Vervolgvragen Erres KY595 (Techniek Radio/TV)

door ejrietbergen ⌂ @, Schiermonnikoog, 27.10.2021, 22:56 (934 dagen geleden)

Hi guys

Even een update over de Erres KY595.

Ik heb de potmeters weer zover dat ze soepel zonder gekraak draaien en de bijbehorende print met de fysiologische toonregeling en de netwerken voor de klankvoorkeuzes in de negatieve terugkoppeling is gereviseerd. Dat zit allemaal weer terug op z’n plek.
De luidspreker is geplakt met zwart vloeipapier en behandeld met LTS50 van Visaton en ziet er weer als nieuw uit en klinkt goed als externe speaker op de Blaupunkt Stockholm.
Daarna de voedingsschakeling gebroodplankt met nieuwe elco’s en met belastingen op de verschillende B+-aansluitingen (UGT/EL84, +1 en +2) getest.
De EZ81 bleek dodelijk vermoeid en kwam op de eerste node maar tot 211 Volt op een trafospanning van 2 x 236 VAC waar dat 260 Volt moet zijn, de andere gelijkspanningen zijn navenant lager. Een nieuwe (nou ja, Mullard 1969) buis komt bij 220 VAC netspanning tot 258 Volt en bij volle netspanning (hier 225 Volt(!) tot 272 Volt. De trafo trekt dan primair 150 mA (HT + gloeistroom EZ81) waar ik 148 mA verwachtte. De voedingsschakeling ziet er wat mij betreft dus ook gezond uit en ik ga de bekerelco hervullen met de twee nieuwe 47 µF elco’s, dan heb ik dat ook eens een keer gedaan.

Tot zover het goede nieuws.

Inmiddels ben ik met de rest van de hoofdprint bezig en daar kom ik een aantal opmerkelijke zaken tegen:
R101 (B+ naar het tweede rooster van de mixer-sectie van de ECH81) zou volgens het schema en de onderdelenlijst een 47k/1 Watt moeten zijn, maar op de print zit een 68k (die opgelopen is naar 75k7). Tien van de 21 overige weerstanden vallen buiten de 10%-tolerantie.
Verder blijken niet alleen de electrolyten reddeloos verloren (ze formeren ook niet meer) maar ook de “parel”condensatoren en de “pin-ups” zijn verdubbeld in waarde. De teerknollen sneuvelen natuurlijk sowieso.

Bij al deze waarnemingen heb ik de handicap dat ik de radio nooit heb horen/zien werken, dus ik kan geen inschatting maken hoe acceptabel de afwijkende waarden zijn.
Een en ander voorspelt natuurlijk ook weinig goeds voor het afstemgedeelte en de FM-tuner en ik begin weer te twijfelen of het vogeltje ooit nog gaat fluiten, al blijft het natuurlijk een leerzame exercitie.

Daarom ook de volgende vragen:
Die R101, ga ik terug naar de waarde uit het schema of naar wat erin zit? (Als iemand zo’n radio (of de KY594) werkend heeft staan, kan je dan even kijken wat er bij jou inzit? Het is de grote weerstand achter de bekerelco op de hoofdprint.)
Verder: moet ik de parels en pin-ups ook maar gelijk vervangen? Ik kan pas testen als ik de hoofdprint weer teruggemonteerd heb, inclusief 30 (!) verbindingen met de rest van de schakeling. Dat wil ik eigenlijk niet twee keer moeten doen;-)

Opvallend is ook dat alle prints eruit zien alsof ze na het solderen met een dikke kwast ruimhartig in de flux zijn gezet, of is dat een andere afwerking, schellak misschien?

Tot zover, ik kijk uit naar jullie reacties, vrgr, EJ

--
Dingen moeilijk maken is makkelijk, dingen makkelijk maken is daarentegen moeilijk.

Vervolgvragen Erres KY595

door peetey @, Lanaken, Belgie, 29.10.2021, 11:11 (933 dagen geleden) @ ejrietbergen

Hoi, een meet-verschil van 2mA op de hoofdstroom van 150mA is gewoon verwaarloosbaar.
In het algemeen kun je stellen dat ceramische condootjes bijna nooit stuk zijn. Ik weet niet hoe en met wat je ze doormeet maar tenzij ze duidelijk beschadigd zijn zou ik ze zeker in 1e instantie gewoon laten zitten.

Alle teerbommen en elko's vernieuwen, weerstanden die duidelijk buiten de 10% tolerantie vallen kun je ook vervangen. (geen metaal weerstanden in HF secties!)

Blijf verder voorlopig uit de FM-unit weg, controleer de hoogspanning naar de FM-unit en als die ok is eerst maar eens testen.
Een goede gelijkrichter buis is essentieel maar dat had je al onder controle begrijp ik. De hogere waarde van de weerstand in het ECH81 circuit kan best, als de weerstand er origineel uit ziet zou ik die gewoon op de 68k houden.
Controleer wel ALLE spanningen bij de buizen, 10-15% afwijking is niet verontrustend.

Sukses,
Peter

Vervolgvragen Erres KY595

door ejrietbergen ⌂ @, Schiermonnikoog, 29.10.2021, 22:50 (932 dagen geleden) @ peetey

Hoi Peter

De pins en parels zien er fysiek nog goed uit, dus zouden nog goed moeten zijn, ik ga er eentje loshalen en nog eens meten.

Geen metaalfilmweerstanden in het HF-gedeelte is nieuw voor me, waarom is dat?

Die 68k (R101) ziet er inderdaad hetzelfde uit als de andere 1 Watter die in de Radio zit (R121, ook 33% opgelopen) dus hij zou origineel kunnen zijn.

En inderdaad, de FM-sectie hoop ik uit te kunnen blijven.

Dank voor je reactie, vrgr, EJ

--
Dingen moeilijk maken is makkelijk, dingen makkelijk maken is daarentegen moeilijk.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum