Buizen versterker oscilleert (Techniek Overig)

door PimDriessen @, 23.11.2021, 22:40 (9 dagen geleden)

Beste Forum Leden,

Het gaat om twee werkende mono buizen versterkers, eerder op dit forum behandeld.

De versterkers werken goed, maar bij het plaatsen van een setje nieuwe buizen gaat het mis.

Gz34 Vervangen en per versterker 1 X ECC8 Balanced Matched, en 2 X EL84 Matched.

Wat er gebeurt als er nieuwe EL84 geplaatst worden dan begint de versterker te oscilleren, maar zodra de oude EL84 buizen terug gezet worden is er geen enkele oscillatie meer aanwezig.

Heb de tegenkoppeling weerstanden veranderd in verhouding 150 ohm bij de ECC81 en 1K5 bij de uitgangstrafo, maar zodra er een condensator over de 1K5 weerstand wordt geplaatst om de blokgolf mooi vlak te krijgen zonder overshoot dan gaat het mis, zonder condensator oscilleert de versterker met nieuwe buisjes niet maar met een condensator er over gaat het mis.

Wat is hier het probleem, met oude buisjes EL84 spelen de versterkers goed, met nieuwe buisjes EL84 gaat het mis, en dat is met 2 verschillende merken geprobeerd JJ buizen en Tung-Sol buisjes.

Groet,
Pim

[image]

Buizen versterker oscilleert

door Kees van Dijke ⌂ @, Heerlen, 23.11.2021, 23:05 (9 dagen geleden) @ PimDriessen

De oorzaak is, de versterkingsfactor is groter dan 1 terwijl de tegenkoppeling nagenoeg in fase is. Normaal moet dat bij elke frequentie ruim uit fase zijn.

Verder kan je het beste aan het bestrijden van de oorzaak doen. Hierbij denk ik vooral aan afgeschermde kabels van de anode en eventueel schermrooster bedrading van de EL84 buizen. De afscherming komt dan wel aan de voedingsspanning te liggen om doorslag te vermijden.

Wat ook wilt helpen, zijn Zobel netwerken aan de anodekant van de uitgangstrafo. Meestal zijn dat RC netwerkjes tussen de voeding en anodes van de EL84. Een uitgangspunt om mee te beginnen is bijv. 4K7 met 1000 pF om de resonantiepiek (parasitaire LC parallel keten) van de uitgangstrafo wat te onderdrukken en om het fase verloop wat beter te maken.

groetjes,
-=Kees=-

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 23.11.2021, 23:18 (9 dagen geleden) @ Kees van Dijke

Dag Kees,

Ik begrijp ongeveer wat je bedoelt, en kan je aanbevelingen wel gaan uitproberen.

Maar wat is dan de reden dat de oude EL84 buisjes dit probleem niet hebben?.

Groet,
Pim

Buizen versterker oscilleert

door Kees van Dijke ⌂ @, Heerlen, 23.11.2021, 23:37 (9 dagen geleden) @ PimDriessen

Ik denk dat de open loop versterking met nieuwe buizen wat groter is dan met oude buizen. Het frequentiebereik wordt dan ook wat groter en bij hoge frequenties (> 20 kHz) kan de versterker gaan oscilleren. Vaak is het dan capacitieve terugkoppeling van de anode leidingen van de EL84 naar een ingang van de ECC81, en daarom scherm ik die ook af. Hetzelfde geldt ook voor gevoelige inputs. Ook de manier van grounden speelt een rol.

groetjes,
-=Kees=-

Buizen versterker oscilleert

door soundman2 @, Wouw, 23.11.2021, 23:45 (9 dagen geleden) @ Kees van Dijke

Kan zelfs een probleem met de ligging van de bedrading zijn. Daar zijn ook regels voor.

Buizen versterker oscilleert

door Kees van Dijke ⌂ @, Heerlen, 24.11.2021, 12:28 (8 dagen geleden) @ soundman2

De eerste fout die ik in mijn jeugdjaren heb gemaakt bij het bouwen van een buizenversterker, is dat ik alles mooi via soldeerlipjes op het aluminium chassis heb geaard. Gevolg is een 100 Hz brom die niet eruit te krijgen was, vooral bij de eerste voorversterker met EF86. Oplossing was een open ringleiding van 6 mm² installatiedraad als aarde aanleggen en die alleen aarden bij de elco's, waar dan ook het chassis werd geaard. Resultaat is muisstil op een klein beetje ruis na en dat principe hanteer ik nog steeds. Verder zoveel mogelijk de signaal leidingen afschermen, maar ook de anode en schermrooster leidingen naar de eindbuizen, waarbij ik de mantel aan de voedingslijn aansluit.

Een buizenversterker volgens schema is heel gemakkelijk, aan aan de praktische bouw zijn ook veel regels. denk aan groundloops, parasitaire capaciteiten, instraling, CMRR etc.

groetjes,
-=Kees=-

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 24.11.2021, 00:03 (9 dagen geleden) @ Kees van Dijke

Dag Kees,

Dat neem ik nog even mee van die afscherming van de tegenkoppeling.

Groet,
Pim

Buizen versterker oscilleert

door Kees van Dijke ⌂ @, Heerlen, 24.11.2021, 12:37 (8 dagen geleden) @ PimDriessen

Tegenkoppeling en de secundaire draden van de uitgangstrafo hoef je niet af te schermen, staat ook nergens vermeld.
Ik zou eerst proberen om maximaal resultaat te behalen zonder tegenkoppeling.

Vergeet ook niet dat breedband luidsprekers boven de resonantie frequentie overwegend inductief is, waardoor er fase fouten optreden. Zo heb ik een radio met 2x EL84 balanseindtrap die ook ging oscilleren. Oorzaak was het ontbreken van 2 tweeters, waardoor de belasting overwegend inductief was. Het plaatsen van de ontbrekende tweeters heeft dat probleem verholpen.

Een andere oplossing is nog steeds het toepassen van een Zobel netwerkje.

groetjes,
-=Kees=-

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 24.11.2021, 15:09 (8 dagen geleden) @ Kees van Dijke

Dag Kees,

Dat netwerkje ga ik aanbrengen.

Groet,
Pim

Buizen versterker oscilleert

door MarcelvdG @, 23.11.2021, 23:22 (9 dagen geleden) @ PimDriessen

Het zal inderdaad met toename van de lusversterking bij gebruik van nieuwe buizen te maken hebben. Normaal hoort een versterker daar tegen te kunnen, maar als er iets mis is met de frequentiecompensatie is dat misschien niet het geval.

Heb je die condensator over de tegenkoppelweerstand misschien groter gemaakt dan strikt noodzakelijk, of de weerstanden aangepast en daarbij de condensator op de oude waarde gelaten, zodat de tijdconstante nu 10 keer te groot is?

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 23.11.2021, 23:50 (9 dagen geleden) @ MarcelvdG

Dag Marcel,

Ik heb de versterker eerst op mijn bureau gezet om de voedingspanning te meten met de nieuwe buisjes, die was mooi op 295 volt op de centrale tap op de uitgangstrafo.
Met een weerstand van 8,2 ohm aan de uitgang, en de scoop aan de uitgang en de toongenerator aan de ingang, was nog niets te zien van een oscillatie er was een mooie blokgolf.
Maar zodra de kabel van de voorversterker op de ingang was aangesloten en de speakers er aan hingen toen pas hoorde ik al die ellende uit m`n speakers komen.

De oscillatie is ook weg als de condensator over de 150 ohm 50 nano wordt verwijdert, maar dan is de overshoot op de blokgolf weer terug.

De waarde van de weerstanden en de waarde van de condensator heb ik vanavond wel gewijzigd maar omdat het niets opleverde, is alles weer zoals het met de oude buisjes werkte.

15 Ohm naar massa vanaf de ECC81 en 150 Ohm in de tegenkoppeling van de trafo, en een condensator van 50 nano over de 150 Ohm.

Op het originele schema wordt de tegenkoppeling van de 16 Ohm tap afgenomen, deze tegenkoppeling zit bij mij op de 7 Ohm tap, dit werd me op dit forum aangeraden, is dat een punt van uitproberen?.

Groet,
Pim

Buizen versterker oscilleert

door Piet van der Pol @, Alblasserdam, 24.11.2021, 00:16 (9 dagen geleden) @ PimDriessen

Hallo Pim,

Je zou in serie met de condensator, die over de 150 Ohm staat, een weerstand op kunnen nemen van ongeveer 1/10 van die waarde, dus hier bijvoorbeeld 15 Ohm. Dit beperkt de rondgaande versterking bij zeer hoge frequenties. Je zou ook tijdelijk een potmetertje in serie met de condensator kunnen zetten, en dan de weerstand zover verlagen tot de slingering zoveel mogelijk verdwijnt, zonder dat de versterker gaat genereren.

Piet

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 24.11.2021, 00:24 (9 dagen geleden) @ Piet van der Pol

Dag Piet,

Dat ga ik ook nog uitproberen morgen, bedankt.

Groet,
Pim

Buizen versterker oscilleert

door MarcelvdG @, 24.11.2021, 00:27 (9 dagen geleden) @ PimDriessen

Hoe groot was het doorschot op de blokgolf eigenlijk? Slingerde het ook?

Gewoonlijk zijn die condensatoren over een tegenkoppelweerstand bedoeld om de stabiliteit te verbeteren en gebruikt men de blokgolf om te kijken hoe ver de boel van instabiliteit af zit. Kennelijk gaat dat hier niet helemaal lekker. Met een te grote condensator kan de stabiliteit juist weer slechter worden.

Als je het probleem alleen hebt met luidsprekers, kan het zijn dat het met de zelfinductie van de luidspreker te maken heeft en dat een RC-serienetwerk parallel aan de uitgang het oplost (dat wordt een Boucherot- of een Zobelnetwerk genoemd, afhankelijk van wie je het vraagt, en is al eerder gesuggereerd in dit draadje).

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 24.11.2021, 15:14 (8 dagen geleden) @ MarcelvdG

Dag Marcel,

Zodra de versterker weer op m`n bureau staat en de scoop er aan hangt, zal ik een paar foto`s maken.

Dat netwerkje gaat er vandaag nog in.
Groet,
Pim

Buizen versterker oscilleert

door Sieme @, Niekerk, 24.11.2021, 02:39 (8 dagen geleden) @ PimDriessen
Bewerkt door Sieme, 24.11.2021, 02:51

Waarschijnlijk jeugdig elan van de nieuwe buizen.
De oude hadden door hun verminderde vacuum wat minder vat op de hogere frequenties.
De nieuwe zagen daarentegen nog mogelijkheden voor een rondgaande versterking groter dan een(1).
De bedradingslayout ver(ander)beteren kan een oplossing zijn maar een paar parasietdempers in de anodeleidingen lijkt mij de eenvoudigste oplossing.
Een 50 Ohm weerstandje met een spoeltje erover gewikkeld van 20 a 50 windingen kruisverbindigsdraad op beide anode aansluitingen zou de hf-inspiraties de kop in kunnen drukken.
Mijn experiment met 2 keer 4699 voor een Triad HSM84 uitgangstrafo (geen ultra-lineair)is daardoor rustiger geworden.
Voor wat het waard is,
succes
Sieme

--
het experiment heeft altijd gelijk

Buizen versterker oscilleert

door huub.jak @, 24.11.2021, 09:51 (8 dagen geleden) @ Sieme

Zit de uitgang sec nog aan massa ?
huub

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 24.11.2021, 15:16 (8 dagen geleden) @ huub.jak

Dag Huub,

De uitgangstrafo hangt aan de centrale aarde, en vanaf de centrale aarde gaat een een draad naar de min van de luidsprekeraansluiting.

Groet,
Pim

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 24.11.2021, 15:35 (8 dagen geleden) @ Sieme

Dag Sieme,
Bedankt voor je reactie, kan het altijd nog overwegen om spoeltjes te wikkelen.
Groet,
Pim

Buizen versterker oscilleert

door Paul Brouwer @, Haarlem, 24.11.2021, 09:55 (8 dagen geleden) @ PimDriessen

Deze fout zat ook al in de in een andere draad getoonde tekening waar ik bij mijn weten op gereageerd had. Bij deze nog maar een keer.

G2 is niet met de kathode verbonden maar juist G3.
[image]

Groeten,
Paul

--
[image]

Buizen versterker oscilleert

door soundman2 @, Wouw, 24.11.2021, 10:10 (8 dagen geleden) @ Paul Brouwer
Bewerkt door soundman2, 24.11.2021, 10:22

De gloeidraden worden gevoed uit batterijen. Het lijken twee gescheiden circuits. Als dat niet het geval is, kan daar een ongewenste koppeling optreden, temeer omdat het gloeidraadcircuit op geen enkele manier ontkoppeld is voor audio signalen.
DC voeding voor gloeidraden wordt wel meer toegepast, maar dan voor versterkertrappen waar heel kleine signalen worden versterkt, zoals microfoon en MD voorversterkers. De signalen in de eindversterker zijn al dermate groot, dat een volgens de regels gemonteerde versterker vrijwel nooit last heeft van brom via de gloeidraden. Is het verschil al eens (selectief) gemeten? DC voeding lijkt dan ook overbodig, terwijl de benodigde gelijkrichters een paar ampère schakelen en fikse ratelstoring op kunnen leveren.
Kennelijk is het ontwerp gemaakt voor een geselecteerd triootje buizen en is daardoor gevoelig geworden voor de spreiding in onderdelen. Aangezien buizen ook onderhevig zijn aan veroudering en het ontwerp kennelijk weinig bestand is tegen toleranties, zal de versterker in de toekomst zeker een zorgenkindje blijven.
Als de vroegere buizentelevisietoestellen (met soms wel 30 buizen)ook zo ontworpen waren, zou de ellende niet te overzien zijn geweest. Die dingen speelden meestal nog met totaal versleten buizen.

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 24.11.2021, 15:41 (8 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Dag Paul,

Het schema is op de zelfde manier getekend als jou plaatje, dus wat bedoel je precies?.
Groet,
Pim

Buizen versterker oscilleert

door Paul Brouwer @, Haarlem, 25.11.2021, 10:47 (7 dagen geleden) @ PimDriessen

Precies zoals ik al zei. In jouw tekening is het tweede rooster (G2) intern direct verbonden met de kathode.
Dit moet echter het derde rooster (G3) zijn.

Groeten,
Paul

--
[image]

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 24.11.2021, 15:47 (8 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Dag Paul,

Ik zie nu wat je bedoeld, dat is dan kennelijk een fout in het tekenprogramma, heb me met het bouwen gehouden aan de juiste aansluitingen van de EL84.

Groet,
Pim

Buizen versterker oscilleert

door soundman2 @, Wouw, 24.11.2021, 16:56 (8 dagen geleden) @ PimDriessen

Dag Paul,

Ik zie nu wat je bedoeld, dat is dan kennelijk een fout in het tekenprogramma, heb me met het bouwen gehouden aan de juiste aansluitingen van de EL84.

Groet,
Pim

In princie kun je dat niet fout aansluiten, omdat de doorverbinding K-G3 in de buis zelf zit en G3 geen pen naar buiten heeft.

Buizen versterker oscilleert

door Paul Brouwer @, Haarlem, 25.11.2021, 10:50 (7 dagen geleden) @ PimDriessen

OK. Maar waar één foutje is kunnen dus makkelijk meerdere foutjes inzitten.

Groeten,
Paul

--
[image]

Buizen versterker oscilleert

door Goldline @, Velsen, 24.11.2021, 11:17 (8 dagen geleden) @ PimDriessen

Tegenkoppeling mogelijk te groot, versterker kan daardoor instabiel gedrag vertonen.
vervang die weerstand van 150 ohm eens voor een potmeter van 1K.
en zoek een compromise tussen vervorming en stabiliteit.
hf uitslingergedrag kan je onderdrukken over de anodeweerstand van je ingangsbuis.

--
Cees PA1DBA

Buizen versterker oscilleert

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 24.11.2021, 11:26 (8 dagen geleden) @ PimDriessen

De EL84 is erg steil, 11,3 mA/volt. Daar zitten toleranties in, sommige zijn (als ze nieuw zijn) nòg steiler. Bij zulke waarden kan 't spul gauw oscilleren. Maar als ze ouder worden gaat ook de steilheid achteruit.
In mijn projecten met EL84 heb ik al gauw geleerd om de kathodeweerstanden niet te ontkoppelen. Door die 'stroomtegenkoppeling' had de eindtrap meer stuurspanning nodig, maar werd wel veel stabieler.
Als je overshootjes aantreft op de blokgolf duidt dat al op een neiging om te oscilleren.
Weet je echt zéker dat de secundaire van de UGT niet verkeerd om aangesloten staat? Dan krijg je méékoppeling ipv tegenkoppeling.
Nico

--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 24.11.2021, 15:23 (8 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

Dag Nico,
Zo zit de trafo aangesloten, helemaal inks zit de massa aansluiting.

Groet,
Pim

[image]

Buizen versterker oscilleert

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 25.11.2021, 07:33 (7 dagen geleden) @ PimDriessen

Ja Pim....
Maar dan nog, kan het mogelijk zijn dat de fase van de primaire verkeerd om zit
Dan is er geen tegenkoppeling maar méékoppeling - als dat circuit onderbroken wordt
zou de versterking moeten toenemen.
Je zou kunnen proberen wat het effect is van een condensator 1000pF parallel aan R3
De moeite waard om te experimenteren met de capaciteit
Nico

--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg

Buizen versterker oscilleert

door huub.jak @, 25.11.2021, 10:20 (7 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

HET is WEL ZO
Dat als je de TK verander dat neemt ook de klank kleur en
Watt,s afgiften mee HEt zal ook merk baar zijn
Of je er zo goed aan doe met de TK. meer te doen ??
het behoort NIET zo is het wel het heeft een oorzaak
Dat het aanwezig is
Huub

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 25.11.2021, 11:28 (7 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

Dag Ouwe Schipper,
Wat zal het effect zijn van het plaatsen van de 1000pF over R3?.

Het lijkt mij dat als de versterker volgens het schema is aangesloten, en de uitgangstrafo ook volgens de gegevens op de trafo, dat hij niet verkeerd zit primair, het lijkt mij niet dat Unitran de aansluitingen inwendig gaat omdraaien.
Het is zo dat als de tegenkoppeling word losgehaald de versterking toeneemt.

[image]

[image]

Groet,
Pim

Buizen versterker oscilleert

door Jan Bus @, Amersfoort, 25.11.2021, 13:27 (7 dagen geleden) @ PimDriessen

Je kan gemakkelijk controleren of de tegenkoppeling goed is aangesloten. Sluit R3 kort: Als het goed is dan moet de geluidsterkte toenemen.

Jan

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 26.11.2021, 14:11 (6 dagen geleden) @ Jan Bus

Dag Jan,

Dat klopt dus, want het scoop beeld schiet omhoog het beeld uit, mucho refuerzo.

Groet,
Pim

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 24.11.2021, 19:29 (8 dagen geleden) @ PimDriessen

Beste Forum leden,

Heb een aantal stappen gezet, allereerst de tegenkoppeling weerstand op de 16 Ohm tap gezet, daardoor hield het oscilleren op.
Daarna over de speaker uitgang een MKP 0,1 uF en 10 Ohm gezet, de tegenkoppel condensator moet nu proefondervindelijk worden gevonden, want het RC filter heeft ook een kantelpunt.
Maar er is vooruitgang, wordt vervolgt.

Groet,
Pim

Buizen versterker oscilleert

door Goldline @, Velsen, 25.11.2021, 13:14 (7 dagen geleden) @ PimDriessen

Pim, in een vorige draad van je had je het al over overshoot bij 800 Hz.
mijn ervaring is dat bij gelijke weerstanden van de fasedraaier het fout gaat.
(anode en kathode R) zou er 1 even regelbaar maken en kijken of je de symmetrie goed krijgt.

--
Cees PA1DBA

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 25.11.2021, 13:25 (7 dagen geleden) @ Goldline

Dag Cees,

Inmiddels is de situatie weer verandert, moet nog wat fine tunen aan de blokgolf, en dan zal ik een aantal foto`s plaatsen.

Groet,
Pim

Buizen versterker oscilleert

door huub.jak @, 25.11.2021, 13:59 (7 dagen geleden) @ PimDriessen

Zou ook met Sinus kijken
of hij wel goed in ballance staat
bij eind buizen .de fasendraaier kan het al
verkeert doen .tja met de meet kop nalopen
van beging tot einde
huub

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 26.11.2021, 14:13 (6 dagen geleden) @ huub.jak

Dag Huub,

Dat ga ik nog een keer doen, vooralsnog klinkt het fantastisch, mooie stereo balans en diepte in het geluid.

Groet,
Pim

Buizen versterker oscilleert

door Piet van der Pol @, Alblasserdam, 26.11.2021, 11:18 (6 dagen geleden) @ PimDriessen

Kijk ook eens met een driehoek. Bij vervorming in je versterker is daarmee de afwijking sneller te zien dan met een sinus of blok.

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 26.11.2021, 14:16 (6 dagen geleden) @ Piet van der Pol

Dag Piet,

Zodra de versterker weer een keer op mijn werkblad staat ga ik dat meten.

Maar ben erg tevreden over het geluid, vooral het stereo beeld is mooi stabiel.

Groet,
Pim

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 26.11.2021, 17:25 (6 dagen geleden) @ PimDriessen

Beste Forum Leden,
Hier een aantal foto`s van de blokgolf weergave van de buizen versterkers.

Hier 3 foto`s waar de versterker met 8,2 Ohm belast was.

Foto 1-- 800 Hz.

[image]


Foto 2 - 1000 Hz.

[image]


Foto 3 - 10.000 Hz.

[image]


En nu 3 foto`s waar de speaker 8 Ohm als belasting is gebruikt.

Foto 1 - 800 Hz.

[image]


Foto 2 - 1000 Hz.

[image]


Foto 3 - 10000 Hz.

[image]

Groet,
Pim

Buizen versterker oscilleert

door huub.jak @, 26.11.2021, 18:58 (6 dagen geleden) @ PimDriessen

Nou geheel, moi is het niet
ziet ook uit dat er wat bij zit
Met sinus kan he de gelijkheid van de buizen zien
en ook me een opstelling Het werk van het negentief
van de eind buizen .. met de uitwijken sinus negentief
volts met de volumen maar zo te zien is de versterker nog niet optimaal
in orde ..
huub

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 26.11.2021, 19:14 (6 dagen geleden) @ huub.jak

Dag Huub,

Dat hij nog niet helemaal optimaal is, dat is duidelijk,

Je wilt de sinus beelden zien?.

Maar op welk punt gemeten?.

Groet,
Pim

Buizen versterker oscilleert

door huub.jak @, 26.11.2021, 19:46 (6 dagen geleden) @ PimDriessen
Bewerkt door huub.jak, 26.11.2021, 19:51

van beging 1000 htz en verder,s
en zo wat op het einde vermogen
kantel punt vervorming. en bijde eind buizen
die gelijk 180 graden in de trafo gaan
of per buis sinus gelijkenis af giften
of de versterker de ballance eind buizen
gelijk zijn . fout kan al bij de fasen draaier optreden
ik wil ook nog wel zien of de versterker zgz niet Mank loopt
door de ongelijk heit . kan door de buizen zelf komen
fasen draaier weerstanden . zo als bij allen buizen
ik weet ook niet of het bij deze versterker nog wat instelbaar is
bvb het negentief eind buizen . er kan wat afvallig zijn
huub

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 26.11.2021, 20:54 (6 dagen geleden) @ huub.jak
Bewerkt door PimDriessen, 26.11.2021, 20:59

Dag Huub,

Hoeveel moet de spanning van de sinus bedragen bij de ingang, daar kan ik dan de Hewlett Packard 204C oscillator voor gebruiken.

Er zijn geen regelmogelijkheden in deze versterker ingebouwd.

Het is toch geen probleem dat er een weerstand van 8,2 Ohm aan de uitgang hangt tijdens de metingen?. i.p.v. de luidspreker?.

Zal het niet gelijk vandaag nog doen maar in de komende dagen zal ik daar tijd voor maken.

Groet,
Pim

Buizen versterker oscilleert

door Robert Gribnau ⌂ @, Den Haag, 28.11.2021, 08:43 (4 dagen geleden) @ huub.jak
Bewerkt door Robert Gribnau, 28.11.2021, 09:23

Je schreef:

"ik weet ook niet of het bij deze versterker nog wat instelbaar is
bvb het negentief eind buizen
"

Kijk nou eens naar het eerste bericht van Pim in deze draad. Daar zit het schema bij.

Buizen versterker oscilleert

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 26.11.2021, 22:15 (6 dagen geleden) @ PimDriessen

Op beide beelden van 10 Khz zie je in de flanken van de blokgolf toch echt
een flinke oscilleerneiging. Ik zou me kunnen afvragen of die sterker wordt
zònder tegenkoppeling of juist minder. Daarom dacht ik ook aan condensators
van 1000 pF parallel aan R3
Nico

--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 26.11.2021, 22:27 (6 dagen geleden) @ Ouwe Schipper
Bewerkt door PimDriessen, 26.11.2021, 23:01

Dag Nico,

Wat gaat die condensator daar doen?, gaat die daar de boel dempen?.

Maar ik ga hem er zo snel mogelijk even inzetten, en weer met de scoop meten.

Groet,
Pim

Buizen versterker oscilleert

door huub.jak @, 26.11.2021, 23:21 (6 dagen geleden) @ PimDriessen

Versterker in sturen met 3.DB
dat komt zo,n beetje over hen met een Krist PU element
dat word voor geschreven 3.DB
ik kijk vaak in de boeken van dirksen daar kan je nog meer
in vinden . ook het boek van W.Knobloch . dat kan je ook de
watt,s berekening lezen met af gesloten uitgang bvb 8.R
Bij Topsinus met volt meter berekenen . top vervorming bereik
nuttige watt,s maar niet te lang doen met de top watt,s
dat is slecht vor de uitgang vol pouwer laten kort moment dan
met afsluiting weerstand 8. ohm 10 w .deze word warm
Huub

Buizen versterker oscilleert

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 27.11.2021, 09:26 (5 dagen geleden) @ PimDriessen
Bewerkt door Ouwe Schipper, 27.11.2021, 09:37

Met de waarde van die condensator kun je experimenteren.
Die 1000 pF is het begin, zie maar wat er gebeurt als je 'm groter neemt
Om te beginnen wordt de kathode van de ECC ontkoppeld voor HF,
wat de flanken van de blokgolf steiler maakt
Maar ook demp je er ongewenste parasieten mee, die via het tegenkoppel
circuit bij die kathode zouden kunnen komen
Op je schema tref ik geen volumeregelaar aan, het is dus uitsluitend
een eindversterker. Dan zou ik voor R1 een veel lagere waarde kiezen,
zo'n 100 K of zo - als je stuurversterker dat aan kan
Nico
EDIT:
Jááren geleden had ik een versterker gebouwd die echt prima werkte. Na
een poos ontdekte ik dat ik de negatieve polen van C2 en C3 (in jouw
schema) wel aan elkaar had verbonden maar vergeten was om ze te aarden.
Alsnog gedaan, maar daar werd de versterker niet beter door, integendeel.
Toen maar met een weerstandje van 10K naar aarde....
N.

--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg

Buizen versterker oscilleert

door huub.jak @, 27.11.2021, 10:17 (5 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

Denk toch dat het gehelen bouwsel niet goed is
beterde versterker op de gloei draden deze leeg te halen
en opnieuw op tebouwen met een master potmeter van 1.meg
denk ook zo telezen dat het gehelen bousel niet goed is
bouwen met meer vasten massa punten beteren bedrading
Sory dat ik het zo meen denk dat je ook niet verder komt
Met goed resultaat..
huub succes verders

Buizen versterker oscilleert

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 27.11.2021, 12:09 (5 dagen geleden) @ huub.jak

Nou nou Huub jij gaat wel vèr hoor!
Hoe kun je dat nu beoordelen zonder dat je een foto van 't inwendige hebt gezien?
Met systematisch troubleshooten moet 't op te lossen zijn.
Maar @ Pim: een foto van de komponenten opstelling en de bedrading zou welkom zijn
Nico

--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg

Buizen versterker oscilleert

door huub.jak @, 27.11.2021, 12:42 (5 dagen geleden) @ Ouwe Schipper
Bewerkt door huub.jak, 27.11.2021, 12:51

Tja het is een Vermoeden
Ja Sorry voor de vermenen
zonder foto
Ja vaak word nog meervoudig draad gebruikt
Dat sproeit ook meer
huub

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 27.11.2021, 15:10 (5 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

Dag Nico,
Ga het allemaal vanmiddag uitproberen.
Hier een paar foto`s van de binnenzijde.
Groet,
Pim

[image]

[image]

[image]

[image]

Buizen versterker oscilleert

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 27.11.2021, 17:25 (5 dagen geleden) @ PimDriessen

Wel Pim.....
Inderdaad, deze beelden meen ik al eens eerder te hebben gezien op dit forum.
Ook toen vond ik 't al een zonderlinge lay-out en heb ik me afgevraagd waarom
de anodeleidingen zo lang waren; dat is vrágen om problemen.
Mijn ontwerp zou zijn geweest: uitgangstrafo andersòm zodat die anodeleidingen
zo kort mogelijk worden. Let òp als je dat gaat doen, dan moet je ook de fase
van de stuurroosters omkeren! Verder heel wat meer afstand tussen de ECC en de
eindbuizen zodat je ruimte hebt om C4 en C5 plat tegen het chassis te monteren.
Aan de kant van pen 2 van de EL84 moeten de stopweerstandjes van 1K ingekort
worden tot 6 mm voor je ze erin soldeert.
Het is niet voor niets dat de anode aan pen 7 zit, zo vèr mogelijk weg van G1
Die pen 7 moet dus ook naar de UGT gekeerd staan.
Deze aanmerkingen klinken misschien niet echt vriendelijk, maar ik bedoel 't als
opbouwende hints
Nico

--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 27.11.2021, 17:52 (5 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

Dag Nico,

Allereerst is het niet mogelijk om de ECC81 te verplaatsen, die staan vast op dit chassis.

De stopweerstanden kunnen korter door ze om te draaien, en de uitgangstrafo staat zo omdat het naamplaatje aan de bovenkant zo staat, dat leek logisch.
Groet,
Pim
[image]

Buizen versterker oscilleert

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 28.11.2021, 09:58 (4 dagen geleden) @ PimDriessen
Bewerkt door Ouwe Schipper, 28.11.2021, 10:26

Dat spijt me dan voor je Pim
Zoals ik je al vroeg, vat het niet verkeerd op; ik probeerde je te wijzen op
een aantal fundamentele lay-out fouten. Dat klinkt onvriendelijk maar het
is bedoeld als opbouwende kritiek.
Mijn overtuiging is dat 't modderen zal blijven als je persoonlijke smaak
vwb het uiterlijk belangrijker vindt dan de eisen van de techniek. De EL84
heeft nu eenmaal een steilheid van meer dan 11 mA/volt en kan dus zómaar
gaan oscilleren als je éven niet oplet wat je doet.
Dat verklaart ook waarom 't met oudere buizen niet misging: naargelang een
buis verslijt wordt de steilheid minder
Nico

--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg

Buizen versterker oscilleert

door MarcelvdG @, 27.11.2021, 14:56 (5 dagen geleden) @ PimDriessen

Bij de flanken in de 10 kHz-plaatjes is een vervaarlijk geslinger op ongeveer 200 kHz te zien. Zoals Ouwe Schipper al opmerkte, kan dat betekenen dat hij op het randje van oscilleren staat.

Wat voor condensator staat er over R15, is R15 nog 1,5 kohm, en hoe ziet de blokgolfrespons bij 10 kHz eruit zonder de condensator over R15?

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 27.11.2021, 15:13 (5 dagen geleden) @ MarcelvdG

Dag Marcel,

In de tegenkoppeling zit 15 Ohm aan de ECC81, en 150 Ohm aan de uitgang van de trafo.

Zal het vanmiddag allemaal even op een rijtje zetten en een foto maken van de gevraagde blokgolf.

Groet,
Pim

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 27.11.2021, 17:43 (5 dagen geleden) @ MarcelvdG

Dag Marcel,

Hier de foto`s van de blokgolven, eerste foto zonder condensator 3900 Pf over de 150 ohm tegenkoppel weerstand.

[image]

Tweede foto met de 3900 Pf over de tegenkoppel weerstand 150 Ohm.

[image]

Groet,
Pim

Buizen versterker oscilleert

door MarcelvdG @, 27.11.2021, 18:48 (5 dagen geleden) @ PimDriessen

Juist. Ik had gehoopt dat je de condensator verkeerd gedimensioneerd had, maar helaas is dat niet het geval. (Helaas, omdat het anders makkelijk op te lossen was geweest.)

Zonder condensator zie ik dat er in 1 hokje ongeveer 6 slingers te zien zijn en dat een signaal van 10 kHz vijf hokjes beslaat. Dat is dus 20 us per hokje en een frequentie van ongeveer 300 kHz. Meestal werkt het goed als je het kantelpunt van de condensator met de weerstand waar die aan parallel komt de staan ongeveer wortel 2 keer lager kiest dan de slingerfrequentie die je zonder condensator hebt(*). Je komt dan uit op 5 nF, maar jouw 3,9 nF ligt aardig in de buurt, zo kritisch is het nou ook weer niet.


(*): Mocht iemand zich afvragen waar die wortel 2 vandaan komt: dat is de waarde die nodig is om bij een tweede-ordesysteem dat op het randje van oscilleren staat de polen in Butterworthposities te krijgen.

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 27.11.2021, 21:46 (5 dagen geleden) @ MarcelvdG

Dag Marcel,

Heb inmiddels een filter aangebracht tussen de Anode`s van de EL84 en de centrale tap waar de voeding op de uitgangstrafo binnenkomt.

Met 4K7 weerstanden en 1 Nano condensatoren.

[image]

En dit zijn de blokgolven.

Foto 1 - 800 Hz.

[image]

Foto 2- 1000 Hz.

[image]

Foto 3- 10000 Hz.

[image]

Heb de indruk dat de blokgolf weergave wel verbeterd is, wat denk jij er van?.

Groet,
Pim

Buizen versterker oscilleert

door MarcelvdG @, 29.11.2021, 21:19 (3 dagen geleden) @ PimDriessen

Ik denk het ook, maar er is nog steeds wel een slingertje te zien (wat alleen een probleem is als het slingertje afhankelijk van de buiseigenschappen, luidsprekerimpedantie, netspanning en stand van de maan kan ontaarden in een oscillatie, maar dat is meestal moeilijk uit te sluiten).

Buizen versterker oscilleert

door Ger Fust ⌂ @, Monnickendam, 27.11.2021, 15:42 (5 dagen geleden) @ PimDriessen

Het is jammer dat het schema van de voeding er niet bij staat.
In het versterkerschema lijkt het alsof de gloeidraden zweven, dat kan problemen geven.
Philips adviseert in zijn data bladen meestal dat er minimaal 20 kOhm mag zitten tussen tussen gloeidraad en kathode (massa).

Bij het voeden van de gloeidraden met wisselspanning zit er vaak een middenaftakking op de voedingstrafo die aan massa ligt, of er wordt een zgn. ontbrommertje gebruikt.

Hoe is het met deze gelijkspanninsvoedingen voor de gloeidraden?
Zijn deze voedingen helemaal 'schoon'? Ook als er een blokgolf op de ingang van de versterker wordt gezet?

--
"Tubes are for Music, transistors are for TV and electronics in general"

Buizen versterker oscilleert

door huub.jak @, 27.11.2021, 16:01 (5 dagen geleden) @ Ger Fust

Ik vind ook de trafo,s dicht bij zitten
Tja isolatie van meervoudig draad is minder
en de kopen is dikker
het is ook minder richting buigbaar
het loopt als een spinne web dat kan
sproeien bij elkaar ook d4e trafo,s
mischin een schot er tussen beter
huub

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 27.11.2021, 16:40 (5 dagen geleden) @ huub.jak

Dag Huub,

Even voor alle duidelijkheid, de versterker was met de oude EL 84 buisjes helemaal stil, ook met open ingang was er geen brom, dus ik zie geen reden om er grote dingen aan te veranderen.

Met de nieuwe EL84 buisjes begonnen de problemen zoals oscillatie, en die oscillatie verschijnselen wil ik oplossen.

Groet,
Pim

Buizen versterker oscilleert

door Robert Gribnau ⌂ @, Den Haag, 28.11.2021, 09:22 (4 dagen geleden) @ huub.jak

Ik neem aan dat je reageerde op de foto's in deze post: Post Pim

Op de foto's zijn de smoorspoel (Philips 7833) en de ringkerntransformator voor de gloeispanning te zien. Tussen de smoorspoel en de ringkerntransformator zit ongeveer een vingerdikte afstand. De ringkerntransformator heeft een zeer klein magnetisch strooiveld en zal de werking van de smoorspoel niet beïnvloeden. Verder lopen de draden van en naar de smoorspoel met voldoende afstand van andere draden naar de (vermoedelijk) dubbele elco in het voedingsdeel.

Van 'sproeien' zal beslist geen sprake zijn. Het spanningsverschil van ca. 320 V is daar veel te laag voor. Sproeien is overigens een term die bij veel hogere voltages past (zoals die voorkomen in het deel voor horizontale afbuiging en rond de anode van beeldbuizen in televisies met buizen).

Bedenk nog dat de aansluitdraden van menig uitgangstransformator gewoon als één of twee (één bundel voor de primaire en één bundel voor de secundaire) bundels uit de transformatorbehuizing komen (n.b.: de Unitran uitgangstransformator in Pim's versterker heeft aparte aansluitpinnen, dus geen bundel van aansluitdraden). Juist in en rond de primaire van een uitgangstransformator komen de hoogste spanningsverschillen voor (tot ongeveer twee maal de voedingsspanning). Toch heb ik het nog nooit meegemaakt dat het in zo'n bundel tot sproeien of iets dergelijks komt, terwijl in wat zwaardere versterkers de spanningen nog een stuk hoger zijn dan in de versterker van Pim (wat voedingsspanning in een push-pull versterker betreft ben ik tot nu toe blijven steken bij ca. 420 V, hetgeen betekent dat in een bundel van uitgangsdraden van de primaire spanningsverschillen van ruim 800 V voorkwamen).

Het is tof van je dat je Pim wil helpen maar het helpt niet echt als je dingen schrijft die niet kloppen. Ik weet dat je ooit een single ended versterker met 807's hebt gebouwd. Maar hoeveel andere versterkers heb je gebouwd?

Groet,
Robert

Buizen versterker oscilleert

door huub.jak @, 28.11.2021, 10:01 (4 dagen geleden) @ Robert Gribnau

Sproeien Pas op
Laat maar eens een 220AC net draad lopen
langs gevoelige draden en meer van dat soortige
dan krijgt men AC net brom .dat is al met 220 AC stroom
huub

Buizen versterker oscilleert

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 28.11.2021, 10:22 (4 dagen geleden) @ huub.jak

Dat voorbeeld is nìèt de definitie van "sproeien"
N.

--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg

Buizen versterker oscilleert

door Robert Gribnau ⌂ @, Den Haag, 28.11.2021, 10:41 (4 dagen geleden) @ huub.jak

Naast wat Nico al schreef (wat je beschrijft, heet geen sproeien), is zoiets niet aan de hand in Pim's versterker. Het audiogedeelte zit een flink eind van het voedingsgedeelte vandaan.

Groet,
Robert

Buizen versterker oscilleert

door huub.jak @, 28.11.2021, 11:01 (4 dagen geleden) @ Robert Gribnau
Bewerkt door huub.jak, 28.11.2021, 11:39

Denk dat de gehelen opstelling niet zo
goed is ook de bedrading met dat dikken
koper meer voudige draden ook de isolatie is minder
en de gewenste buig legging is niet zo aanwezig
het is gewoon zelf zoekende te lange draden spinnen web
met allen gevolg van dien storingen
ook de opstelling van degelijke is matig en een smoorspoel
geeft ook storing ... Bij PH .versterkers daar zitten de smoorspoelen
van dat alles VER verwijdert kijk maar bvb naar de HF 10 in de bodem
ik hebzelf ook wel versterkers gebouwd .. Vaaak zonder boven kap stil
en met kap brom HET geeft gewoon door ..
IK HEB het ONDERVONDEN men zal de opstelling goed over denken
Zo heb ik ook eens een studio versterker gekocht Door UNITRAN gebouwd
met twee keer EL 34 Mono met ook twee stabil buizen OB 2
twee keer EL 34 . de rest ECC 81 . de versterker was muis stil met mooi en goed geluid
De EL 34 staan tussen de voeding en uitgang . de versterker was 75 watt
smoor spoel was ook ver weg van de rest .. Het kan dus wel een mooie UNITRAN
men was voor Jaaaaaren terug de studio,s aan het vernieuwe het geluids apperatuur
Duiven dregt .. studio,s daar heb ik op het watr looplein dergelijks weg gekocht .
Alles UNITRAN .. ik heb het nog even gebruikt DISCO op een vereniging met onze kinderen
Later 2x 100 watt stereo . VDH . Stoets trafo,s en groter celestion, spiekers de G .typens
Ik weet echt waar ik over spreek .. Dus geen kinderachtig spul
moet je voor stellen De VDHeem trap was 2x 100 watt het was een Booster versterker
in gestuurt met EL 84 .met bussen er om heen en zeeer kortte bedrading
kan je wel zeggen de ramen gingen zo wat uit met de basse en totaal geluid
de voedings met 2x AX 50 kwik damper .. later met vier diodens gemaakt
Stoets zijn mooie trafos ook voor goed en mooi geluid
de versterkers waren brom vrij .. Het kan dus wel met goede opbouw
huub

Buizen versterker oscilleert

door Robert Gribnau ⌂ @, Den Haag, 28.11.2021, 11:53 (4 dagen geleden) @ huub.jak

De laatste zin van jouw bijdrage luidt:

"de versterkers waren brom vrij .. Het kan dus wel met goede opbouw"

En dat zegt eigenlijk al alles want Pim heeft helemaal geen last van brom in zijn versterker.

Ik zal verder niet meer reageren, want zinloos.

Groet,
Robert

Buizen versterker oscilleert

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 28.11.2021, 13:25 (4 dagen geleden) @ Robert Gribnau

sluit ik me bij aan
Nico

--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg

Buizen versterker oscilleert

door huub.jak @, 28.11.2021, 13:33 (4 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

Mijn Stelling is is gedeeld
allen fouten . goed
huub

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 27.11.2021, 17:17 (5 dagen geleden) @ Ger Fust

Dag Ger,
Heb het zojuist gecontroleerd, de gloeispanning is met een blokgolf op de ingang 1 kHz helemaal schoon, scoop op 5 Mv.

Groet,
Pim

[image]

Buizen versterker oscilleert

door Ger Fust ⌂ @, Monnickendam, 27.11.2021, 18:09 (5 dagen geleden) @ PimDriessen

Dag Pim,

"de gloeispanning is met een blokgolf op de ingang 1 kHz helemaal schoon"

Dat is mooi, maar het belangrijkste; zweven de gloeidraden?
Of zijn ze op een of andere manier met massa verbonden?

Groet, Ger

--
"Tubes are for Music, transistors are for TV and electronics in general"

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 27.11.2021, 18:27 (5 dagen geleden) @ Ger Fust

Dag Ger,

De gloeispanning voeding ligt met een kant aan de centrale aarde, net nog even gecontroleerd.

Heb er een pijtje bijgezet.

Groet,
Pim

[image]

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 29.11.2021, 19:17 (3 dagen geleden) @ PimDriessen
Bewerkt door PimDriessen, 29.11.2021, 20:03

Beste Forum Leden,

Een tijdje terug heeft Ron geopperd om over de weerstand R4 120K en voeding een RC filter te plaatsen, dat heb ik nu juist gedaan, alle andere filters zijn losgehaald, dus ook de tegenkoppel condensator, dit RC filter is een Zilver Mica condensator van 470 pF 500 volt en een draadgewonden potmeter van 5K waar een weerstand van 100 Ohm mee in serie zit, zodat er een beetje weerstand overblijft.

Dit is het resultaat, Eerste foto 470 pF en 100 Ohm in serie.

[image]

Foto twee, 470 pF in serie met 5K1.

[image]

Wat is nu een logische vervolgstap, want de blokgolf is aan de stijgzijde niet echt een blok, er zit een ronding bij de tweede foto.

Hier een Update, want de tegenkoppeling was nog aangesloten op de 16 Ohm tap van de uitgangstrafo, nu zit de tegenkoppeling op de 7 Ohm tap, en dat geeft wel een rechthoekige blokgolf, de overshoot moet nu nog weg.

Hier de Foto.

[image]


Groet,
Pim

Buizen versterker oscilleert

door MarcelvdG @, 29.11.2021, 21:07 (3 dagen geleden) @ PimDriessen

Wat gebeurt er als je nu weer aan de potmeter draait? Is er een instelling waarbij je met de 10 kHz blokgolf weinig doorschot en helemaal geen geslinger ziet?

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 29.11.2021, 21:26 (3 dagen geleden) @ MarcelvdG

Dag Marcel,

Heb inmiddels de C verhoogt naar 680 pF, en in serie met de potmeter van 5K een weerstand van 2K2.

Daarna de tegenkoppeling condensator aangesloten 5 nano, en ook het filter aan de primaire kant van 2 X 1 nano aan de centrale tap met twee weerstanden 4K7 naar de anode tap van de uitgangstrafo.
Daarna op de secundaire kant van de uitgangs trafo het RC filter 0,1 uF en 10 Ohm weer aangesloten.
Dit zijn de scoopbeelden.
Groet,
Pim

Foto 1 1000 Hz.

[image]

Foto 2 10000 Hz.

[image]

Foto 3 ook 10000 Hz.

[image]

Buizen versterker oscilleert

door MarcelvdG @, 29.11.2021, 21:37 (3 dagen geleden) @ PimDriessen

Ziet er strak uit zo!

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 29.11.2021, 21:48 (3 dagen geleden) @ MarcelvdG

Dag Marcel,

Ja het is verrassend, ga maar weer eens aandachtig luisteren, maar ben wel tevreden over de blokgolf weergave.

Groet,
Pim

Buizen versterker oscilleert

door Kees van Dijke ⌂ @, Heerlen, 30.11.2021, 00:05 (3 dagen geleden) @ PimDriessen

De aanhouder wint, niks meer verder aan doen.
Leuk is om eens het frequentiebereik te gaan meten.

groetjes,
-=Kees=-

Buizen versterker oscilleert

door huub.jak @, 30.11.2021, 10:21 (2 dagen geleden) @ Kees van Dijke

Dat ziet er strakker uit
maar denk toch dat het hoog nog wat te veel vermindert is
bvb een weer stand tussen de C,, ?
huub

Buizen versterker oscilleert

door MarcelvdG @, 30.11.2021, 14:16 (2 dagen geleden) @ huub.jak

Aan de blokgolfrespons bij 10 kHz te zien moet het -3 dB-punt ergens tussen de 26 kHz en de 32 kHz liggen (tijdconstante 5 a 6 microseconden).

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 30.11.2021, 18:47 (1 dag, 19 uur, 49 min. geleden) @ MarcelvdG

Dag Marcel,

Denk dat je aardig in de buurt komt, ik ga het nog nauwkeurig nameten, wil het wel weten.

Vraag me namelijk af of het filter bij de ECC81 niet te vroeg in komt, maar dat wordt dus nog gemeten.

Groet,
Pim

Buizen versterker oscilleert

door MarcelvdG @, 30.11.2021, 23:07 (1 dag, 15 uur, 29 min. geleden) @ PimDriessen

Dag Marcel,

Denk dat je aardig in de buurt komt, ik ga het nog nauwkeurig nameten, wil het wel weten.

Vraag me namelijk af of het filter bij de ECC81 niet te vroeg in komt, maar dat wordt dus nog gemeten.

Groet,
Pim

Misschien trap ik nu een open deur in, maar de gesloten-lusbandbreedte is gewoonlijk een stuk groter dan de open-lusbandbreedte.


Waarom ben je eigenlijk van 470 pF naar 680 pF gegaan? Was dat nodig om een blokgolfrespons zonder geslinger te krijgen?

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 30.11.2021, 23:24 (1 dag, 15 uur, 13 min. geleden) @ MarcelvdG

Dag Marcel,

Met 470 pF en 2K7 was er een behoorlijke overshoot, die pas minder werd toen de C van 470 pF verhoogt was naar 680 pF, en toen de potmeter van 5 K en nu met een weerstand 4K7 in serie, dus 9K7 er in zat.

Heb zelf ook wel ontdekt dat het kantelpunt van dit filter bij de ECC81 een kantelpunt geeft van ongeveer 25 Khz, afhankelijk van de potmeter stand, vraag me af of dat niet te laag gekozen is.

Heb vanavond een aantal foto`s gemaakt van diversen filter gedeelten afgekoppeld en er weer aan gekoppeld, er blijft een heel klein piekje over bij de 1 Khz blokgolf als de 10 Khz blokgolf op het beste resultaat wordt gezet.

Zal de foto`s morgen plaatsen.

Groet,
Pim

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 01.12.2021, 15:09 (23 uur, 27 minuten geleden) @ MarcelvdG

Dag Marcel,
Hier een aantal foto`s, waaruit voor mij blijkt dat ook het filter aan de primaire kant van de uitgangstrafo waarschijnlijk ook met een 2 draadgewonden potmeters afgeregeld zal moeten worden.

Groet,
Pim

Foto 1 en 2, 10 Ohm en 100 nano aan de secundaire kant los van de uitgangstrafo.
[image]
[image]

Foto 2 en 3, filter aan de primaire kant van de uitgangstrafo los ook 10 Ohm en 100 nano los van de secundaire kant.
[image]
[image]

Foto 4 en 5, Filter aan de primaire kant uitgangstrafo los en 10 Ohm en 100 nano weer vast.
[image]
[image]

Foto 6 en 7, Tegenkoppeling condensator 5 nano los.
[image]
[image]

Foto 8 en 9, Zonder condensator over de tegenkoppeling maar met potmeter en 680 pF, via anode ECC81.
[image]
[image]

Foto 10 en 11,Tegenkoppeling condensator verlaagd naar 3,9 nano alle andere filters vast.
[image]
[image]

Foto 12 en 13, Filter aan de ECC81 680 pF maar nu 5,1K als weerstand, i.p.v. 8k9.
[image]
[image]

Buizen versterker oscilleert

door MarcelvdG @, 01.12.2021, 21:18 (17 uur, 18 minuten geleden) @ PimDriessen

Ik kan eigenlijk alleen maar concluderen dat het filter aan de primaire kant van de trafo een van de effectievere maatregelen is en dat het met alles erin er netjes uit ziet - zeker nu de gesloten-lusbandbreedte 50 kHz in plaats van 26 kHz ... 32 kHz blijkt te zijn.

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 01.12.2021, 21:53 (16 uur, 43 minuten geleden) @ MarcelvdG

Dag Marcel,

Ga zo dadelijk met 2 draadgewonden potmeters van 5K en 1 Watt, bij de primaire zijde van de uitgangstrafo in serie met de al aanwezige weerstand 4K7 en de 1 nano, kijken of dat laatste stukje bij de hoek van de blokgolf nog te verbeteren valt.

En in serie met de tegenkoppel condensator een potmeter aanbrengen die ongeveer 50 Ohm moet regelen om te zien wat dat oplevert.

Wordt vervolgt.

Groet,
Pim

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 01.12.2021, 22:58 (15 uur, 38 minuten geleden) @ MarcelvdG

Dag Marcel,

Dat filter doet inderdaad veel goeds aan de primaire kant, maar dat filter van 10 Ohm en 100 nano aan de uitgang van de trafo dat gooit roet in het eten.

Hier een paar foto`s zonder dat filter, als het niet uitmaakt dat de filters aan de primaire kant van de uitgangstrafo aan elkaar gelijk zijn, dan ziet het er zonder dat eerder genoemde filter heel goed uit.
Aan de bovenkant meet het filter na op blokgolf te zijn afgeregeld 6K weerstand met 1 nano.
Wat neerkomt op 26.53kHz.
Aan de onderkant meet het filter na op blokgolf te zijn afgeregeld 4K7 weerstand met 1 nano.
Wat neerkomt op 33.86kHz.

Met bovenkant bedoel ik de bovenzijde van het versterker schema, en dat geld ook voor de onderkant van het versterker schema.

Foto 1, 1 KHz sterk vergroot.

[image]


Foto 2, 1 KHz.

[image]

Foto 3, 1 KHz.

[image]

Foto 4, 10 KHz.

[image]

Buizen versterker oscilleert

door MarcelvdG @, 02.12.2021, 00:05 (14 uur, 31 minuten geleden) @ PimDriessen

Als je wil weten of je zonder die 10 ohm en 100 nF kunt, moet je zeker het experiment van Kees van Dijke met het spoeltje in de belasting uitvoeren (maar dat was je toch al van plan). Dat 10 ohm - 100 nF-netwerkje was namelijk vooral bedoeld om problemen bij inductieve belastingen te verhelpen of voorkomen.

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 30.11.2021, 18:49 (1 dag, 19 uur, 48 min. geleden) @ huub.jak

Dag Huub,

Ik begrijp niet wat je bedoelt met een C inbrengen?.

Groet,
Pim

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 30.11.2021, 18:44 (1 dag, 19 uur, 52 min. geleden) @ Kees van Dijke

Dag Kees,

Bedankt voor de reactie.

Dat ga ik zeker doen, dan komen er ook foto`s van op de site.

Groet,

Pim

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 01.12.2021, 18:23 (20 uur, 13 minuten geleden) @ Kees van Dijke

Dag Kees,

Hier de foto`s van het frequentie bereik.

Groet,
Pim

foto 1, 20 Hz, kreeg geen betere foto stond te veel te knipperen.

[image]

Foto 2, 200 Hz.

[image]

Foto 3, 2000 Hz.

[image]

Foto 4, 10.000 Hz

[image]

Foto 5, 20.000 Hz.

[image]

Foto 6, 30.000 Hz.

[image]

Foto 7, 50.000 Hz.

[image]

Foto 8, 70.000 Hz.

[image]

Buizen versterker oscilleert

door Kees van Dijke ⌂ @, Heerlen, 01.12.2021, 20:43 (17 uur, 53 minuten geleden) @ PimDriessen

Hallo Pim,

Het frequentiebereik ziet er keurig netjes uit en ik zou er ook niks meer aan veranderen.

Wat je ook kan doen, is als belasting een weerstand van 6,8 Ohm en een spoel van ca 0,5 mH nemen en die in serie zetten. Hiermee simuleer je dan een breedband luidspreker zonder resonantie frequentie. Als het goed is, zie je geen noemenswaardige verschillen met een blokgolf en frequentiemeting.

groetjes,
-=Kees=-

Buizen versterker oscilleert

door PimDriessen @, 01.12.2021, 21:46 (16 uur, 51 minuten geleden) @ Kees van Dijke

Dag Kees,

Dat spoeltje van 0,8 mH en die weerstand 6,8 ohm is een goed idee, ga er mee aan de gang.

Ben nog niet helemaal tevreden met de blokgolf, dus nog een paar metingen doen met variabelen.

Groet,
Pim

Buizen versterker oscilleert

door MarcelvdG @, 01.12.2021, 21:10 (17 uur, 26 minuten geleden) @ PimDriessen

-3 dB rond 50 kHz dus, in plaats van die 26 kHz...32 kHz die ik geschat had. Mooi!

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum