Buizenradio ombouw Bluetooth (Gezocht)

door Jeroen vK @, Rijswijk, 03.11.2022, 20:09 (511 dagen geleden)

Ik heb een philips BX490A met pickup ingang waar ik een bluetooth ontvanger op wil aansluiten.
Kan iemand dat voor mij doen of mij verder helpen?
Groet Jeroen.

edit: zelfstandige draad gemaakt en tekst enigszins aangepast door Forumbeheer.

Buizenradio ombouw Bluetooth

door Peter1952 @, 03.11.2022, 21:24 (511 dagen geleden) @ Jeroen vK

Dat is een kwestie van een kabeltje maken met aan de ene kant een 3,5 mm. stereo plugje en aan de andere kant twee banaanstekers. Natuurlijk heb je er ook een Bluetooth ontvangertje bij nodig. Ikzelf heb goede ervaringen met de TP-Link HA100..
Recepten voor het maken van een kabeltje zijn wel op internet te vinden en zijn hier ook regelmatig langs gekomen.

Groeten,
Peter

Buizenradio ombouw Bluetooth

door soundman2 @, Wouw, 03.11.2022, 22:27 (510 dagen geleden) @ Peter1952

Voor dat je de banaanstekers in gaat, de twee (stereo) signaaladers samen voegen met twee weerstandjes van iets tussen 1K en 4K7 Ohm.

Buizenradio ombouw Bluetooth

door Jeroen vK @, Rijswijk, 04.11.2022, 04:03 (510 dagen geleden) @ Peter1952

Dank voor je bericht. Ik las zojuist ergens dat hij niet compatibel met apple produkten zou zijn. Maar ik kan daarmee toch wel vanaf mij iPhone streamen ?

Groet, Jeroen

Buizenradio ombouw Bluetooth

door Peter1952 @, 04.11.2022, 07:42 (510 dagen geleden) @ Jeroen vK

Dat is beslist niet waar. De door mij genoemde Bluetooth adapter werkt zonder meer op Apple. Wat er achter de Bluetooth adapter zit, maakt niet uit.
Wat wel waar is, is dat je niet rechtstreeks kan koppelen met Een Iphone of Ipad, vanwege het ontbreken van een koptelefoon aansluiting. Het kan wel via een verloopkabeltje. Ik heb zelf een onplezierige ervaring opgedaan door directe koppeling.

Groeten,
Peter

Buizenradio ombouw Bluetooth

door soundman2 @, Wouw, 04.11.2022, 08:37 (510 dagen geleden) @ Jeroen vK

Als Apple een eigen bluetooth heeft, dan is dat best waardeloos. Je kunt dan niet bellen in de auto (handsfree), connecten met andere computers en weet ik al wat niet meer. Dat Apple eigenwijs is, dat is alom bekend.

Buizenradio ombouw Bluetooth

door Jeroen vK @, Rijswijk, 04.11.2022, 08:44 (510 dagen geleden) @ soundman2

Maar bellen in de auto kan ik wel met de iPhone, dus blijkbaar heeft apple geen eigen bluetooth…

Buizenradio ombouw Bluetooth

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 04.11.2022, 09:27 (510 dagen geleden) @ Jeroen vK

Maar bellen in de auto kan ik wel met de iPhone, dus blijkbaar heeft apple geen eigen bluetooth…

Klopt, hier in de huiskamer staat een toestel met een moduletje van de AC-tion, wordt vrijwel uitsluitend door mijn vrouw gebruikt en die heeft alles van appel en dat werkt er er prima mee.
m.vr.gr.
Anton van den Oever

Buizenradio ombouw Bluetooth

door soundman2 @, Wouw, 04.11.2022, 12:56 (510 dagen geleden) @ Jeroen vK

Dat zou ook wel heel bijzonder zijn.

Buizenradio ombouw Bluetooth

door Jeroen Visser @, Eindhoven, 04.11.2022, 10:18 (510 dagen geleden) @ Jeroen vK

Ik heb al meerdere keren bluetooth in oude buizenradio's ingebouwd, dus geen externe bluetooth ontvanger en voedingsadapter nodig. In de radio wordt dan een klein printplaatje bevestigd met de bluetooth ontvanger chip, een gelijkrichter voor de voeding die vanaf de 6,3v gloeispanning wordt afgetapt, en de weerstandjes om van stereo mono te maken. De radio werkt dan nog steeds als gewone radio; bluetooth wordt dan ontvangen door over te schakelen naar de grammofoon stand. Het geheel wordt dan dusdanig aangesloten dat het weer kan worden verwijderd en de radio dan weer origineel blijft.

Buizenradio ombouw Bluetooth

door soundman2 @, Wouw, 04.11.2022, 13:04 (510 dagen geleden) @ Jeroen Visser
Bewerkt door soundman2, 04.11.2022, 13:31

Met het gebruik van de 6,3 volt in de radio, loop je wel wat risico. De gloeidraad is meestal in het midden of aan een zijde geaard. Een brugcel gaat dus niet werken, of je moet een smps voedinkje hebben met een scheiding. Met enkele gelijkrichting kan het ook mis gaan. De audio retour komt ook ergens aan het chassis, let je niet op, dan heb je een volle sluiting in je gloeidraad circuit en zal een printspoor het loodje leggen, of na een tijdje zelfs de nettrafo.
Ik zeg dus niet dat het niet kan.
Ik zou er voor kiezen om een stukje snoer met een contrasteker achter de netschakelaar aansluiten, waarop je een gewone adapter aansluit. Is de radio uit, dan is ook de adapter spanningsloos.
Je kunt de BT adapter wel uit iedere soort gloeidraadschakeling voeden, maar dan moet je het audio vrij maken van aarde. Dat kan prima met een audio trafootje. Het eenvoudigst is dan het gebruik van een zgn groundsparator.

[image]

Het is niet raadzaam om de gloeidraad wikkeling van de gelijkrichter te gebruiken, zoals een AZ1. 1805 of een AZ41. Daar komt nl de anodespanning vanaf.

Buizenradio ombouw Bluetooth

door gerard ⌂ @, Zeist, 04.11.2022, 10:26 (510 dagen geleden) @ Jeroen vK

Toen we een paar jaar geleden opeens heel veel thuis zaten heb ik een aantal Bluetooth apparaatjes in elkaar geknutseld. Ik ben erg enthousiast over kleine modules die je voor een paar euro bij AliExpress kunt kopen. Deze hebben Bluetooth, maar ook FM radio, een USB poort om muziekbestanden af te spelen, en een 2x3W eindversterker en afstandsbediening.

Hier staat de Ali beschrijving (van het type ZONDER de eindversterkers):
https://nl.aliexpress.com/item/4000278434245.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.7fc64f02FNO...

Ik heb er eentje ingebouwd in de achterkant van een Erres KY504 radio. Als je de radio aanzet, gaat de Bluetooth ook meteen aan. We gebruiken deze veel om podcasts te luisteren en FM radio (dat had de Erres nog niet, maar het klinkt wel erg goed).
Het is beter, een los voedinkje erbij te bouwen voor de bluetooth unit. Als je hem voedt uit de gloeidraadspanning van de radio, kun je zoemstoringen krijgen.

Een andere heb ik in een klein houten kistje gemaakt wat is vormgegeven als een oude buizenradio (inclusief groen lampje). Deze heeft wel de eindversterkers er in gebouwd en bij deze moet je dan op de print een paar draadjes vastsolderen om naar de pickupingang te gaan.

Die Philips BX490A is een prachtradio trouwens, ik heb zelf de BX480A hier. Die is bijna hetzelfde maar heeft een effen bruine kast (en de 490 geloof ik een houtprint erop). Je kunt met een knop omschakelen tussen radio en pickup, dat is heel wat beter dan de Erres want die schakelt om door de banaanstekkers erin te steken.

Twee jaar terug heb ik zelfs een spreekbeurt gegeven over de diverse projectjes. In deze diaserie kun je een en ander bekijken. Of het voor jou uitvoerbaar is zal een beetje van je technische skills afhangen.
Als je in de buurt van Zeist woont mag je best een keer langskomen om de boel te bekijken en te beluisteren en verdere vragen te stellen.

Buizenradio ombouw Bluetooth

door Arno72 @, 04.11.2022, 10:41 (510 dagen geleden) @ gerard

Bedankt voor de tip Gerard. Ik heb ook eentje besteld, voor mijn Philips 830a. Even kijken wat dit gaat presteren.;-) :OK:

Buizenradio ombouw Bluetooth

door gerard ⌂ @, Zeist, 04.11.2022, 11:21 (510 dagen geleden) @ Arno72

Ik heb ook eentje besteld, voor mijn Philips 830a.

Nou, je durft...
Bluetooth inbouwen in een rechtuit ontvanger met direct verhitte 4V buizen.
Het kan maar je moet over een paar dingen even nadenken.

Ik heb even naar het schema gekeken en zie dat de pickupingang niet geschakeld is maar de bussen staan direct op het circuit aangesloten. Staat daar nou ook de regelspanning voor de HF buis op? Dan beter even een condensatortje in de signaalleiding opnemen want DC op de uitgang zetten is denk ik niet goed voor de Ali module.
Ook met condensatortje zal, bij aangesloten bluetooth module, het radiosignaal kortgesloten worden. Om radio te luisteren moet je dus de module loskoppelen. (Dat is bij mijn Erres ook, maar daar luister ik nooit mee naar radio.)
De "Volume" regeling van je radio regelt denk ik alleen de versterking van de eerste buis.... dus niet het volume van de pickup-ingang. Je gaat het volume van je bluetooth dus met de afstandsbediening regelen. De module zal niet onzichtbaar ingebouwd moeten zijn.
Voor de voeding kun je een USB-stekkertje nemen wat je intern over S1 (primaire van voedingstrafo) aansluit. Als je ook nog naar AM wilt luisteren beter een trafo-voeding.
Ik ben benieuwd naar het resultaat! De Erres geeft Bluetooth en FM programma's ook op FM kwaliteit weer, echt veel mooier geluid dan de ontvangst van MG/LG programma's.

Buizenradio ombouw Bluetooth

door Robert Gribnau, 04.11.2022, 13:24 (510 dagen geleden) @ gerard

Uit dit reparatieverslag lijkt te volgen dat de negatieve spanning op een van de aansluitingen bedoeld is om bij aangesloten platenspeler het rooster van de E428 een negatieve voorspanning te geven. Ik denk dat het volume daarom ook met aangesloten platenspeler kan worden geregeld (zie 4e alinea):

De reanimatie van een Philips 830A

Bij gebruik als radio, dus zonder aangesloten platenspeler, werkt de E428 denk ik als roosterdetector. Het opnemen van een condensator in de signaalleiding voor de platenspeler (of Bluetooth) brengt mee dat de E428 geen negatieve voorspanning zou krijgen. Dat zal denk ik beroerd klinken. Zou dit met een kleine signaal transformator op te lossen zijn?

Een link naar de service documentatie:

Philips 830A service documentatie

Groet,
Robert

Buizenradio ombouw Bluetooth

door soundman2 @, Wouw, 04.11.2022, 13:28 (510 dagen geleden) @ Robert Gribnau

Ik gaf ook al een oplossing met een transformator. Daarmee los je een paar problemen tegelijk mee op.

Buizenradio ombouw Bluetooth

door Arno72 @, 04.11.2022, 20:36 (510 dagen geleden) @ gerard

Op mijn 2531 zit ook een pickup ingang. Daar heb ik een DAB radiootje op aangesloten, rechtstreeks via de koptelefoon uitgang. Klinkt prima zonder problemen. Wel kan ik hier inderdaad het volume niet van regelen.

Buizenradio ombouw Bluetooth

door soundman2 @, Wouw, 04.11.2022, 21:01 (510 dagen geleden) @ Arno72

Dat gaat ook prima, zeker als het radiootje een eigen voeing heeft. Daardoor geen aardlussen en dergelijke.
Veel Amerikaanse pick-ups hadden een volumeregelaar op de console. Het volume was voor de pick-up was niet op het radiotoestel te regelen. Misschien is dat wel van de amerikanen afgekeken.

Buizenradio ombouw Bluetooth

door Robert Gribnau, 05.11.2022, 13:23 (509 dagen geleden) @ Arno72

Dat het prima klinkt zonder negatieve voorspanning zou deels verklaarbaar kunnen zijn omdat de lekweerstand in de Philips 2531 een waarde van 1M heeft, dus nog wel iets van bias door roosterstroom, en daarmee dus iets roosterruimte kan veroorzaken. De waarde van de roosterlekweerstand in de Philips 830A is maar 220K.

Het DAB radiootje zal de negatieve voorspanning wel blokkeren waardoor de volumeregeling vanuit de 2531 niet kan werken.

Groet,
Robert

Buizenradio ombouw Bluetooth

door Armand @, 05.11.2022, 13:57 (509 dagen geleden) @ Robert Gribnau

Als je nu het DAB radiootje (of een andere muziekbron) koppelt aan een AM zendertje, ben je van alle problemen verlost en regel je met het volume van de radio.
Vooral bij vooroorlogse radio's een lage modulatiediepte instellen.
Op die manier blijft je hele radio spelen (HF en LF).
Zelf vind ik dit nog de mooiste oplossing.

Groeten, Armand

Buizenradio ombouw Bluetooth

door Jeroen Visser @, Eindhoven, 04.11.2022, 11:23 (510 dagen geleden) @ gerard

...zoemstoringen???... nooit last van gehad.

Buizenradio ombouw Bluetooth

door Patrick Van de Geuchte @, Lembeke België, 05.11.2022, 06:56 (509 dagen geleden) @ Jeroen Visser

https://www.amazon.nl/gp/product/B08FX2ZB5P/ref=ppx_yo_dt_b_asin_image_o03_s00?ie=UTF8&...

Werkt op oplaadbare batterijen, kan zenden en ontvangen. Speelt ettelijke uren op 1 oplading. Opladen met standaard gsm lader.

Buizenradio ombouw Bluetooth

door S.Leunissen @, regio Zuid Limburg, 07.11.2022, 16:51 (507 dagen geleden) @ Jeroen vK

Vraag mij elke keer weer af wat het nut is van in??bouwen. Kan iemand mij dat uitleggen. Ik maak een aangepast kabeltje van stereo naar mono mbv van weerstandjes en klaar.

De verkoper koopt een bluetooth apparaatje inprikken op 230 en kabeltje op bleutooth aansluiten en radio en spelen maar.

--
groet Sander
[image]

Buizenradio ombouw Bluetooth

door RR1957 ⌂ @, Haarlem, 08.11.2022, 10:21 (506 dagen geleden) @ S.Leunissen

Zeker mee eens.
Men kan moeilijk doen terwijl het heel eenvoudig is te realiseren.
Zoals Peter B. ook al omschreef.
Werkt perfect en je hoeft niets aan te passen of wat dan ook in de
historische radio.

[image]

--
Vriendelijke groet, René
[image]

Buizenradio ombouw Bluetooth

door S.Leunissen @, regio Zuid Limburg, 08.11.2022, 13:39 (506 dagen geleden) @ RR1957

Dit s wat ik bedoel. Ik knutsel niet aan radios als het niet nodig is..

Ook kom ik vaker tegen dat men voedingstrafos wil inbouwen in bijvoorbeeld amerikaanse toestellen. En dan gaat de originele eruit ...of een extra erin bouwen ...

Ook overbodige actie. Een externe voedingstrafo brengt de oplossing en alles blijft origineel.
en vooral de stekker.

--
groet Sander
[image]

Buizenradio ombouw Bluetooth

door ite seubring @, 09.11.2022, 21:20 (505 dagen geleden) @ S.Leunissen

Hoi Sander ..

Ik heb hele kleine blue tooth printjes kosten een paar euro uit china.
Deze moetje inbouwen en voor zien van een spannings regelaar de 7805 de printjes mogen beslist niet meer spanning hebben .een adapter telefoon werkt niet ..die geeft onbelast een te hoge spanning ,voordeel bij in bouwen is dat je geen extra 220 volt kabel hebt .
En ik vind het netter ,de radio blijft gewoon funcioneren en op pickup stand werkt de blue tooth ,maar ja this maar wat je zelf wilt ....Voeding haal ik van de gloeistroom met een diode en daar aan een beste elco en dan naar de 7805 uittrede is constant 5 volt werkt perfect ...en this goedkoop ....

Buizenradio ombouw Bluetooth

door Laurens @, Zaandam, 09.11.2022, 21:33 (505 dagen geleden) @ ite seubring

Als dat de MH-M17/27 printjes zijn, die hebben een scherp impulsvormige stroom die ze trekken. Dat resulteert met wat pech in lastig op te lossen gefluit. Ik heb ze ook gebruikt, maar ik heb een fors CLC filter (naast een stabilisator) om de boel stil te krijgen.

In sommige gevallen heb je daar zelfs last van als je een externe galvanisch gescheiden voeding gebruikt.
Voor 10 euro heb je echt goede ontvangertjes die geen gefluit op de achtergrond hebben.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.

Buizenradio ombouw Bluetooth

door RR1957 ⌂ @, Haarlem, 10.11.2022, 21:31 (504 dagen geleden) @ ite seubring
Bewerkt door RR1957, 10.11.2022, 22:10

"Op de pick-up stand werkt de bluetooth".

Maar kan je dan ook nog een platenspeler op de radio aansluiten?

Het voordeel van een los apparaatje is dat je NIETS aan de radio hoeft
te wijzigen, de radio niet afhankelijk van de blue tooth wordt en dus origineel blijft.
Maar ja, je zal wel zeggen: "het is er ook weer uit te halen", maar toch, het blijft
een aanpassing. En uiteraard weer voor de goedkoopste rotzooi kiezen (fluittonen...?)
terwijl een los ontvangetje ook niet de wereld kost, klein is en netjes vormgegeven.
Je kan hem zelfs achter de radio wegstoppen of er wat voor zetten.
Bovendien heb ik op de radio een platenspeler, een cd speler en de bluetooth 'speler'.
Hij is beslist multifunctioneel.
Oh ja, en uiteraard werkt hij zelf als radio op de FM, KG, LG en MG ook nog.
En uiteraard is er nog de bandrecorderaansluiting. Daar doe ik niks mee.

--
Vriendelijke groet, René
[image]

Buizenradio ombouw Bluetooth

door ite seubring @, 10.11.2022, 22:20 (503 dagen geleden) @ RR1957
Bewerkt door ite seubring, 10.11.2022, 23:02

This maar net hoe je de blue tooth aansluit op de pick-up in gang Rene.en de printjes die ik gebruik daar heb ik geen last van dat ze fluiten of bij geluiden geven ,en waarom mag het niet goedkoop zijn ,wat is dat voor onzin ,heb je zelf wel eens een in gebouwd ....en in mijn radio,s zitten de draden vast gesoldeerd .
Maar eigenlijk moet iedereen dit zelf weten hoe hij dat wil doen .
Wat belangrijk is en ook voor het behoud van ouwe radio,s dat je ze aantrekkelijk maakt voor de jongere generatie .
De meeste hebben niks met mg of kortegolf banden het kraakt en is niet interessant.
Zet je er blue tooth in ,dan kunnen ze hun eigen muziek draaien op een ouwe radio...
Mijn kinderen hebben niks met pa zijn hobby ,maar vinden een radio met blue tooth best wel mooi klinken ...

Nog een aanvulling ik heb maar in een paar radio,s blue tooth in gebouwd.
2 voor mijn kinderen en een in mijn kantoor ,deze radio,s zijn uit begin jaren 50 zonder fm...
De radio,s ontvangen geen zenders in huis door storing van adapters wifi de led tv .
Een grote stoor bende van de hedendaagse techniek .

De hobby ruimte heb ik achter het huis en daar heb ik geen last van de hedendaagse storingen een mooi en storings vrij signaal op mijn ouwe radio,s ,die nog origineel zijn ...


Maar ja zo denk ik er over ...

Buizenradio ombouw Bluetooth

door hoedendoosch @, Amsterdam, 11.11.2022, 06:33 (503 dagen geleden) @ S.Leunissen

Altijd als bluetooth+oude radio ter sprake komt is er weer de discussie over inbouwen / niet inbouwen. Het is eigenlijk niet eens een discussie maar het gewoon weer even mopperen over het inbouwen. Beide manieren hebben voordelen en nadelen. Laat een ieder gewoon doen wat men prettig vind. Daar hoeft niet altijd commentaar op gegeven te worden.

Pim.

--
En nao 't straevele ein bietje zônneschien.

Buizenradio ombouw Bluetooth

door Hans Op den Camp @, Leusden, 11.11.2022, 12:15 (503 dagen geleden) @ hoedendoosch

Altijd als bluetooth+oude radio ter sprake komt is er weer de discussie over inbouwen / niet inbouwen. Het is eigenlijk niet eens een discussie maar het gewoon weer even mopperen over het inbouwen. Beide manieren hebben voordelen en nadelen. Laat een ieder gewoon doen wat men prettig vind. Daar hoeft niet altijd commentaar op gegeven te worden.

Pim.

Hallo Pim,

Voor mij had deze discussie in ieder geval iets positiefs. Ik dacht namelijk altijd dat je om de bluetooth verbinding tussen radio en bijv. laptop tot stand te kunnen brengen op het knopje van de bluetooth ontvanger moest drukken. En dat weerhield mij om het BT-ontvangertje permanent in de radio in te bouwen.
Maar dat blijkt helemaal niet het geval te zijn.
Dus weer wat geleerd en ga ik het ontvangertje vandaag heel netjes in de 640A inbouwen. Het klinkt in ieder geval fantastisch mooi en ga ik de radio voortaan gebruiken zodat hij niet alleen maar mooi hoeft te zijn, maar ook bruikbaar...

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]

weer een bluetooth vraag

door Jeroen-CH ⌂ @, Buchs SG Zwitserland, 11.11.2022, 13:34 (503 dagen geleden) @ Jeroen vK

Tot op heden heb ik de kleine standaard bluetooth ontvangers van aliexpress ingebouwd in oude buizenradios. Dat werkt prima alleen zoals bekend is, is het geluid zachter en moet het volume wat harder gezet worden wat niet synchroon loopt met FM.
Nu heb ik bij aliexpress een bluetooth ontvanger met een kleine versterker besteld en deze ben ik nu aan het uitproberen. Het verschil is dat de -polen van de audio niet aan massa zitten, ik heb wat geexperimenteerd met 2 weerstanden van 470 ohm tussen de min van de audio en de massa van de radio. Het werkt maar ik ben bang dat ik iets fout doe, en de bluetooth ontvanger het niet lang volhoud.
Wie heeft er een betere oplossing?
[image]

weer een bluetooth vraag

door gerard ⌂ @, Zeist, 11.11.2022, 13:45 (503 dagen geleden) @ Jeroen vK

De versterker is een brugversterker, dwz dat de speakers "zweven" en inderdaad geen gemeenschappelijke massa hebben. De brugversterker staat op dia 27 van deze diaserie over mini- micro- en nano-versterkers. Hij bestaat uit twee "totempalen" waarvan je zonder probleem de negatieve R- of L-) kan negeren.

Je kunt in dat geval de audio gewoon afnemen van de R+ en de L+ (liefst via een condensator want er staat gelijkspanning op de uitgang tov massa) als de massa van de versterker geaard is aan die van de radio. De R- en L- hebben in feite hetzelfde signaal maar dan in tegenfase en negeren kan geen kwaad. Het weerstandje dat je op R- en L- naar massa legt voegt niet zoveel toe.

Je versterker is ook nog eens een klasse D versterker. Daar merk je weinig van totdat je het naversterkt met een superhoogdoorlopende versterker die de 240kHz blokgolf ook in je luidspreker zet.

Buizenradio ombouw Bluetooth

door Arno72 @, 24.11.2022, 12:03 (490 dagen geleden) @ Jeroen vK

[image]

Deze zojuist binnen gekregen. Erg goedkoop. Een biertje op het terras is 2 keer duurder...:-D

Met een 12v adapter werkt dit erg goed. FM op elke radio. Bluetooth, MP3.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum