alle ero condensators vervangen? (Techniek Radio/TV)

door r van herwaarden @, den haag, 21.02.2022, 08:53 (798 dagen geleden)

Radio speelt wel maar zacht buizen vervangen helpt niet.[image][image][image]

alle ero condensators vervangen?

door kris @, Gent België, 21.02.2022, 09:10 (798 dagen geleden) @ r van herwaarden

lekken doen ze allemaal wel, dus ja.

anderzijds kan zijn dat er bij bij sommige niet veel spanning over staat en dan kan het meestal geen kwaad.

begin dus met de Ero's waar veel spanning over staat (koppelcondensatoren van anode naar stuurrooster bvb). Dat geeft vaak al een grote verbetering en zo kom je in het ritme en de mood om ze uiteindelijk allemaal te vervangen...

alle ero condensators vervangen?

door Peter1952 @, 21.02.2022, 09:32 (798 dagen geleden) @ kris

Als je nog geen of weinig ervaring hebt, ook niet alles in één keer vervangen, een fout is zo gemaakt. Ga inderdaad te werk zoals hierboven beschreven en test tussendoor het resultaat. Het is makkelijk om foto’s te maken zodat je kunt zien hoe het gezeten heeft.
Ook condensatoren in de toonregeling enz. vervangen. Door verloop werkt dat ook niet optimaal meer.

Groeten,
Peter

alle ero condensators vervangen?

door Erwin goossens @, Lier(antwerpen), 21.02.2022, 12:46 (797 dagen geleden) @ Peter1952

Beetje vreemde vraag.. deze c tjes zijn sowiso lek/ verlopen

alle ero condensators vervangen?

door soundman2 @, Wouw, 21.02.2022, 12:51 (797 dagen geleden) @ Peter1952
Bewerkt door soundman2, 21.02.2022, 12:57

Het blijft een hardnekkig verschijnsel, dat er gedacht wordt, dat het uitwisselen van allerlei onderdelen hetzelfde is als repareren. Ook in dit geval kun je alle condensatoren uitwisselen en dan niets bereiken of zelfs een slechtere werking. In het geval van een defecte weerstand, zal het uitwisselen van alle condensatoren de fout niet verhelpen.
De reputatie van de oude ero's is niet geweldig, maar ze zitten ook op plaatsen waar ze nog gewoon functioneren.
De enige juiste methode is om eerst de fout er uit te meten en dan de defecte onderdelen uit te wisselen. In een radio is nooit alles tegelijk defect. De radio speelt te zacht en buizen wisselen helpt niet. Het is verstandiger om eerst eens uit te zoeken in welk gedeelte het probleem zit. Het meest eenvoudige is dan de LF versterker aan de tand te voelen via bijv de pu ingang. Het aansluiten van een toongenerator of een andere signaalbron kan al veel informatie verschaffen. Als dan het LF gedeelte goed werkt, kun je verder zoeken en meten in het toestel. Alle signalen in een radio zijn te meten. Zelfs met een gewone universeelmeter kun je amplitudes van een signaal meten. Bij voorkeur met een stabiel signaal, omdat je dan een meting krijgt die reproduceerbaar is en ook stap voor stap meting mogelijk maakt.
Een lekke condensator vind je sneller door te meten dan te vervangen.
Het is jammer dat het volgende gezegde waar is:
"Met vervangen kun je meteen beginnen, je hebt er niet veel kennis voor nodig en het geeft een goed gevoel, dat je denkt iets te repareren."
Helaas is dat vrijwel altijd een illusie. Repareren is gebaseerd op kennis en kunde.
Alleen door je te verdiepen in de electronica helpt je verder. Wat dat betreft is het www een van je beste vrienden. Vrijwel alles over schakelingen en uitleg is daar te vinden.
Dit verhaal komt natuurlijk onsympathiek over, maar het komt uit een goed hart. Ik weet dat ik ook maar een heel klein stukje van de electronica beheers, maar als ik tegen een nieuw probleem tegen kom, ga ik wel direct de theorie daarbij opzoeken.

alle ero condensators vervangen?

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 21.02.2022, 18:57 (797 dagen geleden) @ soundman2

Hear Hear! 100 % mee eens :OK: :OK:
De énige uitzondering daarop is de koppelcondensator naar G1 van de eindbuis
Die vervang ik hòè dan ook, interesseert me niets of de oude nog goed was
Nico

--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg

alle ero condensators vervangen?

door soundman2 @, Wouw, 21.02.2022, 19:42 (797 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

Ik heb niet gezegd, dat je onderdelen die voor ernstige vervolgschade kunnen zorgen niet preventief moet vervangen. Een koppel-C naar een eindbuis is zeker kandidaat. Ook een C van de anode van een eindbuis naar aarde ook. Staat die evenwel parallel aan de anodewikkeling, dan valt de schade normaal gesproken wel mee bij doorslag.
Ook hier is kennis en kunde nodig om een juiste inschatting te maken.
De condensatoren in U toestellen naar de buitenwereld (antenne, pu) zeker
vernieuwen.
Als een toestel voor dagelijks gebruik weer in dienst genomen gaat worden is een condensatorrevisie zeker geen overbodige luxe. Om een fput uit een toestel te halen is uitwisselen zondermeer een dubieuze actie. Maar dat hoef ik jou niet uit te leggen . Toch?

alle ero condensators vervangen?

door Aarnout @, Vleuten, 22.02.2022, 14:05 (796 dagen geleden) @ soundman2

Inderdaad, het voorgaande verhaal klinkt misschien niet sympathiek, maar is wel waar. De (ont)koppelcondensatoren rond de eindbuis zijn de eerste verdachten, maar kan ook een weerstand zijn.
Dus begin eerst met het controleren van de instelspanningen, beginnend van de eindbuis naar voren. Daarmee kom je al zeer veel te weten, en kun je je een hoop werk en schade besparen.

alle ero condensators vervangen?

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 21.02.2022, 12:49 (797 dagen geleden) @ r van herwaarden
Bewerkt door Maurice, 21.02.2022, 13:03

Condensatoren waar niet direct hoge spanningen op staan hoeven niet
Direct te worden vervangen.

Ga maar rekenen als er 25V over staat met een lek van 1M ohm.
Zoals bv in de toon regeling.

Daar waar ze absoluut DC moeten blokken is enig lek uit den boze

--
"I haven't even turned this on to see if it works because as long as I don't it might"

alle ero condensators vervangen?

door Boudewijn @, 21.02.2022, 13:56 (797 dagen geleden) @ r van herwaarden

Hallo,Ruud.Gewoon alle ero,s vervangen.met een waterpomptang platdrukken en dan met een kniptang doormidden knippen,dan kun je de 2 restjes zo van de draadjes trekken en aan de draadjes een andere condensator solderen.Ero,s waar je moeilijk bijkunt met een oude schaar doorknippen,dan zet je de waterpomptang op de schaar.Alleen ero,s die doorzichtig kunststof hebben kunnen nog goed zijn.De elco,s van zo,n graetz zijn meestal goed,mooi laten zitten.Het komt bij graetz veel voor dat op het toetsenbord de de 250 v spanning voor schakelen am/fm de contacten defect gaan,ik zet daar altijd een microschakelaartje op zodat de Hsp niet meer via het toetsenbord gaat.

alle ero condensators vervangen?

door soundman2 @, Wouw, 21.02.2022, 20:15 (797 dagen geleden) @ Boudewijn
Bewerkt door soundman2, 21.02.2022, 20:25

Naast de waterpomptang, zou ik ook de gas of gasolinebrander hanteren. Dan kun je in een keer alle soldeerlassen zacht maken en met de waterpomptang de onderdelen eruit sleuren.
Je kunt ook wat subtieler te werk gaan en de Condensatoren bij het lichaam met een fijn kniptangetje losknippen om daar vervolgens aan het draadeindje het nieuwe onderdeel te solderen.
Als je vooraf aan het nieuwe onderdeel twee oogjes buigt, kun je het eesrt nog in positie brengen en vast solderen.
Schiet er geen draadeindje over, dan het soldeer van het steunpunt even verversen door toevoegen va nieuw soldeer en het nieuwe onderdeel vastsolderen.
De echte restaurateur, gaat nog wat verder, Die zuigt met het juiste gereedschap het oude soldeer weg en verwijdert met behulp van een pincet het oude draad om vervolgens het nieuwe onderdeel te plaatsen.
Loodgieters bestaan dus echt in de electronica:-(

Divers materiaal
Waterpomptang
[image]

soldeer
[image]

vloeimiddel
[image]

gasolinebrander
[image]

Ook bruikbaar
Knipex
[image]

alle ero condensators vervangen?

door Herm Willems @, Maastricht, 21.02.2022, 19:57 (797 dagen geleden) @ r van herwaarden

Het lijkt wel alsof veel radioverzamelaars tegenwoordig aan het condensatortrauma lijden. (zal over enige tijd vast in de DSM 6 worden opgenomen) Alle C's eruit, zo snel mogelijk, want diep in hun hart deugen die krengen allemaal niet.

Dat deden we vroeger anders. Netspanning erop via een variac, voltmeter op de kathode van de gelijkrichter. Geleidelijk opdraaien en gelijktijdig goed kijken, luisteren en ruiken. DC goed, maar na een paar minuten nog geen geluid? Spanningen op alle trappen meten. Oké? Dan met een simpel signaalzoekertje van voor naar achter door het toestel lopen. Daar moet je al een heel eind meer komen.

Preventief rooster-C van de eindlamp vervangen kan, zeker bij zeldzame eindpitten, maar ik vind dat iedereen ooit eens aan den lijve moet ervaren wat er nou eigenlijk precies gebeurt als dat ding oud en der dagen zat is. Jammer van die blozende EL84, zeker. Maar zonder een paar keer leergeld te betalen komt men nu eenmaal niet ver in het leven.

alle ero condensators vervangen?

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 21.02.2022, 20:28 (797 dagen geleden) @ Herm Willems

Helaas valt een EL84 tegenwoordig al bijna onder zeldzame eindpitten. Ik zou het in elk geval al zonde van het geld vinden als ik nou net de meest kritische condensatoren laat zitten en een buis die al gauw 20 keer zoveel kost opblaas en misschien nog een uitgangstrafo, gelijkrichter of voedingstrafo meesleep.

alle ero condensators vervangen?

door Herm Willems @, Maastricht, 22.02.2022, 08:52 (797 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Het is me niet ontgaan Maarten, dat er tegenwoordig mensen zijn die opmerkelijke prijsje vragen voor ouwe radiolampen. Als dat exemplaren zijn van vóór 1925 snap ik dat wel, die zijn immers schaars geworden. Maar novalpitten? Iedereen die al een paar jaartjes meedraait heeft daar toch op zijn minst een, zo niet meer goedgevulde verhuisdozen van op zolder staan?

Vanzelfsprekend pleit ik er desondanks niet voor om nonchalant met lampen om te gaan. Een los zekeringhoudertje, voorzien van een glaszekering van bv 63 mA, met daaraan 2 krokodillenbekjes, geschakeld tussen de kathode van de gelijkrichter en de rest van de schakeling, is een goedkoop en handig instrumentje om het humeur van de radioman goed te houden.

alle ero condensators vervangen?

door kris @, Gent België, 21.02.2022, 20:41 (797 dagen geleden) @ Herm Willems

Dat deden we vroeger anders.


vroeger is vroeger. 31 jaar geleden heb ik eens een Blaupunkt Sevilla 4N in orde gebracht. Dat hield oa het herwikkelen van de THT in. 95% van de Ero's en andere papier condensatoren kon toen blijven zitten. TV heeft toen maanden gespeeld, tot mijn vrouw besliste dat het weer tijd was voor kleuren in de woonkamer. Enfin, tempus fugit en nu 31 jaar later blijken al die toen nog goede Ero's te lekken dat het geen naam heeft.
Dat is ook zo in andere toestellen. Het is niet dat ik te lui ben om te meten, maar intussen is de conclusie toch wel duidelijk: een papiercondensator van 60 jaar en ouder heeft zijn tijd gehad en het maakt niet uit of het een Nederlandse, Duitse, Japanse, Belgische, Franse, Amerikaanse enzv. productie was.

Meten is weten, maar ervaring telt ook en TS is toch op zoek naar ervaring van anderen?

alle ero condensators vervangen?

door Gradus, Hart van Friesland, 21.02.2022, 21:29 (797 dagen geleden) @ kris
Bewerkt door Gradus, 21.02.2022, 21:35

Sommige mensen hebben geen geheugen voor ervaring, maar kunnen alleen repareren aan de hand van meetgegevens en werken derhalve nog net zo alsof we nog steeds in de jaren 50 leven. Vakmensen dat zeker !
We zijn nu zo veel jaren verder in de tijd dat het ook nog serieus willen gaan meten van dit type condensatortjes, in de hoop ook nog 1 goeie te vinden gaat lijken op een beetje autistische meetdwang. Niet erg als je het altijd zo aangeleerd is, absoluut niet erg !
Zet je er 3 nieuwe condensatoren in dan fikken er even later des te harder wel 5 anderen uit. Die toestellen spelen pas weer helemaal perfect als je ook de allerlaatste C vervangen hebt. Ook die van de toonregeling !
Dat zou een echte vakman toch moeten weten zou ik denken.Dat is een kwestie van ervaring vrees ik :)
Termen als zinloos vervangen horen hier niet meer thuis.
Wie serieus dit type ero condensatortjes nog meent te moeten nameten of ze wel echt lek zijn, die is pas echt zinloos bezig.
Dat is althans mijn ervaring.
Er komen hier hobbyisten welke gaandeweg willen leren door ervaring.
Zodra deze mensen de cursus meetkunde hebben behaald, zullen die hier niets meer vragen.

Groet,
Gradus

alle ero condensators vervangen?

door soundman2 @, Wouw, 21.02.2022, 22:52 (797 dagen geleden) @ Gradus

Het ging er in het geval van TS om dat de radio te zacht speelde. Zou dat na het uitwisselen van de ERO's opgelost zijn? Mogelijk niet, in geval bijv. dat een weerstand de oorzaak was, daarom kun je beter eerst repareren en dan vervangen wat te oud is.
Juist met het wisselen van componenten worden vaak fouten gemaakt.

alle ero condensators vervangen?

door kris @, Gent België, 21.02.2022, 23:00 (797 dagen geleden) @ soundman2

Juist met het wisselen van componenten worden vaak fouten gemaakt.

Ja, dat klopt, maar het moet sowieso gebeuren. daarom , eentje met eentje per keer en steeds checken of het toestel er op vooruit gaat; foto's maken helpt ook tegen verstrooidheid.
en bordje hangen "niet storen".:-D


Het ging er in het geval van TS om dat de radio te zacht speelde. Zou dat na het uitwisselen van de ERO's opgelost zijn? Mogelijk niet, in ge val bijv. een weerstand de oorzaak was. daarom kun je beter eerst repareren en dan vervangen wat te oud is.

wat ook de reden is, ( er kan er idd nog een andere reden zijn) die lekkende vodjes papier moeten er sowieso uit. Tenzij het een decoratief meubelstuk wordt. maar ja, dan had TS de vraag niet gesteld, of was ie meer bezorgd om de houtwormen.

alle ero condensators vervangen?

door gerard ⌂ @, Zeist, 22.02.2022, 09:41 (797 dagen geleden) @ soundman2

Mogelijk niet, in geval bijv. dat een weerstand de oorzaak was, daarom kun je beter eerst repareren en dan vervangen wat te oud is.

Zelf werk ik liever andersom. Want die zwakke lekke verlopen condensators KUNNEN de oorzaak van het probleem zijn. Dus ga je van alles meten en diagnosticeren met die oude dingen erin, dan ben je misschien op zoek naar iets wat niet bestaat. Vind je wel, ondanks de onzekerheden geïntroduceerd door onbekende condensatorfouten, een verlopen weerstand, dan kun je die fijn vervangen, maar dan moet je die condensatorboel alsnog aanpakken. Typisch iets wat je meet is een te lage spanning op een schermrooster. Wat is er aan de hand? Weerstand opgelopen of condensator lek?

Daarom doe ik het zo: ik vervang de kritieke condensators sowieso, verder alle papiercondensatoren waar je enigzins redelijk bij kunt. Uiteraard ook visuele inspectie en de buizen even in de tester. Dan volgt opstarten met seriegloeilamp (stroombegrenzing heb ik liever dan spanningsbegrenzing). Als het dan niet goed werkt meet ik de spanningen op de buisvoeten en als zo’n schermroosterweerstand verlopen is, blijkt dat uit een redelijk betrouwbare meting.

alle ero condensators vervangen?

door Armand @, 22.02.2022, 12:16 (796 dagen geleden) @ gerard
Bewerkt door Armand, 22.02.2022, 12:27

En zo heeft iedereen wel zijn manier van repareren als je maar weet wat en waarom je iets doet.Een zekere basiskennis is natuurlijk een eerste vereiste.
Op het forum zijn zowel reparateurs als hobbyisten actief.Dat laatste wordt soms wel eens vergeten.
Een ervaren reparateur zal bv. een fout binnen de 5 minuten vinden terwijl een hobbyist er misschien een kwartier of langer over doet.
Het eindresultaat is uiteindelijk hetzefde.

Zo repareer ik ook wel oldtimers alhoewel ik geen automecanicien of auto-elektricien ben.
Als een auto naar een bepaalde kant trekt bij het remmen, weet ik waar ik moet zoeken en ga ook niet alle remcilinders vernieuwen maar wel op goede werking controleren.
Als een accu snel leegloopt, vervang ik die ook niet door een nieuwe accu maar ga systematisch te werk om de fout te vinden.

Groeten, Armand

alle ero condensators vervangen?

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 22.02.2022, 13:43 (796 dagen geleden) @ Armand
Bewerkt door Maarten Bakker, 22.02.2022, 13:48

Het verschil met de remmen is dat goedkope papiercondensatoren, gegarandeerde en niet reviseerbare slijtagedelen zijn met een bepaalde levensduur. Een remtang kun je nog demonteren, roest verwijderen en wat rubbertjes vervangen. Een condensator kun je hooguit gebruiken om de nieuwe in te verstoppen.

Als je bij een oldtimer een lekje in een rubberen brandstofslang tegenkomt, dan zal je wel nog even naar de rest van de slangen kijken maar is het al een stuk makkelijker om te beslissen alle brandstofslangen te vervangen. Ook is het bij het vervangen van een onderdeel dat links en rechts op een auto zit, in bepaalde gevallen gangbaar om (na korte inspectie) de andere kant ook te vervangen.

De vergelijkbare korte inspectie kan bij een buizenradio in sommige gevallen bestaan uit kijken naar het merk en type van het onderdeel. Ik denk dat de TS dat al gedaan heeft, gezien zijn vraag :-D

En nee, ik ben nadrukkelijk geen voorstander van "foutzoeken door alle onderdelen te vervangen" laat dat duidelijk zijn. Echter zijn sommige onderdelen per definitie defect. Je kunt dan een stapsgewijze vervanging doen en tegelijk foutzoeken, bijvoorbeeld. Je kunt ook de gok nemen en zo zorgvudig mogelijk werken (om achteruitrepareren te voorkomen), en pas na vervangen gaan foutzoeken als de fout er dan nog inzit.

alle ero condensators vervangen?

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 22.02.2022, 13:52 (796 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Maar om even terug te komen op de vraag van de TS:

Het antwoord dat ik geef is JA

Hoe hij daarbij precies te werk wil gaan is aan hem. Stapsgewijs, in één keer, etc.

alle ero condensators vervangen?

door martin72 @, Leersum, 21.02.2022, 20:24 (797 dagen geleden) @ r van herwaarden

Wil je de radio als museumstuk neerzetten, dan niets vervangen. Wil je de radio betrouwbaar (frequent) kunnen gebruiken en niet telkens open schroeven dan eruit die Ero troep.
Het is niet alleen de koppel condensator, maar bv ook een ontkoppeling in de schermroosters van voorgaande buizen die kan zorgen dat de voorgaande weerstanden kapot gaan. Ook het vervangen van de condensatoren in de toonregeling zorgt ervoor dat de toonregeling weer werkt zoals het is bedoeld. Maar goed, deze discussie komt regelmatig terug en er zijn nu eenmaal voor- en tegenstanders van deze methode.

alle ero condensators vervangen?

door Henk vdB @, 21.02.2022, 21:30 (797 dagen geleden) @ r van herwaarden

ALS je de ERO condensatoren allemaal vervangt dan zou ik wel de moeite doen om de vervangers zo veel mogelijk op de originelen te laten lijken :-D . Waarom horen we daar nooit wat over? De teercondensatoren worden vaak vervangen door aangepaste look-alikes, de haat tegen ERO condensatoren is blijkbaar ZO groot dat niemand ze na wil maken. Waar blijft de originele LOOK? :-( :-( :-) ;-)

alle ero condensators vervangen?

door Boudewijn @, 21.02.2022, 21:41 (797 dagen geleden) @ Henk vdB

Alles vervangen,dan werkt de avr en het afstemoog ook weer goed.Ik boor hele oude condensatoren weleens uit,maar meestal knoop ik er wel printcondensatoren in.de volgende eigenaar mag er van mij inzetten wat hij wil.De teerknollen van philips laat ik zitten ,daar haal ik het teer af ,en dan het zilverpapier en dan komt er een glazen staafje tevoorschijn en daar soldeer ik dan een printc. op.De c,tjes die ik gebruik komen allemaal van de sloop,ik koop nooit wat.

alle ero condensators vervangen?

door ejrietbergen ⌂ @, Schiermonnikoog, 21.02.2022, 23:07 (797 dagen geleden) @ Henk vdB

Daarover staat in de tips en trucs een heel goede oplossing, inclusief toepasselijk artwork, zie hier.

vrgr, EJ

--
Dingen moeilijk maken is makkelijk, dingen makkelijk maken is daarentegen moeilijk.

alle ero condensators vervangen?

door Kees Koren @, Bilthoven, 22.02.2022, 10:56 (797 dagen geleden) @ ejrietbergen

Jammer dat deze tips en trucs meestel door 1e bezoekers vtv niet doorgenomen worden. Wellicht kan de webmaster hier een oplossing voor bieden?

alle ero condensators vervangen?

door Hans Op den Camp @, Leusden, 22.02.2022, 12:23 (796 dagen geleden) @ Kees Koren

Jammer dat deze tips en trucs meestal door 1e bezoekers van tevoren niet doorgenomen worden. Wellicht kan de webmaster hier een oplossing voor bieden?

Dag Kees,

Ik vraag mij af of dat ook tot de taken van de webmaster moet behoren. Bepaalde mensen stellen liever een vraag in plaats van vooraf de rubriek Tips & Trucs te raadplegen. Dat kan verschillende oorzaken hebben zoals onbekendheid met de mogelijkheden van het forum hetgeen ik van nieuwkomers nog enigszins kan begrijpen.
Of....men wil graag een bevestiging horen van iemand met veel ervaring.
Maar meestal is het gemakzucht, want een pasklaar antwoord door behulpzame mede hobbyisten is toch veel makkelijker en bespaart tenslotte een hoop zoekwerk.....
Tja en dat laatste vind ik erg jammer want door het eerst zelf proberen uit te vinden leer je het meeste.
Dat scheelt ook een heleboel iedere keer weer terugkerende zelfde vragen over bijvoorbeeld het vervangen van oude condensatoren. Goh, hoe vaak is dat hier niet aan bod geweest en hoe vaak zullen we er nog over lezen in de toekomst.

En wat de webmaster hier meer aan kan doen dan doorverwijzen naar de rubriek Tips en Trucs ? Wie het weet mag het zeggen ;-) .

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]

alle ero condensators vervangen?

door Roland Huisman @, Zwolle, 22.02.2022, 13:43 (796 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

topicstarter is zeker niet nieuw hier. En je kunt je afvragen hoeveel werk en geld je in een toestel van een paar tientjes wilt steken. Die ERO condensatoren is eerste klas drek. Maar soms maakt dat in de toepassing niet heel veel uit. Maar als iemand niet echt de kennis heeft van foutzoeken, dan is het wel een handig middel om de slechte zooi er sowieso uit te knikkeren. Al lag de oorzaak daar niet, je hebt dan wel wat andere mogelijke problemen uitgesloten.

Probeer in de mogelijkheden te denken welke iemand heeft en daar je advies op aan te passen. Leuk om te verwijzen naar een paar geprinte plakkertjes om op condensatoren te plakken bij de tips en trucs. Maar dat was de vraag niet.

En als tip's en truc's alwetend was, dan kunnen we het forum wel opdoeken.

Als het een toestel van mij was wat ik graag weer betrouwbaar had willen hebben, dan waren die ERO's de eerste welke ik er allemaal uit zou knikkeren. Je weet gewoon dat deze heden te dage verrot zijn. Of het toestel dan gelijk 100% speelt is natuurlijk de vraag. Maar dan kan de topicstarter zijn vervolgvragen stellen nietwaar?

Groeten, Roland

alle ero condensators vervangen?

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 22.02.2022, 13:56 (796 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Ruud is een oudgediende, dus die zal de weg wel kennen. Hij wilde een persoonlijk advies dus hij stelde de vraag (eenvoudig antwoord is wat mij betreft "ja", nuanceringen achteraf).

Ondertussen ben ik natuurlijk wel aan het nadenken over aanvullen van - en verwijzen naar informatie, maar eerst maar eens verhuizen, archief aankoppelen, ... nog genoeg te doen ;-)

alle ero condensators vervangen?

door Robert Gribnau, 22.02.2022, 12:59 (796 dagen geleden) @ r van herwaarden

Het verloop van deze draad (en andere vergelijkbare draden) deed me denken aan dit plaatje (waarin ik "cables" voor de gelegenheid heb vervangen door "capacitors" ).

[image]

Groet,
Robert

alle ero condensators vervangen?

door Kees Koren @, Bilthoven, 22.02.2022, 13:07 (796 dagen geleden) @ Robert Gribnau

Nee hoor, Hans haald juist precies de kern van mijn opmerking aan. :MUS: Verder sluit ik af.

alle ero condensators vervangen?

door Robert Gribnau, 22.02.2022, 13:37 (796 dagen geleden) @ Kees Koren

Dag Kees,

Ik doelde op de (on)zinnigheid van het vervangen van (vrijwel) alle condensatoren en (dus) niet specifiek op de bijdragen van Hans en jou.

Groet,
Robert

alle ero condensators vervangen?

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 22.02.2022, 14:16 (796 dagen geleden) @ Robert Gribnau

:-D :-D :OK: :OK: :OK:

alle ero condensators vervangen?

door Forumbeheer @, 22.02.2022, 14:51 (796 dagen geleden) @ r van herwaarden

Zo ongeveer alle visies over dit (zich herhalende!) topic gegeven zijnd, sluiten wij deze draad.

Forumbeheer.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum