Korte golf zendertje (Algemeen)

door hoedendoosch @, Amsterdam, 25.05.2022, 21:19 (699 dagen geleden)

Goedenavond,

de meesten van ons kennen de PLL zender om oude radio's te laten spelen op de middengolf. Ik vraag me af, is er ook zoiets voor de kortegolf ? De meeste latere korte golf radio's hebben ook een middengolf. Maar er zijn ook genoeg eenvoudige radio's die alleen KG hebben. Ik zou het leuk vinden zelf te kunnen "streamen' naar deze radio's op de KG 50 - 200 meter. Er is natuurlijk nog wel iets te beleven op de KG, zo ontving ik van de week op een BX638A op ongeveer 27 meter een oost Europese zender (Russisch of Ukraïne ?). Zie LINK. (Geen idee welke zender dit was ?) Maar het zou leuk zijn zelf iets te kunnen uitzenden op de KG (voor eigen gebruik, binnenshuis) .

Pim.

--
En nao 't straevele ein bietje zônneschien.

Korte golf zendertje

door Otto Tuil ⌂ @, Drenthe, 26.05.2022, 10:19 (699 dagen geleden) @ hoedendoosch
Bewerkt door Otto Tuil, 26.05.2022, 10:26

Goedenavond,

de meesten van ons kennen de PLL zender om oude radio's te laten spelen op de middengolf. Ik vraag me af, is er ook zoiets voor de kortegolf?

Hallo Pim,

In principe kun je het printje van de PLL oscillator, zonder wijziging van de print, ombouwen naar korte golf. Omdat de CD40XX familie niet hoger gaat in frequentie, moet je overgaan naar de 74HC(T)40XX familie. Daarvoor moet de voedingsspanning omlaag van 15 naar 5 volt. Daardoor zal er minder spanning naar de antenne gaan, maar omdat die bij hogere frequenties toch meer uitstraalt, zal dat denk ik geen problemen opleveren. Hier even een voorzetje van het schema:

[image]

In rood heb ik aangegeven welke componenten gewijzigd moeten worden. De componenten zonder waardeaanduiding en het kristal zijn afhankelijk van de gewenste frequentie. Een beetje experimenteren kan helpen. Het kan zijn dat je het loopfilter (aan pennen 9 en 13 van U3) ook moet aanpassen. De trafo mag waarschijnlijk ook wel 9 volt zijn, maar ik denk dat je bij de originele 15 of eventueel 12 volt teveel spanning moet opstoken in de regelaar U6.

Voor vragen graag een thread openen op het transistorforum.

Otto

--
Ohm sweet Ohm...
[image]

Korte golf zendertje

door Piet van der Pol @, Alblasserdam, 04.06.2022, 17:03 (689 dagen geleden) @ hoedendoosch

Hallo Pim,

Ik ben zelf bezig met een eenvoudig zendertje voor de Middengolf. Niet digitaal, maar analoog, en werkend op een batterij, zodat het gemakkelijk te verplaatsen is. Het is uitgerust met een ferrietstaaf, dus verder zonder antenne.
Als proef heb ik de ferrietstaaf even verwijderd, en een klein kerntje aangebracht. Toen kreeg ik een KG frequentie (6 Mhz). En op een korte golf radiootje goed te ontvangen, op een afstand van enkele meters. Dit even ter informatie, kijk later op het Transistorforum.

Piet

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum