Philips B6X43A FM stereo probleem. (Techniek Radio/TV)

door Jelle @, 23.10.2022, 18:48 (548 dagen geleden)

Beste mensen.

Sinds kort heb ik mijn Philips biampli type b6x43a uitgekast op mijn hobbykamer liggen.
Er is een probleem met fm stereo ontstaan, het rechter kanaal is in stereo volledig "dood".
Alvorens de soldeerbout aan te zetten, heb ik wat speurwerk gedaan, en bepaalde dingen kunnen uitsluiten. Het versterker gedeelte is prima in orde. Sluit ik een mp3 speler aan op de tape ingang, is het geluid prima stereo. Op alle golfbereiken heb ik ontvangst, en lw/mw/kg spelen allen over de beide luidsprekers, het signaal wordt dan ook mono geschakeld bij de balans regelaar. De toonregeling werkt volledig naar behoren. Echter schakel ik op fm over, krijg ik in stereo alleen geluid op het linker kanaal, rechter doet helemaal niks.Schakel ik mono, krijg ik over allebeide kanalen geluid, hetzij dat de hoge tonen dan verdwijnen, terwijl ik die in stereo op links duidelijk hoor. Als ik mijn scope op de links/rechts uitgangen van de decoder prik, zie ik ook alleen het linker kanaal signaal doorgeven, rechts helemaal niks. De decoder is in het verleden al eens van nieuwe elco's voorzien, incl het lamp printje. De 19 khz kringen werken, het lampje wordt met gemak aangestuurd... Er is verder niet aan de kernen gedraaid. Mijn vermoeden is dat er daadwerkelijk iets kapot is gegaan ergens vanaf de 38khz kring. Is er iemand die zoiets eerder heeft meegemaakt, of mij misschien in de goede richting kan helpen met storing zoeken in deze zaak. Ben redelijk noob wat betreft werking van stereo decoders.

Philips B6X43A FM stereo probleem.

door Peter1952 @, 23.10.2022, 19:22 (548 dagen geleden) @ Jelle

Het probleem kan alleen maar in de matrix van de decoder zitten, dat zijn enkele diodes en weerstanden.
Heeft de decoder wel gewerkt? Kijk ook eens of de defecte uitgang misschien sluiting naar massa maakt, misschien een afgeschermde leiding waarvan de ader contact maakt met de afscherming. Kun je met een ohmmeter controleren.
Het kan ook nog een printbreuk zijn in het matrixgebied van de decoder. De printsporen zijn erg fragiel en bij reparatie treedt snel printbreuk op.

Dit zijn zaken die simpel te controleren zijn.

Groeten,
Peter

Philips B6X43A FM stereo probleem.

door Jelle @, 23.10.2022, 19:45 (548 dagen geleden) @ Peter1952
Bewerkt door Jelle, 23.10.2022, 19:52

Hoi Peter. Ik zal komende week het printje er eens uithalen, en onder mijn loep leggen.(ogen worden minder;-) ) Ik dacht ook aan de diode's of misschien 1 van de condensatoren van 1N doorgeslagen naar massa op de uitgang van het printje. Die printjes zijn idd moeilijk te solderen, printsporen kunnen geen warmte hebben. Het toestel heeft overigens wel prima stereo fm gewerkt. Hij heeft een tijd lang stof zitten happen, en had hem vorige week weer eens aangesloten. Toen viel mij dit manco gelijk op. Dank voor je antwoord.

Philips B6X43A FM stereo probleem.

door Franc @, 23.10.2022, 20:57 (548 dagen geleden) @ Jelle
Bewerkt door Franc, 23.10.2022, 21:03

Ik heb wel eens een defect C’tje van 1n aangetroffen bij de uitgang van de decoder.
Daar zit vaak een grijs hulsje omheen.
Misschien werkt het materiaal ervan in op het materiaal van de zeer kleine C’s

Mvg Frank

Philips B6X43A FM stereo probleem.

door Jelle @, 24.10.2022, 19:21 (547 dagen geleden) @ Franc

Hoi Frank.
Ik zal deze week de betreffende condensator aan 1 kant los solderen, en even gaan doormeten.
Volgens mij zijn het styroflex c'tjes, ik meende dat die toch wel aardig betrouwbaar waren.
Maar meten is weten, wordt vervolgd.

Philips B6X43A FM stereo probleem.

door soundman2 @, Wouw, 23.10.2022, 19:28 (548 dagen geleden) @ Jelle

Alls de decoding niet werkt, moet je nog gewoon het mono signaal horen op beide kanalen. Meet eens op de twee LF uitgangen van de decoder met een scope oid..

Philips B6X43A FM stereo probleem.

door Jelle @, 23.10.2022, 19:48 (548 dagen geleden) @ soundman2

De decoder werkt wel, hetzij alleen op het linker kanaal. Had de scoop reeds op beide uitgangen van de decoder gehad, en rechts is volledig "dood". De decoder werkt altijd volledig als ik het schema bekijk. Schakel je van stereo naar mono, dan kortsluit je de balans potmeter, en is er van kanaalscheiding geen sprake meer. Dank voor je antwoord.

Philips B6X43A FM stereo probleem.

door soundman2 @, Wouw, 23.10.2022, 20:10 (548 dagen geleden) @ Jelle
Bewerkt door soundman2, 23.10.2022, 20:33

De monoschakelaar is weliswaar nodig voor weergave bij een mono pick-up en tevens kun je bij zwakke zenders het ruisen onderdrukken door L+R samen te nemen. Bij normale mono of stereo ontvangst heb je de monoschakelaar niet nodig. Bij een monosignaal staat op beide uitgangen hetzelfde signaal en is er geen 19 en 38KHz signaal. Bij stereo uitzendingen wordt het L-R signaal teruggewonnen en bij het monosignaal opgeteld. Daardoor ontstaat links en rechts. Er is dus geen mechanisme dat de potmeters aan elkaar legt.Ik heb het serv-o-mecum waarin de Philipsdecoders worden beschreven. Het zijn PDF files, ik kan geen pdf aan het forum plakken. Als je een mailtje stuurt krijg je de pdf.
Ik heb de pagina's ook als jpg files, maar dat zijn er 23. Ik weet niet of je 23 files aan een bijdrage mag plakken.

Philips B6X43A FM stereo probleem.

door Jelle @, 24.10.2022, 19:24 (547 dagen geleden) @ soundman2

Ik had gemeten op beide uitgangen op de decoder met een scope. Links signaal, rechts niks. Ga ik van stereo naar mono schakelen, dan heb ik op beide signaal, maar worden de hoge tonen die ik bij stereo wel op links had, volledig gedempt.

Philips B6X43A FM stereo probleem.

door castafiore2010 @, Winsum (Gn.), 24.10.2022, 09:03 (547 dagen geleden) @ Jelle

Het is jammer, dat Philips deze decoder, die in op zijn minst tien verschillende modellen ontvangers, zo prullig heeft uitgevoerd. Pertinax van slechte kwaliteit en printbanen, waarvan de lijmlaag zo inferieur is, dat je heel goed moet oppassen, dat ze niet loslaten tijdens solderen.
Wat ik echter wel eens heb meegemaakt is, dat de printjes na het etsen zo slecht gespoeld waren, dat zuur-restanten in de tussen de printbaantjes liggende lijmlaag, geleidend werden. Als dit het geval is, kun je het printje het beste demonteren en met een varkensharen tandenborstel of kwast, gedoopt in terpentine grondig afborstelen en daarna droog wrijven met keukenpapier. Oppassen, dat de terpentine niet over de componenten aan de andere kant van de print terecht komt. Dit kan de oorzaak zijn van uw probleem.

Philips B6X43A FM stereo probleem.

door Jelle @, 24.10.2022, 19:27 (547 dagen geleden) @ castafiore2010

Hallo, en dank voor je bericht.
Deze tip was ik nog niet eerder tegengekomen, misschien ook nog het proberen waard.
De printbanen zijn idd heel erg kwetsbaar, en ik zal de lichtste soldeerbout die ik heb, gebruiken om e.e.a los te kunnen solderen.

Philips B6X43A FM stereo probleem.

door Jan Bus @, Amersfoort, 24.10.2022, 11:34 (547 dagen geleden) @ Jelle

Wanneer je het schema van dit toestel en de stereodecoder bekijkt dan vind je daar een schakeling rond TS3. Deze zorgt verbetering van de kanaalscheiding door een deel van het rechterkanaal in tegenfase toe te voeren aan het linkerkanaal en omgekeerd. Op rechts zul je dus een deel van het linkerkanaal moeten horen, maar is nu helemaal geen signaal. Conclusie: Er kan een onderbreking zijn in de signaalweg rond R222 en C214. Dit kan doordat een van de twee onderdelen defect is of een onderbreking in een printbaantje of een slechte soldeerverbinding. Functioneert de mono/stereoschakelaar nog goed?

Groet, Jan

Philips B6X43A FM stereo probleem.

door Jelle @, 24.10.2022, 19:35 (547 dagen geleden) @ Jan Bus

Hallo Jan.
ik heb vanavond het stekkertje van de decoder los gehaald, en mijn toongenerator op de signaal uit van het stekkertje geknoopt. In stereo modus hoor ik nu over beide kanalen hetzelfde harde signaal, en werkt de balans regelaar naar behoren. In mono idem. Conclusie, de fout is toe te schrijven aan de decoder print. Ik heb hem al uit het blikje gehaald, en even onder de loep gelegd. Zo op het eerste oog, zie ik niks schokkends aan slechte of onderbroken soldeer verbindingen. Ik zal deze week het c'tje op de uitgang van het rechter kanaal eens aan 1 kant los solderen, en de capaciteit meten.

Philips B6X43A FM stereo probleem.

door Andries van Dekken. @, Surhuizum, 24.10.2022, 17:17 (547 dagen geleden) @ Jelle

Het zal C 214 zijn welke defekt is.Als het toestel op mono gezet wordt
zal het R signaal ook via C 39 aan massa komen te liggen.
Omdat deze C 10 nF is wordt het hoog weggefilterd.
And

--
Keapje 'n Erres, kinne jo werres

Philips B6X43A FM stereo probleem.

door Jelle @, 24.10.2022, 19:37 (547 dagen geleden) @ Andries van Dekken.

Hoi Andries.
Ik zal deze condensator als eerste eens los solderen, en gaan meten.
Het lijken mij styroflex types, en ik meende altijd dat die wel aardig betrouwbaar waren...
Maar meten is weten...

Philips B6X43A FM stereo probleem.

door Peter1952 @, 24.10.2022, 20:14 (547 dagen geleden) @ Jelle

Die condensatortjes kun je al op sluiting controleren als ze nog op de print zitten. Die print moet je zo weinig mogelijk aan solderen.

Eerder schreef je dat als je de radio op mono zet dat je dan de hoge tonen links kwijt bent.
Dat wijst op een fout in de decoder. De mono toets zet de twee kanalen parallel. Als je op mono drukt en je bent de hoge tonen kwijt, dan zit er een sluiting in de decoder. Het defecte kanaal heeft dus invloed op het linker kanaal.
Als je de uitgangen van de decoder op weerstand doormeet t.o.v. massa moet je ongeveer dezelfde weerstand meten.

Als je een component op het printje wil vervangen, knip het dan met een klein kniptangetje van de print af. Verhit vervolgens de las en trek met een pincet het restant van het draadje uit de print.
Verhitten van de las en dan het onderdeel lostrekken vernielt de print omdat de draadeinden omgebogen zijn.
Vandaar het doormeten zonder de condensatortjes los te maken.

Groeten,
Peter

Philips B6X43A FM stereo probleem.

door Jelle @, 25.10.2022, 19:53 (546 dagen geleden) @ Jelle

Philips B6X43A stereo probleem opgelost!

Vanavond begonnen te meten op de links/rechts uitgangen van het decoder printje, en daar bleek een groot verschil in weerstand te zitten. Linker kanaal rond de 85 Kohm, rechter kanaal 2 ohm.
De condensator over de uitgang van het rechter kanaal stond kortgesloten, en deze vervangen door een goed exemplaar van een decoder sloop print. Sommige solderingen bij de aansluitpennen van de print, zagen er ook niet echt goed uit, en deze maar voorzichtig doorgesoldeerd. Zoals hier al eerder is opgemerkt, het zijn niet de beste printplaten die Philips destijds gebruikte. Je ziet de lijmlaag bobbelen als je er met slechts een 15 watt soldeerbout kort aanzit... Het toestel speelt nu weer perfect stereo op de fm, en ik zal nu nog wat kleine dingen aanpakken/herstellen (zoals splitsing kathode weerstand van de eindbuizen) ,voordat ik hem weer in zijn kast inbouw. Iedereen bedankt voor het meedenken en de tips inzake deze storing.:OK:

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum