 4 getalletjes voor de komma en 5 getalletjes zijn geen uitzondering meer. (niet dat ik dat laatste betaal, maar ik zie het wel langs komen)

En daar zie je tevens weer de schoen wringen. De mensen met geld vergallen de markt. Net zoals je dat ooit met de vooroorlogse radio's zag. Mensen met geld kochten alles op want het werd alleen maar meer waard... Tja, totdat de poule geïnteresseerde mensen weer kleiner wordt. Die interesse kan dalen door verzadiging van de markt maar ook door het weer overlijden van verzamelaars.

De radio's uit je jaren 50 en 60 met buizen waren uit den boze om mee te nemen maar een beurs eind jaren 70 toen de nvhr opgericht werd. Maar inmiddels vertegenwoordigen ook deze radio's een stukje historie en herkenning voor een bepaalde generatie mensen.

Spullen voor liefhebberij moet je kopen omdat je het leuk vind. Mensen moeten niet gaan verwachten dat de jonge mensen enige affiniteit hebben met de hobby van opa. Ze zullen er zijn, maar niet veel... Uiteindelijk zal alles ooit eens op de vuilnisberg belanden, net zoals als wij ook geen oneindig leven hebben...

Groeten, Roland

Geen radio vlooienmarkt Rosmalen meer...

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 20.11.2022, 12:11 (386 dagen geleden) @ Bredero

Tja waar ligt dat aan?
Grote groepen hangen alleen op straat, zijn nooit bezig met techniek.

Bekijk regulier TV alle NPO RTLs enz. alleen maar gezever.
Voorheen had je programma's als "Fiets hem er in" enz, waarbij toch publiek werd aangespoord te gaan timmeren, lassen, zagen enz.

Maar vergis je niet in bv de vele YouTube techniek kanalen waar wel degelijk
jongeren met techniek bezig zijn en techniek wordt aangespoord.

Zie bv die Robot wedstrijden.

De oude radio buizen techniek, nee, uiteraard niet, omdat ze werkelijk geen idee hebben.
Maar wel degelijk in enorme aantal projecten met Arduino cpu bordjes.
3D print technieken enz enz enz.

Daarbij het laten zien.
In mijn omgeving is jeugd bezig met veel techniek. Alle vormen van bezig met materiaal.
En moeten ze er zelf mee aan de slag.
Ook zien ze ons ,oudere, bezig met alle vormen van techniek.

Als ik aan dek een buitenboord motor demonteer staat er 5 jong grut om heen.
2 er van vragen de oren van mijn hoofd.

Is het aanleren, aansporen, laten zien, ervaren.

Je ziet echt wel verkeerd dat techniek terugloopt, ja t is anders , dat zeker.

De techniek veranderd,
Zo zou dus een markt als Rosmalen dan breder moeten zijn, niet alleen de zend amateur techniek, maar meer in de breedte.

Even zo NVHR beurs misschien maar eens veel breder trekken.

Als naast de vele buizen ook eens de 3D printers, robots en alle andere vormen van electronica staat, zien we van elkaar en...misschien.... op die manier
er een oude radio meegenomen wordt, door mensen die anders nooit hadden gedaan.

We zitten te veel elk in ons eigen hoekje te klieren.

Afgelopen mei 2022, Dort in Stoom, toch een evenement alleen maar techniek.
Ik kon niet fatsoenlijk over straat lopen, zo vol mensen was het.
Kennelijk allemaal geïnteresseerd in oude techniek.

Zeker dat veel jongere aangespoord zijn de techniek op te pakken.

--
"I haven't even turned this on to see if it works because as long as I don't it might"

Geen radio vlooienmarkt Rosmalen meer...

door Laurens @, Zaandam, 20.11.2022, 12:57 (386 dagen geleden) @ Maurice

Helemaal waar. Jongeren hebben écht wel interesse. Maar de wereld is veranderd. Op je studentenkamer heb je geen plek voor een verzameling radio's. In het ouderlijk huis moet alles in je slaapkamer passen.

Is dat vol, dan ga je natuurlijk niet naar een grote radiobeurs om nog meer te kopen.

Dat betekent niet dat er geheel geen interesse is - maar wel dat er voor aardig wat mensen simpelweg geen echte opties zijn om te doen wat wij doen.

Moderne technieken vereisen vaak veel minder ruimte. Een Baofeng portofoontje met een laptop neemt veel minder ruimte in dan een scheepszender met mechanische telex. Met een Arduino kan je enorm veel basis-elektronica dingen doen zoals je ze in bouwdozen vindt, maar dan met een kleine lade vol spullen, in plaats van rekken of dozen vol onderdelen.


Ik worstel met dezelfde problemen. Ik ben laatst voor het eerst in ca. 6 jaar naar een radiobeurs gegaan, omdat ik ofwel op een kamertje in een flatje in Amsterdam zat, ofwel in een studio in Groningen die ik met een ander deelde. Mijn onderdelen staan allemaal in het ouderlijk huis waar ik na een scheiding weer weg probeer te komen, maar wat ik waarschijnlijk voor woning krijg is een appartement met 1 woonkamer en 1 slaapkamer, met heel veel geluk een eigen kelderberging. Dat betekent voor mij ook dat ik grote concessies zal moeten doen, terwijl ik dat helemaal niet wil.

Ten slotte komen er continu nieuwe hobby's bij. Zelf filmpjes maken is van alle tijden, maar sinds iedereen een camera bij zich heeft die de kwaliteit van de vroegere smalfilmcamera's veel overtreft, en met quasi onbeperkte "film", heeft dat een grote vlucht genomen. Nieuwe hobby's betekenen dat er automatisch minder tijd is voor andere dingen.

Het is allemaal heel frustrerend. Er moeten steeds meer mensen op dezelfde oppervlakte leven, en ruimte intensieve hobby's zijn daardoor meer en meer voorbehouden aan de qua ruimte geprivilegieerde mensen onder ons. Als je een garage hebt voor een mooie oldtimer of voor een prachtige houtwerkplaats, dan ben heb je ontzettend mazzel...

In veel gevallen zijn dat mensen die op z'n laatst in de jaren '90 een woning hebben verworven, en dat maakt de groep automatisch ook wat ouder. Na de jaren 90 zijn de prijzen van gezinswoningen waar je veel spullen kan opslaan echt extreem gestegen, misschien met een kleine pauze in 2008.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.

Geen radio vlooienmarkt Rosmalen meer...

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 20.11.2022, 14:20 (386 dagen geleden) @ Maurice

Goed om dat te horen!

Nou waren er op beurzen als Rosmalen toch ook al wel dingen die wat meer buiten het buizen- en radioamateurgebeuren komen, zoals Arduino's, Raspbery Pi's, e.d.

Op de NVHR beurzen zie ik dat wat minder snel gebeuren. Ik heb besloten om de 27e niet zelf met een tafel te gaan staan maar eens goed rond te kijken naar het aanbod en te zien waar vraag naar is.

Geen radio vlooienmarkt Rosmalen meer...

door Peter @, Chaam, 20.11.2022, 15:11 (386 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Hoi Maarten,

Waar vraag naar is en een breed publiek voor is?
Een kraam met folie condensatoren...

Groeten,

Peter

Geen radio vlooienmarkt Rosmalen meer...

door Ger Fust ⌂ @, Monnickendam, 20.11.2022, 15:37 (386 dagen geleden) @ Peter

Maar dan waarschijnlijk wel axiaal?
En welke soort? KT, MKT, KC, MKC, KS, KP, MKP ?

--
"Tubes are for Music, transistors are for TV and electronics in general"

Geen radio vlooienmarkt Rosmalen meer...

door Peter @, Chaam, 20.11.2022, 15:57 (385 dagen geleden) @ Ger Fust

Axiale gele mkt en mkp had Piet altijd in Rosmalen en 3bergen.

Geen radio vlooienmarkt Rosmalen meer...

door Franc @, 20.11.2022, 15:47 (385 dagen geleden) @ Peter

Die kraam is er lang geweest.
Je zult wellicht Quakkelstijn wel bedoelen.
En hij had idd mooi spul bij!
Talloze axiale C’s ook.

Dat Rosmalen verleden tijd is, zeker erg jammer!
Al decennia lang een begrip.
Ging er al heen in de jaren 70, een paradijs voor de hobbyist, vooral toen!

Mvg Frank

Geen radio vlooienmarkt Rosmalen meer...

door S.Leunissen @, regio Zuid Limburg, 20.11.2022, 23:34 (385 dagen geleden) @ Hans van Kampen

Daarvan uitgaande is dat zeer jammer. Het was mijn jaarlijkse hobby uitje. Ik haalde daar vaak mijn surplus spullen vandaan. Zijn er trouwens specifiek surplus beurzen in Nederland?

--
groet Sander
[image]

Geen radio vlooienmarkt Rosmalen meer...

door S.Leunissen @, regio Zuid Limburg, 20.11.2022, 23:39 (385 dagen geleden) @ Hans van Kampen

Hier is de officiele mededeling.

http://radiovlooienmarkt.nl/

--
groet Sander
[image]

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum