Han Lang (Algemeen)

door Herm Willems @, Maastricht, 13.11.2022, 20:16 (523 dagen geleden)

Er zal hier wel niemand zijn die nog nooit van Han Lang (een pseudoniem?) gehoord heeft. Hij maakte de bekende grappige tekeningetjes in Radio Bulletin gedurende de jaren 50 en 60. Ik las eens ergens dat hij in het dagelijkse leven stukadoor was. Meer is er blijkbaar niet bekend geworden over hem.

Vandaag kwam ik in het blad Electron, uit begin jaren vijftig, illustratie tegen die wel heel erg veel lijken op de creaties van hem. Maar die zijn ondertekend met PA0UB.
Uit de roepletterlijst van de NVIR blijkt dat dit H.M.E. Linse uit Rotterdam-West was. De vraag is nu: ging H. Linse ook schuil achter die illustraties in RB? Zijn initialen zouden wel eens in die richting kunnen wijzen.

Han Lang

door ejrietbergen ⌂ @, Schiermonnikoog, 13.11.2022, 22:05 (523 dagen geleden) @ Herm Willems

lijkt er inderdaad erg op.

Ik kom HME (Henk) Linse tegen als vaste illustrator bij Electron, het blad van de VERON, als QSL-manager bij die vereniging en als mede-eigenaar van een reclamebureau in Rotterdam, waarvan akte.

[image]

De advertentie komt uit de Electron van november 1952, waarvoor Linse en Van der Waal wel vaker ontwerpklussen deed, getuige deze bijdrage in het VERON-archief.

Maar misschien was hij eerst wel stucadoor en via de radiohobby de illustratie- en reclamewereld in gerold. Het vak van stucadoor is zwaar genoeg om er niet te lang mee door te gaan.

Linse en Van der Waal bestaat al in 1941, en ontwerpt dan dit omslag van de partituur van een nummer van De Ramblers.

[image]

Verder kom ik hem als gelicenseerde radio-amateur voor het eerst tegen in de Radio Expres van september 1931. Hij woont dan op de Rosier Faassenstraat 16 in Rotterdam, net aan de verkeerde kant van de brandgrens.

Hij is geboren in Delft in 1904 en overleden in 1984, zie https://www.genealogieonline.nl/genealogie-linse-en-verwanten/I10029.php

De link met de Muiderkring heb ik niet kunnen leggen, De Muiderkring deed voor zover ik kan nagaan nooit veel aan een colofon, maar ze kunnen heel goed (vaste) klant zijn geweest bij Linse en Van der Waal.

Dank voor de leuke zondagavondpuzzel, vrgr, EJ

--
Dingen moeilijk maken is makkelijk, dingen makkelijk maken is daarentegen moeilijk.

Han Lang

door Herm Willems @, Maastricht, 13.11.2022, 22:47 (523 dagen geleden) @ ejrietbergen

Heel erg bedankt voor je diepgaande spitwerk Evert Jan. Volgens Genealogieonline was zijn beroep dus 'teekenaar'. Voor lijf en leden op de lange duur inderdaad wel ietsje minder belastend dan muren pleisteren lijkt mij. Al met al versterkt dit mijn vermoeden dat Henk (weet ik dat ook weer) de man achter Han Lang was!

Han Lang

door Bert V. @, Amstelveen, 14.11.2022, 12:37 (523 dagen geleden) @ Herm Willems

Het maakte het lezen van dit interessante blad extra leuk! [image]

Bert

Han Lang

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 14.11.2022, 13:50 (523 dagen geleden) @ Bert V.

Het maakte het lezen van dit interessante blad extra leuk!

Zeer zeker, ik denk ook dat men zijn cartoons langer zal blijven lezen dan dat het stucwerk op de muren blijft zitten.:-)
m.vr.gr.
Anton van den Oever

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum