Philips BX631A (Techniek Radio/TV)

door HanvG @, 14.11.2022, 10:52 (523 dagen geleden)
Bewerkt door HanvG, 14.11.2022, 11:30

Best forum,

Ik heb zonder enige technische voorkennis en meet/regel gereedschap een buizenradio gekocht (BX631A) om op mijn gemakje op te knappen. Achteraf een beetje naief, want het is een heel ander domein dan het digitale waar ik me voornamelijk in bevind. Ik had b.v. nog niet eens gehoord van het zacht inschakelen van de radio middels een variac (heb ik ook niet). Er zit al veel tijd in inmiddels en ik wil toch graag doorzetten en hem werkend krijgen.

Ik heb de radio gecontroleerd volgens het schema; zijn alle onderdelen aanwezig en zijn ze op de juiste manier aangesloten; zijn er geen losse verbindingen. Ik heb zo goed als alle weerstanden doorgemeten. Ik heb de buizen laten controleren. Ik heb de WIMA toffee condensatoren en de papier condensatoren doorgemeten.

- alle WIMA en papier condensatoren weken ver af, deze heb ik vervangen.
- bijna alle buizen hadden een veel te lage emissie, vervangen. (Heb ook een goede EM34 geregeld)
- de ECC40 is in het verleden vervangen voor een ECC82; er is dus een andere voet geplaatst. Deze 'ombouw' lijkt correct uitgevoerd te zijn.
- bodemplaatje ontbreekt; hierop bevindt zich -naar ik begrijp- een laag aluminium ter afscherming, verbonden met een aarde draad aan het chassis. Dit kan ik namaken.
- massa verbinding tussen 2 platen van het chassis was gescheurd; opnieuw gesoldeerd.
- alle weerstanden goed
- alle onderdelen aanwezig en correct verbonden

Het chassis is momenteel uitgebouwd. Bij het inschakelen van de radio hoor ik een zachte brom en een beetje ruis. Op geen enkele band heb ik echter ontvangst. Ik hoor zelfs niet eens iets gebeuren als ik de afstemming wijzig; behalve bij MG of KG ingeschakeld, dan hoor ik wel dat de ruis iets toeneemt/afneemt tijdens het verdraaien (maar dat is minimaal).

Ik weet eerlijk gezegd niet zo goed hoe ik verder moet. Hem wegbrengen en na laten kijken door iemand die er werkelijk verstand van heeft (schoenmaker blijf bij je leest), maar daar steek ik niet zoveel van op.

(Edit: Vond zojuist al een hele hoop storing-zoek informatie waar ik mee vooruit kan op https://kraltp.home.xs4all.nl/Tips-en-trucs/ )

Philips BX631A

door Kees Koren @, Bilthoven, 14.11.2022, 11:51 (523 dagen geleden) @ HanvG

De NVHR organiseert regelmatig Reparatiedagen in Driebergen. U zou eens op de website kunnen kijken? Leden en niet leden hebben gratis toegang!

Philips BX631A

door Laurens @, Zaandam, 14.11.2022, 16:53 (523 dagen geleden) @ HanvG

Je zult trap voor trap moeten controleren wat wel en wat niet werkt.

De eerste stap is controleren of de grammofooningang werkt. Dat is simpel, daar kun je een telefoon, mp3 speler of kristal-grammofoon op aansluiten. Als die werkt, weet je dat de audio voor en eindversterker werken.

Heb je geen geluid op standje grammofoon, controleer dan of de eindbuis wel anodespanning krijgt.

Heb je wel geluid, controleer of alle andere anodespanningen van de buizen overeenkomen met de waardes die in de servicedocumentatie staan (binnen 10% ongeveer) of in het buizenboek (kan een grotere afwijking zijn, de fabrikant kan voor een andere instelling kiezen dan voorgeschreven in het boek)

Als die allemaal kloppen, ga je met een meetzender moeten gaan meten. Werken alle middenfrequent trappen correct? Dit kun je desnoods met een ander toestel met identieke MF als signaalbron controleren.

Kijk ook even of er niet een vorige eigenaar de trimpunten om zeep heeft geholpen - alle trimschroefjes moeten nog afgestopt zijn met was of afgelakt zijn met rode of bruine zegellak.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum