experimentele opbouw Kassandra (Techniek Radio/TV)

door Wolfgang @, 08.10.2022, 16:19 (574 dagen geleden)

Via Gidi Verheijen kon ik in de lente twee kavels onderdelen van „Het Radio Amateur Museum“ voor weinig geld overnemen. Achteraf nog mijn hartelijke dank hiervoor.

[image]

Onder de velen dingetjes was er een grote, groene afstemeenheid erbij waar ik spontaan dacht, hier moet ik in de herfst iets mee doen. Het zou jammer zijn die maar in een doos weg te stopppen.
Bijzonder is, de omroepbanden van toen zijn in drie aparte bereiken opgedeelt! Het lijkt op een Frans of Wallonisch product...

[image]

Op een houten plank zie je een normale drie-lamps rechtuit radio met terugkoppling.
Toch had ik in het begin een probleem met de ontvangst via mijn 12 mtr onderdakantenne. De aankoppeling geschied induktief en de bijbehorende spoelen zijn direct, zonder afstand, in de roosterkringen verwerkt! Dat betekend, de antenne veroorzaakt dan een sterke demping wat negatieve gevolgen met zich brengt. De ontvangst was daarom ook matig....

[image]

Ik neem aan dat de omschreven afstemeenheid helemaal niet aan een antenne hoort aangesloten. Deze unit is ontworpen als tweede kring ná een hf-versterkertrap. De aankoppeling verzorgd een kleine capaciteit. Dus heb ik een tweede variable condensator C2 in de antenne aansluiting gezet, om toch nog een goed resultaat te verkrijgen. Nu ben ik tevreden....

Mvg, Wolfgang

experimentele opbouw Kassandra

door Maarten Gudde @, Randwijk, 08.10.2022, 16:47 (574 dagen geleden) @ Wolfgang

Wolfgang,

Leuk om te lezen dat je toch iets hebt weten te maken van de onderdelen van Frans

--
Maarten Gudde

experimentele opbouw Kassandra

door Wolfgang @, 12.10.2022, 14:05 (570 dagen geleden) @ Wolfgang

In de nalatenschap was er ook een spoel die de naam KASSANDRA draagd! Dit hoort bij een bouwpakket uit het jaar 1932 van de AVRO omroep.
Met de bijbehorende spoeldrager kon ik makkelijk de experimentele opbouw aanpassen.

[image]

Het oorspronkelijke ontwerp is voorzien van een afgestemde hf-versterkertrap. Deze moest nog erbij gezet worden. Voor nog een kring is er geen plaats, dus is het een zogeheten aperiodische antenneversterker geworden. M.b.v. een poti in de cathode bij de AF3 kan men het maat van de versterking regelen.
[image]

De gevoeligheid is nu velemalen groter geworden. Zo groot dat op de lg RTL 234 kHz heel breed doorkomt! Een afgestemde antennekring had dit euvel kunnen voorkomen...
Maar géén nood, hiervoor zijn „sperkringen“ in het verleden op de markt gebracht. Zoiets als de LUXOR 273 bedoeld voor de vroege Volksempfänger.

[image]

Hij kan zelf tegelijk(!) een storend station op de lg én de mg uitschakeln. En dit werkt prima!
Overdag kon ik met mijn 12mtr onderdakantenne de folgende navigatiebakens (NDB's) tussen de 300 en 400 kHz ontvangen:
ONL, LMA, ONC, LAA, ONW, MAK, LJ, NW, SLV, LI en BOT. De laatste is Bottrop in Duitsland, afstand +- 120 km vanuit Hulsberg.

Mvg, Wolfgang

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum