Reinigen schakelaars (Techniek Radio/TV)

door Mick @, Rotterdam, 17.11.2022, 22:43 (518 dagen geleden)

Beste Forummers, ik ben bezig met de revisie van een B6X63A. Een echte Bi-Ampli met een fraaie kast. Ik wil 'm op m'n werkkamer zetten en af en toe gebruiken. Het toestel moet dus goed spelen en dat liefst voorlopig een tijdlang probleemloos blijven doen.

Daarom leek het mij o.a. zinvol om de golflengteschakelaars eens goed te reinigen. Deze zijn bij dit type radio als draaischakelaars uitgevoerd. Ik besloot om de schakelaars uit te bouwen om ze vervolgens ultrasoon te reinigen. Dat uitbouwen (en later inbouwen) is een flink klusje maar vond ik toch goed te doen. Vooraf een tekening gemaakt, want op foto's is de loop van alle draadjes niet goed te achterhalen. De tekening in de documentatie is ook goed bruikbaar, maar beter teveel dan te weinig info.
[image]

Voor het ultrasoon reinigen heb ik een aantal jaren geleden voor circa 20 euro een huishoudelijk apparaatje gekocht, bedoeld voor sieraden. Ik verwachtte er toen niet heel veel van maar het presteert uitstekend! Eerst in warm water met groene zeep en een scheutje ammonia. Recept van een oude horlogemaker. Na 10 minuten is het water donkerbruin. Afgieten en nog een keer met de schakelaars de andere kant op gedraaid. Tenslotte een keer in wasbenzine. Daarna is alles blinkend schoon.
[image]

Het leuke is dat de zilveren contactbanen nog keurig in orde zijn. Op de foto is (met een klein beetje fantasie) te zien dat deze koperen banen alleen aan de bovenzijde die over de contactveren schuift, verzilverd is. Philips ging zuinig met z'n materialen om!
[image]

Zojuist alles weer ingebouwd en vastgesoldeerd. Nu verder met de rest van het chassis.

Groeten, Mick

Reinigen schakelaars

door Wim Stuiver ⌂ @, Havelte, 18.11.2022, 15:45 (517 dagen geleden) @ Mick

Mick,

Knap werk gedaan met een goed resultaat.

Het uit elkaar halen van de schakelunits en weer opnieuw monteren is precisiewerk.

Veel luistergenoegen met dit toestel toegewenst.

mvg

Wim

--
W.H.G. Stuiver

Reinigen schakelaars

door huub.jak @, 18.11.2022, 15:56 (517 dagen geleden) @ Wim Stuiver

Ik demonteer dat nooit
Gewoon met spuitje contact cleaner 390 dat smeert ook iets
zo dat de schuiven goed gaan verders met een watte staafje
weg nemen voorzichtig dat gaat goed
zo,n type spuit bus werkt goed ook voor schakelaars
het smeert wat en dat is Welkom daar voor
huub

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum