Wo 8 dec - LC-Kring: Mini-, Micro- en Nanoversterkers (Agenda)

door gerard ⌂ @, Zeist, 01.12.2021, 10:26 (869 dagen geleden)

De radio-agenda's kleuren weer somber met veel "AFGELAST" en vaak "GESLOTEN". Gelukkig kun je zelfs in de lockste down nog leren over elektronica en contact maken met hobbygenoten op de online Leren- en Contact-Kring.
Wie op zoek gaat naar de kleinste versterker komt vroeg of laat bij halfgeleiders uit, maar op de foto's in de diaserie kun je toch nog vijf van onze onze vacuum-vrienden ontdekken.

Je bent uitgenodigd voor de Leren- en Contact-Kring op woensdag 8 december, die gaat over versterkers, met name heel kleine. Wil je mails ontvangen over de LC-Kring, meld me dat dan.

Mini-, Micro- en Nanoversterkers:[image]
Deze lezing behandelt theorie, formules en bouw van versterkers, aan de hand van de vraag: hoe klein kan een versterker worden gemaakt? De kleinste buizenversterkers zouden makkelijk in een walkman passen, maar met transistors kunnen versterkers krachtiger en efficiënter worden gemaakt. De fysieke afmeting van de schakelingen wordt zeer klein door het gebruik van ICs. De dissipatie neemt sterk af als klasse D wordt gebruikt, waardoor de versterkers nog kleiner kunnen worden gemaakt.
Begrippen die uitgelegd worden: Klasse A, B, en D; opamp; rail-to-rail; formule voor maximaal vermogen; brugversterker. Sinus- en Blokgolf, Square Wave test (met demo).
We bespreken een tiental kleine versterkers die ik de afgelopen jaren heb gebouwd en gebruikt. Probeer als voorbereiding vast te stellen, hoeveel vermogen je in je luidsprekers stuurt wanneer je op flink volume naar muziek luistert.

Wanneer ook al weer? Woensdag 8 december 2021 om 19.30.
Waar? Jitsi kanaal https://meet.jit.si/LerenenContactKring
Dia's? https://www.dropbox.com/s/cxwj0q2pzi9m0vy/MiMiNaVer.pptx?dl=1
De LC-Kring is online, dus nooit parkeerproblemen!
Deelname is open voor alle geïnteresseerden en gratis.
Hapjes en drankjes zelf klaarzetten.

Het gebruik van Jitsi:
Als je op de Jitsi-link hierboven klikt, kun je je naam invullen en je camera en mike aan en uitzetten, en dan door naar de vergadering. Over het algemeen komen beeld en geluid goed over via Jitsi en is de lezing dan ook goed te volgen. Helaas loopt soms de diaserie vast; om hiervan geen last te hebben, kun je de serie (kort!) vantevoren downloaden en deze op een aparte tablet of telefoon erbij houden. Je mag natuurlijk altijd vragen stellen of iets bijdragen, maar wil je verder je microfoon dempen om bijgeluiden te voorkomen? Ben je onzeker of alles werkt, kijk dan vantevoren even rond op het Jitsi-kanaal.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum